Zažene ruská invaze na Ukrajinu Západ do hospodářské války?

2. 3. 2014

čas čtení 6 minut

Západ, jemuž vládne generace, která věří, že trh je řešením všeho, najednou zjišťuje, že vytváření strategie se nedá pronajmout soukromým firmám, že jsou situace, kdy vám finanční firma JP Morgan nepomůže, a vedení právně pochybné dobyvačné války právně neobhajitelnými prostředky odradilo veřejnost od vedení válek na celou generaci.

Málokdo si uvědomuje pravděpodobnost, že prožívají poslední dny globalizace a multilaterálního světového pořádku - ale ta pravděpodobnost je velká, píše analytik Channel Four News Paul Mason.

Rusko se rozhodlo použít na Ukrajině vojenské moci. Jeho pravděpodobným cílem je okupovat Ukrajinu a podpořit možnost přičlenění východní Ukrajiny k Rusku.

Západ, který byl morálně zkorumpován válkou v Iráku, Guantánamem a systematickým porušováním lidských práv - vyslal v srpnu 2013 Vladimíru Putinovi výrazný signál, že nezasáhne v Sýrii. Západ se ani nepokusil prosazovat své vlastní cíle diplomatickými metodami. Putin to interpretoval jako signál, že Západ nezasáhne nikde. Implicitně od té chvíle přestala platit představa, že je Amerika supervelmocí, která vynucuje mezinárodní právo. Pokud nyní Rusko provede invazi na Ukrajinu, Západ bude protestovat proti porušení územní celistvosti.

Avšak ukrajinská vláda byla svržena ozbrojenou silou. Ve skutečnosti vždy rozhodují praktické věci, nikoliv principy.

Na obou stranách hrozí nebezpečí, emoce a to, že trvání na principech donutí události vymknout se z rukou hlavních hráčů - Putin, Obama a EU jsou tak rozhádáni, že musejí spoléhat na polského ministra zahraničí, aby projevil určitou míru státnictví.

Dostali jsme se do situace, která je obrovským selháním diplomacie.

Jestliže připisujeme toto selhání Západu - NATO, OSN a EU, je to proto, že Putinova diplomacie je zjevně založena na násilí a nespravedlnosti.

Věznění a posléze taktické propouštění politických oponentů, používání polonia k usmrcování disidentů, vraždění nepohodlných novinářů - Putin nepředstírá, že dodržuje zákon.

Západ, jemuž vládne generace, která věří, že trh je řešením všeho, najednou zjišťuje, že vytváření strategie se nedá pronajmout soukromým firmám, že jsou situace, kdy vám finanční firma JP Morgan nepomůže, a vedení právně pochybné dobyvačné války právně neobhajitelnými prostředky odradilo veřejnost od vedení válek na celou generaci.

Jestliže Rusko provede invazi na Ukrajinu, jeho pravděpodobným cílem bude ji rozdělit, jeho dlouhodobým cílem bude přimět Západ, aby to rozdělení přijal a dál jednal, jako by se nic nestalo.

Epochální podstata této krize tedy spočívá v reakci Západu. Málokdo na Západě - kromě Polska - chce vést válku s Ruskem.

Dvě velké armády v Evropě jsou armáda německá a armáda polská.

Avšak Německo, převládající mocnost v Evropě, trpí averzí vůči diplomatické odpovědnosti. Takže pravděpodobná reakce západu bude hospodářská: najednou přestaneme tolerovat pochybné ruské peníze, které zaplavily západní finance, fotbal a energetické systémy. Znamená to konfiskaci určitých rezidencí v Londýně. Uzavření bankovních účtů na Kypru a na Kajmanských ostrovech.

Další na tahu bude nikoliv Rusko, ale Čína. Čína hrála během svého hospodářského vzestupu roli spícího partnera v globální diplomacii. Způsobilo to, že to omezilo a narušilo politickou a hospodářskou moc Západu.

Pokud vznikne náhražková válka mezi Evropskou unii, USA a Ruskem, a Čína se postaví na stranu Ruska, je to konec globalizace.

Proto zřejmě končí globální světový pořádek. Jeho roztříštění - a pomalé uvědomění si, že všechno od mezd, po výrobní sítě, po energetickou politiku, se bude muset změnit, jakmile ruská vojska dorazí do Luganska či do Charkova.

Rusové žijí od roku 1991 ve světě, který osciluje mezi snem a noční můrou. Putin jim nabídl sen: oživenou ekonomiku a machistickou moc, která utlačuje práva homosexuálů, způsobuje, že je Amerika bezmocná v Sýrii, vězní punkovou skupinu, odsuzuje mrtvého právníka a vězní všechny politické odpůrce.

Velké množství Rusů tuto vizi odmítá, skrývají nos do svých iPadů v metru a vydělávají peníze. Doufají, že to nejhorší se nestane a že jejich úspory budou bezpečné v Londýně či ve Švýcarsku.

To je další sen, který skončí, pokud se začne střílet mezi Ukrajinou a Ruskem.

Naši političtí předáci tomu nebudou moci uvěřit: země, o níž si mysleli, že ji učinili součástí jejich vlastního světa tím, že se učinili závislí na její energii a jen kritizovali její porušování lidských práv, se nyní chystá ukázat, že celá jejich strategie byla hloupá.

Ale to je jen vedlejší problém. Jejich hlavním problémem je, že Číně, země, do níž Západ vyvezl 250 milionů průmyslových pracovních příležitostí a jejíž porušování lidských práv Západ ignoruje, a jejíž podivnou, mlčenlivou elitu Západ oslavuje a povzbuzuje, je to, co se děje, úplně jedno.

Pokud dojde k nejhoršímu a tato krize se stane válkou, jediným pozitivem je odpor obyčejných lidí vůči válce: jejich rozhodnost žít na základě principů lidských práv a prosazovat je.

Právě proto lidé zvedli plechové štíty v Kyjevě proti zbraním policejních střelců a právě proto v roce 2011 statisíce Rusů demonstrovaly proti Putinovi.

V roce 2012 jsem napsal, že Putinův osud je spojen s těmito masovými hnutími. Že revoluce v Sýrii a v Íránu by vážně oslabila ruskou moc ve světě. Že globální revoluce a ruský boj za demokracii jsou propojeny.

Byl jsem reportérem na Ukrajině a vím, jak zkorumpovaní jsou ukrajinští politikové a jak zatomizované jsou tamější demokratické síly. Ať už to ale vojensky a politicky na Ukrajině dopadne jakkoliv, diplomatická porážka Ruska je na cestě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
18572

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2014