Mocní skrývají svou minulost

5. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Evropský soud nedávno rozhodl, že občané mají právo žádat firmu Google, aby z vyhledávání odstranila materiál o nich. Na základě žaloby jednoho Španěla soud vydal verdikt, že Google musí na žádost evropských občanů z vyhledaných výsledků odstranit "neadekvátní, irelevantní nebo už nerelevantní data".

Deník Guardian nyní dostal od Googlu informaci, že z jeho vyhledaných výsledků bylo odstraněno šest článků, které někdy vyšly v tomto listu. Deník varuje, že jistě bude následovat mnoho dalších článků, protože se bohatí a mocní jedinci budou snažit odstranit z internetu informace o svých poklescích.

Tři z těchto odstraněných článků se týkají bývalého fotbalového rozhodčího skotské první ligy Dougieho McDonalda, o němž bylo zjištěno, že lhal ohledně důvodů, proč určil penaltu při zápase Celtic proti Dundee United. Reakce na tento skandál vedla k jeho rezignaci na funkci rozhodčího. K incidentu došlo velmi nedávno, v roce 2010! Nyní byly informace o něm z historie vyhledávání odstraněny.

Další odstraněné články jsou z roku 2011, je to článek o francouzských úřednících, kteří vyráběli umění na poznámkových bločcích post-it a článek z roku 2002 o právníku, který čelil procesu za jeho údajný podvod, když usiloval o zvolení do britské Law Society, a seznam článků mediálního komentátora deníku Guardian Roye Greensladea. Guardian nedostává vysvětlení, proč jsou jeho články z vyhledávače odstraňovány. Dodává, že je zjevné, že Google články z vyhledávače na základě rozhodnutí evropského soudu odstraňuje neochotně, a že by měla vzniknout diskuse o tom, zda články, které jsou odstraňovány, jsou skutečně už "irelevantní".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9705

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2014