Syrská armáda zahájila útok v pahorkatině nedaleko Damašku

23. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Syrské jednotky podporované bojovníky libanonského hnutí Hizballáh zahájily v neděli útok na pahorkatinu Kalamún severně od Damašku. Oznámila to státní televize. Oblast se nachází v pohraniční oblasti sousedící s Libanonem a má strategický význam.

Vládní jednotky útočily na oblast Kalamúnu v dubnu, ale asi 2 000 povstalců se stáhlo do kopců, odkud zahájili guerillové útoky.

Za poslední dva týdny v oblasti zemřelo čtrnáct bojovníků Hizballáhu, tvrdí propovstalecká organizace Syrian Observatory for Human Rights se sídlem v Londýně.

Syrská státní televize odvysílala záběry vojáků, kteří tvrdili, že obsadili některé kopce ovládající planinu Rankús a pronásledují povstalce, kteří se snaží infiltrovat oblast z libanonského území. Armáda údajně odřízla přístupy do oblasti Kalamúnu a operace bude pokračovat až do jejího "vyčištění".

Podle Syrian Observatory for Human Rights povstalci z pahorkatiny zahájili protiútok, obsadili znovu své pozice a posilovali svou přítomnost v oblasti Kalamúnu.

V sobotu anonymní zdroj v libanonských bezpečnostních strukturách sdělil listu The Daily Star, že syrské vládní jednotky obsadily území kolem libanonské vesnice Tfajl těsně u hranic. Asi sedmdesát povstalců zde složilo zbraně.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8668

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2014