Channel Four News

Peklo v Gaze pokračuje

22. 7. 2014

čas čtení 5 minut



Jon Snow: K výbuchům dochází nepřetržitě, trosky z poškozených budov jsou všude. Dělostřelecké granáty prší na Gazu bez přestání. Podle izraelských zdrojů zasáhly více než 3000 cílů. 600 Palestinců je nyní mrtvých, také 30 Izraelců a jeden voják se pohřešuje. Nemocnice v Al Šifě, odkud nyní hovořím, se snažil vyrovnat se z následky izraelské ofenzívy. Je přeplněná raněnými a mrtvými nejrůznějšího věku. Uslyšíme některé pacienty a také lékaře, kteří se snaží raněné ošetřit. Ale nejprve - dnes večer probíhá diplomatické úsilí o příměří, aby lidé mohli vyjít do ulic a aby mohly být doplněny humanitární zásoby. Avšak šance na dlouhodobé příměří jsou naprosto nulové. Náš reportér Jonathan Miller má podrobnou reportáž odtud z Gazy, ale varuji vás: jsou v ní záběry, které mohou být pro vás nesnesitelné.

Svědci z města Torez: Byl tady raketový systém Buk

22. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Tvrzení ruských separatistů ve východní Ukrajině, že nikdy neměli k dispozici raketový systém, jakým bylo sestřeleno malajské letadlo MH17, zpochybnilo několik svědků, kteří sdělili listu Guardian, že viděli to, co vypadalo jako raketomet Buk minulý čtvrtek nedaleko místa katastrofy.

Tato svědectví jsou podpořena celou řadou fotografií a videí, zveřejněných na webu. Podle nich byl systém ve čtvrtek nablízku místa katastrofy. Těsně před polednem ve čtvrtek, nedlouho před startem letadla Malajských aerolinií z Amsterodamu, projel systém Buk Gagarinovou ulicí, jednou z hlavních ulic v městě Torez, uvádějí svědci.

