Francie nezruší svůj kontrakt na dodávky útočných lodí za 1,2 miliardy euro Rusku

22. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Francouzské diplomatické zdroje uvádějí, že francouzská vláda podepsala kontrakt na dodávkou dvou útočných lodí Mistral Rusku a že tento kontrakt splní. Zřejmě se ale ocitne pod silným tlakem Američanů, aby kontrakt zrušila.
  • David Gleave, bývalý inspektor letecké bezpečnosti, potvrdil, že fotografie skutečně ukazují, že letadlo bylo poškozeno šrapnelem zvnějšku. Zřejmě tedy nejde o bombu zevnitř.
  • Operaci uklízení místa katastrofy pochválil jeden holandský odborník na scéně, zejména co se týče sběru mrtvol. Vzhledem k horkému počasí, velkému rozsahu místa katastrofy a probíhajícím vojenským operacím v blízkosti, byla operace úklidu místa katastrofy velmi obtížná a úsilí místních pracovníků i dobrovolníků, kteří tři dny sbírali mrtvoly a části těl z místa katastrofy byla podle holandského experta exemplární.
  • Delegace asi deseti Malajců vyjednávala se samozvaným předákem "Doněcké lidové republiky" Alexandrem Borodajem na horním patře okupované budovy regionální správy Doněcka, za přítomnosti ozbrojených stráží. Malajci, kteří z jednání odcházeli, se o něm odmítli vyjádřit. Borodaj dorazil do hotelu Park Inn na setkání s Malajci krátce před desátou hodinou večerní, ale nebylo jasné, zda přinesl černé skříňky. Ukrajinské bezpečnostní služby předtím zveřejnily záznamy, podle nichž prý vzbouřenečtí předáci koordinovali hledání černých skříněk a trvali na tom, že je chtějí předat do Moskvy. Vzbouřenci tvrdí, že tyto nahrávky jsou falešné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6212

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2014