Západní experti nevěří, že se irácká armáda rychle vzpamatuje

23. 6. 2014

čas čtení 4 minuty

Zatímco se irácká armáda pokouší zvednout morálku na předměstích Bagdádu, poté co dva týdny ustupovala, západním představitelům je stále více jasné, že bude dál trpět ztráty v boji se sunnitskými militanty a nepodaří se jí brzy dobýt ztracená území zpět.

Podle posledních odhadů západních představitelů a vojenských expertů až čtvrtina jednotek je "bojově neefektivních", letectvo je slabé, morálka je nízká a velení trpí velmi rozšířenou korupcí. Úvahy dalších států, zda Irák vojensky podpořit, budou záviset na kvalitě jeho jednotek - a ta se po mnoha letech amerického výcviku ukazuje jako nedostatečná.

Sunnitští povstalci i nyní rozšiřují svou kontrolu nad městy v údolí Eufratu, zajišťují komunikace se základnami v Sýrii a vyvíjejí nátlak na další sunnitská uskupení, aby se k nim připojila.

Americká snaha přesvědčit vládu v Bagdádu, aby byla vstřícnější k sunnitům a poskytla tak protiváhu k obtěžování a donucování ze strany militantů zaznamenává malý úspěch. Šíitské milice, které se v minulosti podílely na čistkách, jsou sunnity vnímány jako hrozba, a žádná podstatná dohoda se sunnity a Kurdy dosud nevznikla.

Sever a západ země kontrolují sunnitští povstalci dominovaní radikálními islamisty, kteří se v sobotu zmocnili strategicky důležitého přechodu Kajm na syrské hranici a propojily území na obou stranách hraniční čáry. Na severu došlo k rozšíření území kontrolovaného Kurdy a pouze jih zůstává pod kontrolou vlády a armáda dokáže leda bránit to, co ještě neopustila.

Většina amerických představitelů se neobává pádu hlavního města, ale mnohé jiné černé scénáře se již naplnily. Povstalci sílí každým dnem. A někteří experti považují již iráckou armádu za poraženou, což zcela protiřečí nadějím, které do ní Američané vkládali při stažení svých jednotek v roce 2011.

Michael Knights z Washington Institute for Near East Policy tvrdí, že 60 z 243 bojových praporů irácké armády je vyřízených a "všechno jejich vybavení ztraceno".

Podle amerických představitelů až 5 ze 14 divizí je "bojově neefektivních", včetně dvou, které byly poraženy v Mosulu. Zbytky otřesených jednotek a navrátilci z dovolené byli odesláni na základnu Tadži severně od Bagdádu, kde mají být reorganizováni do nových jednotek. To ovšem zabere čas.

Mobilizace nevycvičených milicí má problematickou vojenskou hodnotu. Stovky jejich příslušníků byly zabity nebo zraněny v léčkách po cestě na frontu. To neplatí pro dobře vycvičené milice, většinou výsledek íránského úsilí, které zvyšují morálku armádních jednotek; těch je však mnohem méně.

Bude nezbytné posílit irácké letectvo. Začátkem roku mělo pouze tři letouny Cessna schopné odpalovat americké rakety Hellfire, mezitím však má letouny již jen dva a rakety docházejí.

Funkční je elitní protiteroristická jednotka, kterou Američané vycvičili na bagdádském letišti. Jenže od stažení Američanů v roce 2011 její schopnosti atrofovaly, jednotky necvičily manévry na bojišti a staly se "armádou kontrolních stanovišť", která není schopna boje.

Irácké jednotky nemají dost zpravodajských informací, nemají dobré krytí ze vzduchu a bojují proti dobře vycvičenému nepříteli se zkušenostmi v pouličních bojích, který se rychle pohybuje mezi jednotlivými sídly.

Podle západních představitelů jsou islamisté mnohem tvrdším oříškem než al-Kajda, se kterou Američané bojovali do roku 2009. Není jich mnoho, ale jsou odhodláni, dobře vybaveni, vycvičeni a financováni.

Z přibližně 10 000 ozbrojenců jich 5 - 6 000 patří k islamistům a zbytek k dalším sunnitským uskupením. Zmocnili se skladů výzbroje provádějí drobné výpady spojené s propagandistickou kampaní, které jsou velmi úspěšné. V Mosulu se zmocnili druhého největšího skladu munice v zemi.

Ukořistili také 52 děl včetně houfnic opuštěných iráckými vojáky ustupujícími na jih. Není jasné, zda je ISIL dokáže použít. (Ale bývalí vojáci ze spojeneckého súfijského řádu Nakšbandíja jistě budou vědět, co s nimi, stejně jako se starými sovětskými tanky - pozn. KD.)

Ztráty islamistů rychle doplňují bojovníci ze Sýrie, Saúdské Arábie, Libanonu, Čečenska a Evropy, ale také osvobození vězni.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8234

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2014