Evropská unie nenařídila nové sankce proti Rusku

22. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

  • EU se zaměřila na "kamarády" Vladimíra Putina, avšak žádné nové sankce nezavedla. Zahraniční služba EU dostala také úkol vypracovat seznam sektorových sankcí, týkajících se přístupu na kapitálové trhy, obrany, zboží dvojího užití a citlivých technologií. Seznam má být vypracován do čtvrtka, avšak to neznamená, že bude použit. Podmínkou nezavedení sankcí bude spolupráce Ruska na vyšetřování sestřelení letadla MH17 a ukončení "rostoucího proudu zbraní, vojenské výzbroje a extremistů přes ukrajinskou hranici".
  • Bývalý Putinův poradce Alexej Kudrin, bývalý ruský ministr financí, varoval před ruskou intervencí na Ukrajině a protizápadní rétorikou. Uvedl, že cena za zásah Ruska na Ukrajině a ekonomická izolace by vážně poškodily hospodářství Ruska a zejména jeho občany: "V této zemi jsou síly, které nás už dlouho chtějí izolovat, způsobit, abychom se spoléhali jen sami na sebe. Padá to na úrodnou půdu. Jsem převapen, jak intenzivní je tu teď protizápadní rétorika. Politická krajina v naší zemi se podstatnou měrou změnila," řekl Kudrin tiskové agentuře ItarTass. "Znovu jsme se stali nepřáteli Západu." Kudrin odstoupil r. 2011 na protest proti zvyšování vojenských rozpočtů. Varoval, že sankce budou Rusko stát 15-20 procent jeho příjmů. "Je to, jako kdybychom souhlasili, že se vzdáme 15-20 procent svých platů," varoval. Po anexi Krymu odplynul z Ruska kapitál v hodnotě více než 70 miliard dolarů.
  • Vladimír Putin ostře odsoudil návrhy protiruských sankcí. Charakterizoval je jako "podivnou logiku, a absolutně nepřijatelné". "Rusko dostává skoro ultimáta: zničme část obyvatelstva, které je etnicky, kulturně a historicky blízké Rusku, anebo na nás uvalí sankce." Putin také dodal, že vnější síly chtějí používat výzvědných služeb, médií a nevládních organizací k destabilizaci Ruska a "k tomu, aby bylo povolné při rozhodování otázek v zájmu jiných vlád". Putin sice přislíbil, že jeho vláda nebude režim utužovat, ale jeho výroky naznačují, že v mediální válce bude Kreml pokračovat. Ruská média prezentují zcela odlišný pohled na katastrofu malajského letadla a soustřeďují se na teorie, že letadlo sestřelili Ukrajinci nebo Spojené státy. Zastánci lidských práv tvrdí, že Rusko bude dál omezovat svobodu projevu v zemi. V úterý podepsal Putin zákon, který schválil těžké pokuty či vězení za "opakované porušování schválených procedur během shromáždění a demonstrací". Kreml také oznámil, že Putin opakovaně hovořil telefonicky s holandským premiérem Markem Ruttem o katastrofě a jejím vyšetřování.
  • Britští vyšetřovatelé leteckých katastrof z Farnborough budou na žádost holandské vlády pomáhat při analýze dat z černých skřínek. Britské ministerstvo dopravy konstatovalo, že informace lze z obou skřínek získat do 24 hodin, pokud nejsou příliš poškozeny.
  • Ministři zahraničí EU jednají v Bruselu o dalších možných sankcích proti Rusku, avšak Francie konstatuje, že dodá Rusku první z dvou objednaných hypermoderních válečných lodí. Pravděpodobnost zavedení rozsáhlých sektorových sankců proti Rusku kvůli Ukrajině je malá a stále se zmenšuje.
  • Pozůstatky mrtvých dorazily do města Charkov a budou převezeny do Holandska. Holandský premiér varoval, že identifikace obětí bude trvat dlouhé týdny až měsíce.
  • Vladimír Putin uvedl, že Rusko použije svůj vliv na ukrajinské separatisty, aby dovolili plné vyšetřování havárie, ale že Západ musí vyvinout tlak na Kyjev, aby ukončil boje.

Zdroj: ZDE

Britští konzervativci "by měli vrátit 5,5 milionů Kč ruské dárkyni"

22. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Politikové v Británii požadují, aby britští konzervativci vrátili ruské dárkyni 160 000 liber (5,5 milionů Kč), které věnovala Konzervativní straně za výsadu zahrát si s Davidem Cameronem a s londýnským starostou Borisem Johnsonem tenis. Peníze věnovala Ljubov Černuchinová, bankéřka, manželka Vladimíra Černuchina, náměstka ruského ministra financí v Putinově vládě v roce 2000. Kritikové poukazují na to, že Cameron nemůže kritizovat Putinovu politiku vůči Ukrajině a ohledně katastrofy malajského letadla a přitom od Putinových stoupenců přijímat velké finanční dary a hrát s Putinovými kamarádkami tenis.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Malajská vláda se dohodla s proruskými separatisty na třech věcech

22. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Malajská vláda se dohodla s proruskými separatisty, že "černé skříňky" z letadla MH17 budou v Malajsku uschovány, dokud nebude utvořen oficiální mezinárodní vyšetřovací tým, uvedl malajský premiér Najib Razak v prohlášení. Pak Malajsko oficiálnímu týmu černé skříňky předá k vyšetřování. Proruští separatisté také zajistili dopravu pozůstatků mrtvých do Charkova a přislíbili volný přístup k místu katastrofy.

Podle BBC z úterka dopoledne uzavřela ukrajinská armáda a proruští separatisté v oblasti katastrofy příměří. Šéf delegace OSCE na místě katastrofy v rozhovoru s BBC uvedl, že neznámí muži rozřezávají části rozbitého letadla a trosky už nevypadají tak jak vypadaly zpočátku.

