Pozůstalí osob zavražděných při masakru ve Srebrenici žalují holandskou vládu

7. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Pozůstalí osob zavražděných r. 1995 během masakru ve Srebrenici zahájili civilní žalobu proti holandské vládě. Tvrdí, že holandské mírové sbory měly povinnost ochránit oběti největšího evropského masakru od druhé světové války.

Malá muslimská enkláva Srebrenica byla pod ochranou OSN do 11. července 1995, kdy ji ovládly jednotky bosenských Srbů pod velením generála Ratko Mladiče. Mladičovy jednotky odsunuly stranou lehce ozbrojené holandské mírové sbory Dutchbat. V následujících dnech bylo zavražděno 8000 muslimských mužů a chlapců. Holandská vojska do vraždění nezasáhla a posléze se stáhla.

Srebrenické matky požadují, aby byla uznána odpovědnost holandských jednotek a chtějí odškodnění, i když to není tolik důležité,"řekla Hatidza Mehmedovičová, jedna z představitelek organizace.

Holandské soudy dosud odmítaly žalovat v této věci OSN, protože OSN má imunitu. Loni tuto skutečnost potvrdil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Loni v září ale holandské soudy rozhodly, že holandský stát nese odpovědnost za smrt tří bosenských muslimů, kteří byli vyhnáni z tábora holandských jednotek a padli do rukou bosensko srbským vojákům. V roce 2002 rezignovala celá holandslká vláda poté, co byla vydána zpráva, že holandští vojáci a vysocí holandští velitelé nezabránili masakrování.

Ratko Mladič a bývalý politický vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič se zodpovídají v Haagu z trestných činů genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8053

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2014