Kdo financuje ISIL?

20. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Iráčtí představitelé odhadují, že sunnitští extrémisté z organizace ISIL mají k dispozici přibližně 2 miliardy dolarů. Sporné ovšem zůstává, odkud tyto prostředky pocházejí. Podle iráckých úřadů Saúdská Arábie islamisty přímo podporuje. USA to odmítají a tvrdí, že neexistuje jasný důkaz. Jiní však mají na věc odlišný názor.

Günter Meyer je ředitelem Centra pro výzkum arabského světa při univerzitě v Mohuči. Tvrdí, že nemá pochyby o tom, odkud ISIL peníze získává. "Nejdůležitějším zdrojem financování až dosud byla podpora ze států Perského zálivu, především Saúdské Arábie, ale také Kataru, Kuvajtu a Spojených arabských emirátů," sdělil Meyer Deutsche Welle. Jejich motivem byla podpora boje proti režimu prezidenta Bašára Asada v Sýrii.

Nedávno ovšem saúdskoarabská vláda uznala nebezpečí této politiky. "Saúdští občané nyní tvoří největší kontingent zahraničních bojovníků ISIL. Až se tito bojovníci vrátí domů, je tu nebezpečí, že by se mohli obrátit proti saúdskému režimu", říká Meyer. Ale existují důvody myslet si, že finance ze Saúdské Arábie nadále přicházejí, "méně od saúdské vlády, než od bohatých Saúdů".

Dodatečným zdrojem klíčového významu jsou ropná pole v severní Sýrii, odkud ISIL vozí ropu cisternami do Turecka.

Meyer také nesdílí názor Američanů, že ISIL financují kruhy, které měly blízko k prezidentu Husajnovi, protože jejich cíle jsou příliš odlišné od islamistů.

V tuto chvíli má ISIL asi 10 000 bojovníků, ale může jich díky nedávným loupežím bank v obsazených městech najmout mnohem více a podle Meyera si také na mezinárodním trhu se zbraněmi může snadno nakoupit moderní vybavení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16188

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2014