Počet mrtvých v Gaze se blíží počtu 600, třetina mrtvých jsou děti

22. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Izraelský velvyslanec v USA Ron Dermer se vyjádřil, že by izraelská armáda měla dostat Nobelovu cenu míru za své "neuvěřitelné sebeovládání" při útocích v Gaze. Cituje ho list Times of Izrael.

Při bojích v Gaze bylo usmrceno 27 izraelských vojáků, uvedla izraelská armáda. Počet mrtvých Palestinců se přibližuje číslo 600, třetina z nich jsou děti, uvedla organizace UNICEF.

O nesmyslné válce v Gaze

22. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Toto není konflikt s vojenskými cíli, jde v něm o prestiž, hrdost a národní mytologii, míní redakční komentář deníku Guardian.

Jestliže se zeptáte, jak to ospravedlňuje zabíjení žen a dětí, nebo i uniformovaných vojáků, tak to neospravedlňuje, jenže takto často násilí mezi Palestinci a Izraelci funguje.

Cílem je dosáhnout psychologické nadvlády nad nepřítelem a plnou kontrolu nad vlastními občany. Jak izraelská hypermoderní armáda i chudá armáda Hamasu fungují daleko hůře na bojišti než na politickém, mytologickém divadle. Účelem vojenských akcí je prokázat, že armády hájí vlastní lidi.

Reportér arabského vysílání televize BBC se stal terčem útoku při reportáži z Gazy

22. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta



Reportér arabského vysílání televize BBC Firas Khatib se stal terčem fyzického útoku při živém vysílání z Gazy. Útočník ho srazil k zemi a nadával mu. Khatib pokračuje ve své reportáži mimo kameru, zatímco do vysílání vstoupí moderátorka z Londýna. Když se kamera ke Khatibovi navrací, ten ukáže směrem k útočníku a řekne, že v oblasti jsou izraelští demonstranti a reportáž bude aktualizována později.

Khatib je zkušený reportér televize BBC, který v minulosti systematicky analyzoval Arabské jaro.

V nemocnici. Na pláži. Tam všude se skrývá Hamas

22. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukryli se v nemocnici El-Wafa.

Ukryli se v nemocnici Al-Aqsa.

Ukryli se na pláži, kde si děti hrály fotbal.

Ukryli se na dvoře u pětasedmdesátiletého Muhammada Hamada.

Ukryli se v civilních částech čtvrti Šudžaja.

Ukryli se v čtvrtích Zaytoun a Toffah.

Ukryli se v Rafahu a v Khan Younisu.

Ukryli se v domě rodiny Qassanových.

Ukryli se v domě básníka Othmana Husseina.

Ukryli se ve vesnici Khuzaa.

Ukryli se v tisících zničených domů.

Ukryli se ve 84 školách a v 23 zdravotních zařízeních.

Ukryli se v kavárně, kde se lidé z Gazy dívali na fotbalové mistrovství.

Ukryli se v sanitce, která se snažila získat přístup k raněným.

Ukryli se ve 24 mrtvolách, pohřbených pod troskami.

Ukryli se v mladé ženě v růžových bačkorách, ležící na chodníku, kterou zastřelili, když utíkala pryč.

Ukryli se ve dvou bratřích, ve věku osmi a čtyř let, kteří leží na jednotce pro vážné popáleniny v Al-Shifa.

Ukryli se v chlapečkovi, jehož části těla nesl jeho otec v igelitové nákupní tašce. .

Ukryli se v "neuvěřitelném chaosu mrtvol", které jsou sváženy do nemocnic v Gaze.

Ukryli se ve stařeně, která leží v kaluži krvi na kamenné podlaze. .

Hamas, říkají nám, jsou cynikové a zbabělci.

