Ukrajinský parlament schválil zákony proti protestům

17. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Poslanci loajální k prezidentu Janukovyčovi během projednávání státního rozpočtu schválili návrhy zákonů, které postihují účastníky probíhajících protivládních protestů.

Změny zahrnují zákaz bez povolení stavět stany na veřejných prostranstvích a trestní odpovědnost za pomluvu vládních představitelů. Schválení proběhlo rychlým zvednutím ruky namísto obvyklého systému elektronického hlasování. Podle opozice taková procedura je ilegální a vládnoucí strana provedla "puč".

USA a několik zemí EU vyjádřily nad schválením represívních zákonů hluboké znepokojení. Český komisař pro rozšiřování EU Štefan Füle na Twitteru napsal, že je omezováním svobod "hluboce znepokojen" a tento krok protiřečí evropským aspiracím Ukrajiny a závazkům vyplývajícím z asociační smlouvy.

Opozice varovala, že nová opatření povedou k zesílení protestů, a vyzvala k velkému nedělnímu shromáždění v Kyjevě. Protestující jsou pobouřeni tím, že prezident Janukovyč kvůli ruskému nátlaku na poslední chvíli ustoupil od podpisu asociační smlouvy s EU, a požadují předčasné volby.

Jeden z nestandardně schválených zákonů zakazuje nepovolenou instalaci stanů, pódií nebo zesilovačů na veřejných prostranstvích, porušení zákazu stíhá masivní pokutou nebo vězením. Další zákon zavádí trest až 1 rok "nápravných prací" za pomluvu vládního představitele.

Byly rovněž zakázány mobilní protestní konvoje zahrnující více než pět vozidel. Tento typ protestu se v posledních dnech objevil před venkovskou rezidencí prezidenta.

Podle amerického ministerstva zahraničí některé zákony omezují právo na pokojný protest, výkon svobody slova nebo nezávislost médií, a omezují činnost nevládních organizací. Nové zákony kritizovalo také Polsko a Švédsko.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8228

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014