Dojmy z východní Ukrajiny

15. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Podle Igora Todorova, profesora politologie na univerzitě v Doněcku, je cíl Vladimíra Putina jednoduchý: vyvolat před ukrajinskými prezidentskými volbami příští měsíc takové napětí, aby se volby nemohly konat, píše z Ukrajiny reportér deníku Guardian Luke Harding.

Za posledních několik dní se zmocnili proruští aktivisté státní správy v téměř deseti městech. Tvrdí o sobě, že jsou to "kozáci", není ale jasné, kde vzali zbraně a jak se mnozí z nich - kteří uvádějí, že přišli z Krymu - dostali se zbraněmi přes státní hranice.

Ukrajinská armáda je na Ukrajině téměř neviditelná. Vakuum vyplnili proruští ozbrojenci. Vytvořili na silnicích barikády z pneumatik. Maskovaní mladíci, často vyzbrojení holemi, kontrolují projíždějící automobily. U Slavjansku jsou barikády velké. Před tamějším mostem stojí skupina žen, většinou postarších. Drží v ruce ikony v pozlacených rámech.

Dilema pro úřady v Kyjevě je, že tito protikyjevští extremisté - ať už jednají spontánně, anebo na příkaz Moskvy - mají podstatnou místní podporu. Mnoho lidí na východě Ukrajiny je přesvědčeno, že noví vládci na Ukrajině jsou "fašisté". Ekonomická situace na Ukrajině je drasticky špatná. Nejistota po měsících chaosu v Kyjevě znamená, že už do Slavjansku nejezdí turisté. Slavjansk má sanatoria, borový les a slavný klášter. Nikdo nejezdí, protože se bojí války.

Prakticky všichni ve Slavjansku chtějí hlasování, které by poskytlo východu Ukrajiny větší autonomii. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk to už nabídl, ale nikdo ho neposlouchá.

Jedna demonstrantka, Nina, bědovala, že její firma s keramickými výrobky je na pokraji bankrotu, protože se Rusové bojí jezdit na Ukrajinu. Jiná demonstrantka, Larissa, svědčila o tom, že je Slavjansk na mizině a v zoufalství. "Nemáme práci. Nemáme peníze. Je mi úplně jedno, jestli mě zastřelí. Nikdo s námi nemluví. Nejsme banditi. Nejsme separatisti. Chceme prostě jenom referendum."

Většina obchodů ve Slavjansku měla v pondělí zavřeno. Školy také.

Nálada na východní Ukrajině je nebezpečně horečnatá. Avšak jediná válka, která nyní probíhá, je propagandistická válka. V propagandistické válce je jasné, kdo vyhrává, a nejsou to Spojené státy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16553

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2014