Bílý dům prostřednictvím USAID tajně destabilizoval kubánský režim

8. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Agentura Associated Press (AP) minulý týden zveřejnila text s názvem "U.S. Secretly Created 'Cuban Twitter' to Stir Unrest"", v němž se detailně pojednává o tom, jak se Obamova administrativa snažila ochromit kubánský režim pomocí Twitteru ZDE. Tohoto úkolu se zhostila americká "nevládní" organizace USAID, jejíž činnost navazuje na tradiční destabilizační aktivity CIA a kubánských exilových buněk proti kubánskému režimu.

«/p>

Kuba terčem masivního ekonomického embarga a terorismu

Havana již více než 50 let čelí bezprecedentnímu ekonomickému embargu uvaleném na Kubu Bílým domem, aby dosáhl změny režimu, tj. návratu této země do mocenského orbitu Spojených států poté, co si dovolila jej opustit, když vzala "věci do svých rukou", ačkoliv Monroeově doktríně navzdory. Nic na tom, že ekonomická klatba destruuje kubánské hospodářství a ničeho smysluplného krom této skutečnosti za více než pět dekád nedosáhla -- i přesto, že ji odsuzuje de facto celý svět, včetně evropských spojenců USA ZDE. Navíc kubánská vláda negativní dopady embarga propagandisticky využívala ve svůj prospěch třeba při potlačování tamního disentu.

Málo se však ví, že Kuba byla až do konce 90. let terčem masivních teroristických útoků, jež vykonávaly kubánské exilové teroristické buňky ve spolupráci se CIA. Cílem této téměř neznámé teroristické kampaně se staly průmyslové objekty, hotely; destrukce a útoky na civilní infrastrukturu a bombardování turistických zařízení v Havaně nebyly žádnou výjimkou; docházelo také k vraždám vládních představitelů, farmářů a učitelů, jak se můžeme dočíst třeba v Guardianu ZDE.

Asi nejzávažnějším teroristickým činem byl bombový atentát na civilní let kubánských aerolinek v roce 1976, při kterém zahynulo všech 62 osob na palubě. Nicméně bývalý agent CIA a strůjce tohoto a dalších zločinů Luis Posada Carriles žije nepotrestán poklidným životem v Miami. Washington se na začátku 80. let neštítil nasadit proti civilní kubánské populaci biologickou zbraň (šířením horečky dengue), jež způsobila úmrtí více než stovky dětí. V americkém vězení stále sedí kubánští "špioni" (čtyři členové tzv. kubánské pětky), kteří byli odsouzeni k dlouholetým trestům odnětí svobody po nespravedlivém soudním přelíčení, jehož zákonný průběh zpochybnila namátkou Pracovní skupina OSN pro arbitrární věznění ZDE.

O těchto a dalších podrobných informacích týkajících se reálného terorismu, který Kubu sužoval téměř 40 let a v jehož důsledku přišly tisíce osob o život nebo byly doživotně zmrzačeny, se v příručkách, agitkách ani "antikubánských" stanech organizace Člověk v tísni nedočteme. Člověk v tísni navíc v uplynulých dvou letech s americkou "nevládkou" USAID, která má za cíl podkopávat kubánský režim, spolupracoval na projektech v Gruzii ZDE.

Další fáze v destabilizaci Kuby

Další fáze destabilizace poměrů na Kubě Bílým domem se podle odhalení AP pár let tajně prováděla v režii USAID prostřednictvím falešného twitterového programu ZDE. Komunikační síť, jež program zaštiťovala, měla název ZunZuneo, což je na Kubě slangový výraz pro cvrlikání kolibříka. Účelem programu bylo hromadné rozesílání krátkých textových zpráv a snaha obejít přísné restrikce ohledně provozu internetu na Kubě. Do projektu se zapojilo až 40 000 Kubánců, kteří však nevěděli, že jde o program vyvinutý americkou vládou a že poskytují soukromé údaje, jež mohly být využity pro politické účely, americkým kontraktorům. Šokující je rovněž skutečnost, že tento program nebyl řízen špionážní agenturou, jako je CIA, ale "nevládní organizací", jejímž základním posláním má být provozování humanitárních projektů a služeb. Zpočátku šlo o rozesílání zpráv týkajících se apolitických témat, třeba sportu, hudby či údajů o počasí, nicméně později zprávy obsahovaly politické výzvy, aby se Kubánci organizovali ve větších skupinách a pořádali masová setkání, čímž by mohli zahájit "kubánské jaro". USAID na tyto aktivity vyčlenila desítky tisíc dolarů, nicméně v roce 2012 byl tento program zrušen.

USAID=nová CIA?

Tiskový mluvčí Bílého domu Jay Carney obvinění z vyvolávání "politických nepokojů" na Kubě prostřednictvím Twitteru odmítl s odůvodněním, že veškeré aktivity americké vlády zaměřené na posílení demokratických snah na tomto karibském ostrově jsou transparentní. Avšak podle vyjádření Petera Kornbluha z amerického Archivu národní bezpečnosti, který má na starost dokumenty o Kubě, se USAID, jež každý rok od amerického Kongresu inkasuje 20 milionů dolarů na "prosazování demokracie" a další projekty porůznu ve světě, jednoznačně snaží o změnu režimu na Kubě. Kornbluh se domnívá, že twitterový program nahradil klasické tajné operace, které rutinně provádějí západní zpravodajské služby. Kornbluh dokonce organizaci USAID označil za novou CIA, jejíž činnost namířenou proti Kubě vnímá jako kontraproduktivní, a dodal, že by peníze amerických daňových poplatníků měly být utráceny rozumnějším způsobem.

Novinář Glenn Greenwald ke kauze "twitterového programu" na stránkách nového webového magazínu The Intercept uvedl, že se o těchto a podobných praktikách celkem běžně hovoří v kruzích západních zpravodajských agentur a v odtajněných dokumentech NSA, které mu předal Edward Snowden ZDE. Greenwald považuje tyto programy, které jsou realizovány v utajení, za ohrožení samotné integrity internetu. Píše rovněž, že západní vlády agresivními způsoby zneužívají internet k manipulacím politických aktivit a vytváření veřejného diskurzu.

0
Vytisknout
9263

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2014