Začal útok ukrajinské armády na Slavjansk

15. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Sociální média obyvatel východoukrajinského města Slavjansk v Doněcké oblasti informují, že do města vstoupila kolona dvaceti obrněných transportérů a asi 500 vojáků. Podle kusých zpráv ukrajinských novinářů byly ve městě vypnuty mobilní telefony a začala zde "protiteroristická operace".

Podle dnešní zprávy listu Ukrajinskaja pravda jednotkám separatistů ve městě velí důstojník ruské GRU Viktor Strelkov. (To je konzistentní se zprávami, které včera na sociálních sítích publikovali sami separatisté - pozn. KD.)

Bojuje se také na letišti ve městě Kramatorsk v Doněcké oblasti, které včera obsadili separatisté. Ti na sociálních sítích, kde šíří mj. návody na ničení ukrajinských tanků, tvrdí, že dnes během bojů ve městě sestřelili vládní vrtulník.

Podle večerního prohlášení úřadujícího prezidenta Turčinova bylo letiště v Kramatorsku obsazeno ukrajinskými zvláštními jednotkami. O ztrátách se prohlášení nezmiňuje. Separatisté na sociálních sítích hlásí 4-11 mrtvých ve vlastních řadách.

Ukrajinské jednotky večer zaujaly pozice u města Izjum (v Charkovské oblasti na hranici s východněji ležící Luganskou oblastí), přes které vede hlavní silnice E40 spojující města Charkov, Slavjansk, Děbalcevo a Lugansk.

Centrem separatistů je Doněck, kde za zatčeného samozvaného "národního gubernátora", aktivistu někdejšího ruského neonacistického hnutí Ruská národní jednota Pavla Gubareva, zaskakuje jeho žena Jěkatěrina. Separatisté ji jmenovali "ministryní zahraničí". Jejím rádcem je zakladatel ruského Hnutí Eurasia, jehož vlajky vlály při vyhlášení "republiky", Alexandr Geljevič Dugin.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
9390

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2014