Zdroj: ZDE

Ukrajinští vzbouřenci předali "černé skříňky" Malajcům

22. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Čtyři dny poté, co došlo ke katastrofě letounu Boeing 777 na polích ve východní UKrajině byly letové nahrávače z letu MH17 konečně předány Malajcům na surreální noční ceremonii v Doněcku a mrtvoly 282 obětí zahájily pomalou cestu vlakem z konfliktní zóny na jihovýchodní Ukrajině.

Po téměř dvanácti hodinách vyjednávání s tzv. Doněckou lidovou republikou obdržela malajská delegace dvě "černé skříňky", těžké krabice, které jsou ve skutečnosti oranžové, od Alexanda Borodaje, samozvaného premiéra Doněcké lidové republiky. Předání se uskutečnilo na tiskové konferenci pozdě v noci na 11. patře vládní budovy v Doněcku, kterou okupují vzbouřenci, za asistence desítek kalašnikovy ozbrojených vzbouřenců.

Významné rozhodnutí Ústavního soudu -- usnesení II.ÚS 1471/14 z 26. 6. 2014

Pracovní právo musí chránit slabší stranu před bezohlednými manýrami zaměstnavatele

22. 7. 2014 / Aleš Uhlíř

čas čtení 10 minut

Česká média se nijak zvlášť nezabývají problematikou týkající se pracovního práva a rozhodnutí Ústavního soudu v této právní oblasti se proto do médií nedostanou, přitom se jedná o věci, kterým by se pozornost věnovat měla.

Na stránkách Britských listů se již dříve často psalo o oslabování pracovněprávní ochrany, o katastrofálních poměrech na pracovištích, častém výskytu mobbingu a drzé bezohlednosti, s níž se podnikatelé dokáží zbavovat zaměstnanců. To vše jsou témata, která mají širší souvislosti. Úzce souvisí s nynější diskusí o (ne)placení daní bohatými lidmi (causa Petra Kvitová). V řadě médií se rozpoutala hysterická kampaň o tom, jak stát okrádá šikovné a úspěšné. V posledním vydání časopisu Reflex předvedl psychiatr a spolupracovník Reflexu Cyril Höschl v primitivním demagogickém kázání pravicovou vulgaritu a cynismus v celé její odporné nahotě.

Channel Four News: Jak Izraelci přímo před kamerami stříleli opakovaně na civilistu

21. 7. 2014

čas čtení 2 minuty



Reportér Jonathan Miller v Channel Four News v pondělí večer: Dobrý večer. Byl to tady v Gaze velmi intenzivní den. Musím říci, že nikdy není dobré srovávat počty raněných a mrtvých na obou stranách, protože vždycky existuje bolest a pozůstalí na obou stranách, to uznáváme, jenže srovnejte oněch 25 mrtvých Izraelců, z nichž bylo 20 vojáků, s 550 palestinskými mrtvými a s více než 3000 raněnými. Intenzita bombardování, nevím jestli slyšíte ty výbuchy za mnou, dosáhla dnes dalšího rekordu. Nemocnice, další nemocnice, byla dnes Izraelci zasažena tady na jihu, 4 lidé byli usmrceni. A dnes večer - Gaza City je terčem bombardování po celý den, všude kolem nás. A dnes večer, v posledních několika minutách, izraelské rakety zaútočily na dvě vysoké budovy, kde sídlí média. Je tam celá řada raněných a mrtvých. Nebudu zdržovat a teď uvidíte mou dnešní reportáž, ale, jako obvykle, varuju, že obsahuje záběry, které někteří diváci mohou shledat znepokojujícími.

Z pohledu izraelské strany to vypadá takhle: Bozi války s makabrózními tanky a vrtulníky typu Apache, bojují proti nepřátelskému islamistickému režimu, který odmítá dokonce i uznat právo jejich státu na existenci.

(Pláč) Na druhé straně v Gaze to vypadá takto: Toto je palestinský uprchlický tábor, kde stihačky F16 právě zlikvidovaly obytný dům. Usmrtily rodinu. Nemáme informace, zda někteří příslušníci té rodiny byli součástí Hamasu.

