Britský vicepremiér: Konzervativci chtějí zlikvidovat dlouhou britskou tradici obhajoby lidských práv

17. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

"Konzervativci se chtějí spojit s Putinem a dalšími světovými tyrany a zlikvidovat dlouhou britskou tradici obhajoby lidských práv," řekl ve čtvrtek v britském rozhlase liberálnědemokratický britský vicepremiér Nick Clegg. Varoval, že Cameronova restrukturalizace britské vlády znamená konec umírněných toryů, jako byl ministr Kenneth Clarke. Clegg zdůraznil, že Cameron vyhodil generálního prokurátora Dominica Grieva proto, aby se konzervativci mohli spojit s "tyrany", jako je Vladimír Putin, a bojovat spolu s nimi proti Evropské konvenci o lidských právech. Clegg dodal:

"Skutečný význam restrukturalizace britské vlády tento týden nemá nic společného s genderovou rovnováhou. Touto restrukturalizací skončil rozumný internacionalismus lidí, jako byl Ken Clarke. Vyhráli fundamentalisté. Teď tvrdí, že Konzervativní strana zlikviduje dlouhou britskou tradici podpory lidských práv po celém světě."

Clegg se ostře kriticky vyjádřil vůči údajnému plánu konzervativců riskovat vyloučení Británie z Rady Evropy tím, že plánují prosadit nadřazenost britské Dolní sněmovny Evropskému soudu pro lidská práva. Znamenalo by to, že jedině Dolní sněmovna bude určovat, co je porušením lidských práv.

Clegg uvedl: "Naprosto mě šokuje, když jsem se dověděl tu pozoruhodnou věc, že se konzervativci chtějí spojit s Vladimírem Putinem a dalšími tyrany po celém světě tím, že chtějí roztrhat naši dlouhou tradici obhajoby lidských práv. Co proboha budeme říkat diktátorům v Bělorusku, nebo Putinovi, jestliže uděláme to, co nyní konzervativci navrhují, totiž budeme dupat a odmítat závazné mezinárodní lidskoprávní praktiky a konvence?

Je opravdu smutné vidět mainstreamovou stranu, jak se obrací zády k velké dlouhodobé britské tradici obhajoby lidských práv na mezinárodní scéně. Budou mít opravdu velký problém - jakmile budete argmentovat, že lidská práva bude smět definovat parlamentní většina, tím přijmete názor, že lidská práva nejsou univerzální, že si z nich můžeme vybírat, co se nám hodí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5926

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2014