"Pětadvacet lidí je mrtvých!" křičí muž. "Myslíte si, že lžeme, když říkáme, že se Izrael chová krutě?"

"Ani nás nevarovali," říká jiný příbuzný. "Všichni byli usmrceni."

Po apokalytickém ničení v neděli ve čtvrti Šedžaja, bombardování pokračuje. Ale celé město Gaza City je válečnou zónou. Stihačky F16, vrtulníky Apache, bezpilotní letadla a ozbrojené čluny dál ostřelují cíle všude, bez přestání, pořád. Některé bomby dopadají daleko, jiné nebezpečně blízko.

Od minuty 2.33: Dávejte pozor, to, co uvidíte, je šokující. Natočili to palestinští aktivisté ve čtvrti Šedžaja, doprovázejí městské zaměstnance, kteří hledají ty, kteří přežili. Muž, který hledá pohřešované příslušníky své rodiny, je Izraelci postřelen. Jak leží na zemi, Izraelci na něj znovu přímo střílí.

V této chvíli jsme obraz zastavili. Záchranáři nejsou schopni ho dosáhnout.

Vrátíme se k pokračování mé reportáže později v tomto zpravodajství, máme jsme potíže s odesláním další její části.

Izrael prohrává kvůli sociálním sítím mediální válku

22. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Když izraelská armáda zaútočila na čtvrť Šudžaja v Gaza City a usmrtila tam desítky civilistů, první zprávy o tom přišly v neděli ráno prostřednictvím Twitteru, píše reportér Channel Four News Paul Mason. Jeden místní aktivista napsal: "Lidé utíkají ze čtvrti Šudžaja, v ulicích tam leží mrtvoly."

Brzo poté napsal na Twitteru známý palestinský novinář Mohammed Omer, držitel novinářských cen: "Izrael zakazuje sanitkám vjezd do čtvrti Šudžaja. Ve všech ulicích tam leží desítky mrtvol."

Nedlouho poté informovali četní západní novináři, včetně reportéra Channel Four News Jonathana Millera, z této čtvrti totéž. Bylo to okamžité, bezprostřední a existoval důkazový obrazový materiál.

Malajský premiér se dohodl s proruskými vzbouřenci o předání černých skřínek z letadla MH17

21. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

  • V doněckém hotelu zatím nikdo Malajcům nepředal černé skříňky. Zřejmě dochází k obtížným jednáním a není vůbec zjevné, zda vzbouřenci černé skřínky přinesli.
  • Malajská delegace se setkala s předákem vzbouřenců Alexandrem Borodajem, informuje deník Guardian v pondělí večer z Doněcku. Alexander Borodaj a jeho ozbrojenci právě přišli do hotelu Park Inn, kde večeřela malajská delegace. Bylo nejasném zda Borodaj přinesl černé skříňky. Někteří Malajci se vrátili k večeři, jiní jednají s Borodajem, schůzka není přístupná novinářům.
  • Černé skřínky z letadla MH17 mají být předány v 21 hodin místního času, informoval malajský premiér Najib Razak. Uvedl, že šéf vzbouřenců Alexander Borodaj s ním hovořil a souhlasil, že předá Malajsku obě černé skřínky z letadla MH17 i pozůstatky 282 mrtvol. Obojí bude převezeno nejprve do Charkova a pak do Holandska. Pozůstatky 282 osob, nyní v městě Torez, budou dopraveny do Charkova, kde budou předány zástupcům z Holandska. Vlak odjede dnes večer ukrajinského času a bude ho doprovázet šest členů malajského týmu. Pozůstatky zemřelých osob budou dopraveny do Amsterodamu holandským letadlem C130 Hercules a bude je doprovázet malajský tým. Po nutné forenzní práci budou pak dopraveny pozůstatky malajských občanů do Malajska.
  • Ukrajinský prezident Petro Porošenko popřel tvrzení ruského ministerstva obrany, že v době katastrofy letadla MH17 letělo v jeho blízkosti ukrajinské vojenské letadlo.
  • Pozorovatelé OSCE jsou nuceni dramaticky omezit svou přítomnost v Luhansku.
  • Vlak s obětmi katastrofy letadla MH17 jede do Charkova přes Doněck. Charkov je centrem úsilí o vyšetřování katastrofy, které organizuje Kyjev. V Doněcku probíhají tvrdé boje.
  • Kyjevská vláda popřela, že by vyslala do centra Doněcka pravidelnou armádu, uvedla však, že tam proti proruským vzbouřencům bojují malé proukrajinské skupiny sebeobrany. Pět lidí bylo usmrceno a 12 zraněno při přestřelkách nedaleko nádraží v Doněcku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nemáme právo na to, aby nám ruská vláda alespoň lhala pořádně?

22. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Podle ruského ministerstva obrany ZDE se v den sestřelení letu MH17 k boeingu přiblížila ukrajinská "stíhačka" Su-25 a krátce na to se stroj zřítil. V souladu s tradicí Rádia Jerevan je k tomuto tvrzení ovšem třeba připojit další detaily, aby byla jeho nepochybná správnost náležitě demonstrována. Su-25 je protizemní bitevní letoun ZDE, není vybaven střeleckým radarem, pouze laserovým dálkoměrem a značkovačem; jeho maximální rychlost se blíží cestovní rychlosti běžného dopravního letounu a na letovou hladinu letu MH17 10 000 metrů nevystoupá, zůstane na 7 000 metrech. Během odpoledne se objevil důkaz o aktuální editaci hesla Su-25 na ruské Wikipedii ZDE, z ruské adresy ZDE, s cílem přepsat hodnotu maximálního dostupu. A večer web The Aviationist ještě doplnil ZDE, že grafika použitá ruským ministerstvem na tiskové konferenci ani nezobrazuje Su-25, ale starý americký průzkumný letoun EF-111.

P.S. Jak je pravděpodobné, aby toto způsobila palba ze zadní polosféry?

22. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Justin Bronk (Royal United Service Institute, RUSI) ZDE zveřejnil fotografii části kokpitu zničeného letounu Boeing 777 z letu MH17. Materiál vykazuje jasné stopy poškození předfragmentovanými střepinami z výbušné hlavice rakety. Přibližovací zapalovač musel tedy zařízení odpálit PŘED kabinou, nikoliv vzadu za letounem či vedle něj, což je nejpravděpodobnější varianta v případě, že by stroj byl zasažen palbou ze zadní polosféry - buď nalétávajícím bojovým letounem, nebo raketou z území na západě kontrolovaných ukrajinskými ozbrojenými složkami.

Posádka letounu byla pravděpodobně téměř okamžitě po výbuchu 70 kg hlavice rakety 9M38 mrtva a nestihla již událost nijak komentovat. Od tzv. černých skříněk tedy kromě letových údajů a běžné komunikace před zásahem pravděpodobně nelze nic očekávat. Pokud piloti během pádu ještě nějakou tu sekundu žili, rychle postupující dekomprese jim zabránila v hovoru.

Jistě ani toto není 100% důkaz ničeho, nicméně varianta palby za zadní polosféry se tímto jeví jako dosti málo pravděpodobná...

Francie nezruší svůj kontrakt na dodávky útočných lodí za 1,2 miliardy euro Rusku

22. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Francouzské diplomatické zdroje uvádějí, že francouzská vláda podepsala kontrakt na dodávkou dvou útočných lodí Mistral Rusku a že tento kontrakt splní. Zřejmě se ale ocitne pod silným tlakem Američanů, aby kontrakt zrušila.
  • David Gleave, bývalý inspektor letecké bezpečnosti, potvrdil, že fotografie skutečně ukazují, že letadlo bylo poškozeno šrapnelem zvnějšku. Zřejmě tedy nejde o bombu zevnitř.
  • Operaci uklízení místa katastrofy pochválil jeden holandský odborník na scéně, zejména co se týče sběru mrtvol. Vzhledem k horkému počasí, velkému rozsahu místa katastrofy a probíhajícím vojenským operacím v blízkosti, byla operace úklidu místa katastrofy velmi obtížná a úsilí místních pracovníků i dobrovolníků, kteří tři dny sbírali mrtvoly a části těl z místa katastrofy byla podle holandského experta exemplární.
  • Delegace asi deseti Malajců vyjednávala se samozvaným předákem "Doněcké lidové republiky" Alexandrem Borodajem na horním patře okupované budovy regionální správy Doněcka, za přítomnosti ozbrojených stráží. Malajci, kteří z jednání odcházeli, se o něm odmítli vyjádřit. Borodaj dorazil do hotelu Park Inn na setkání s Malajci krátce před desátou hodinou večerní, ale nebylo jasné, zda přinesl černé skříňky. Ukrajinské bezpečnostní služby předtím zveřejnily záznamy, podle nichž prý vzbouřenečtí předáci koordinovali hledání černých skříněk a trvali na tom, že je chtějí předat do Moskvy. Vzbouřenci tvrdí, že tyto nahrávky jsou falešné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jsme rasisté?

22. 7. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 8 minut

Příspěvek k diskusi (In)tolerance v rámci Festivalu Národů Podyjí 18.7.2014

Z pohledu zvenčí jsme. Je-li řeč o Česku, pravidelně se zmiňují Romové odkládaní do zvláštních škol, odsunovaní z měst do ghet, diskriminovaní na pracovním trhu, protiromské demonstrace. A nejsou to jen média, ale také Štrasburský soud pro lidská práva, Evropská komise, OSN, Světová banka, americké ministerstvo zahraničí.

Nechci ale hovořit o pohledu zvenčí, nýbrž o pohledu zevnitř. Ani tak hovořit, jako spíš diskutovat. Protože problém začíná vnímáním, cítěním, myšlením nás všech, každého osobně. A nezačíná u Romů. Podíváme-li se do naší historie, obdobné problémy jsme měli s našimi Němci, Maďary, Židy, Slováky, Rusíny. S těmi všemi jsme nedokázali žít. Z původně mnohonárodnostního Československa zbylo jako evropská kuriozita národnostně homogenní Česko.

Kvitová a ulejváci politici

22. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 10 minut

Je jistě chyba, pokud dochází ke zneužívání sociálních dávek, kladu si však otázku, co plyne ze zprávy o tom, že se v Česku zneužívá každá desátá sociální dávka. Lid za tím vycítí všelijaké ty "ulejváky", možná dokonce přímo Romy, a rozvášní se podobně jako v případu tenistky Kvitové. Kvitová sice jedná legálně, nikoli však -- prý -- morálně.

Čeští politikové ovšem jednají vysoce morálně, když nechávají desítky miliard ročně promrhat ve veřejných zakázkách (výmluvné je, že k tomu dospěla Národní ekonomická rada vlády, která pracovala pro premiéra, jenž vysokými mzdami z veřejných peněz platil svou milenku za její vysoce profesionální práci), když dodnes neudělali účinné zákony proti úniku peněz do daňových rájů a když dali do rukou exekutorů moc, v civilizovaných zemích nebývalou, která žene spoustu lidí do neuvěřitelných tragédií.

70 let od Bretton Woodu jsou Keynesovy ideje stále nepřekonané

21. 7. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 8 minut

V červencových dnech si připomínáme již sedmdesát let od veledůležité konference, která podle místa svého konání dostala jméno Bretton-woodská. Dohodl se na ní nejenom měnový systém stejného jména, ale také vznik bretton-woodských institucí, Mezinárodního měnového fondu a Světové banky (resp. její součásti Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj).

Zahraniční studenti ve Skotsku jsou obětí "komunistického sledování"

21. 7. 2014

čas čtení 12 minut

Zahraniční studenti ve Skotsku jsou na zdejších vysokých školách obětí "komunistického sledování" v důsledku tvrdých opatření britské vlády proti přistěhovalcům, tvrdí kritici. Univerzitní učitelé si stěžují, že jsou nuceni proti své vůli vykonávat práci britských pohraničníků a špehovat studenty. Studenti konstatují, že podmínky nového vízového systému, který společnosti vnutila současná britská vláda, jsou kastovnické, diskriminují určité státní příslušníky, vyvolávají stres a ponižují komunitu zahraničních studentů, píší Billy Briggs a Amy Mackinnon v týdeníku Sunday Herald.

Nový britský systém víz pro zahraniční studenty tzv. 4. kategorie (Tier 4) platí pro občany všech zemí, které nejsou součástí Evropské hospodářské oblasti nebo Švýcarska.

USA se nerozhodují podle názorů disidentů, ale podle vlastních zájmů

19. 7. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 11 minut

Přiznám se, že jsem zatím prakticky vždy souhlasil téměř se vším, co jsem od Václava Bělohradského četl. Stejně tak kritika prvního náměstka ministra zahraničí Petra Druláka "havlovské" zahraniční politiky, kterou nazval "lidskoprávním atlantismem", plně odpovídá mému přesvědčení a zkušenostem. I proto jsem dlouho váhal zda mám reagovat na jeden odstavec v článku Václava Bělohradského "Lidskoprávní spanilé jízdy" (Právo, 28.6.2014). Nakonec jsem se rozhodl napsat tuto poznámku, neboť mé osobní zkušenosti jsou v diametrálním rozporu s úvahou Václava Bělohradského, že bez "ochotného pomahačství" Václava Havla a dalších bývalých disidentů nemuselo vůbec dojít ke krvavé invazi do Iráku na jaře 2003.

O Kvitové, Jakešovi a vědeckém komunismu

22. 7. 2014 / Václav Adam

čas čtení 11 minut

V souvislosti s prohlášením wimbledonské vítězky Petry Kvitové, že kvůli daním hodlá změnit trvalé bydliště a přesídlit tak do Monaka, se vyrojila celá řada různých komentářů. Politici, nejen pravicoví, ale i levicoví, se špičkové tenistky zastávali, v komentářích se psalo o prý tradiční české závisti. Objevily se i názory opačné, upozorňující, jak se k této problematice staví jinde, např. velmi dobrý komentář ZDE.

Nechci se pouštět do podrobného rozboru otázky daní a daňových rájů, to by vyžadovalo velký prostor, tak jen stručně chci osvětlit význam daní. Daň je definována 3 základními znaky: 1) nedobrovolnost -- jedná se o povinnou platbu 2) neúčelovost -- není přesně určeno, na co vybrané prostředky půjdou, záleží na rozhodnutí politiků 3) neekvivalence -- to znamená, že nikdo se nemůže domáhat adekvátního protiplnění za jím odvedené daně.

Afrika v srdci Evropy

22. 7. 2014 / Zdeňka Petáková

čas čtení 3 minuty

V letošním létě, které je horké nejen teplotami, ale i nebývale dlouhou řadou násilných aktů, je člověk vděčný za jakýkoli náznak dobré vůle a tedy i naděje. Jeden z výsledků takové dobré vůle máme možnost pozorovat nebo i na vlastní kůži zažít v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové, jejíž důvtipný slogan tvoří název článku.

Přes kulturní most mezi Evropou a Afrikou, který je ve Dvoře Králové po desetiletí budován, letos v létě přešla i zimbabwská kamenosochařka Maudy Muhoni. Ta tvoří své sochy obvykle ve vesnici Tengenenge, ležící v buši daleko od místních center. O letošních prázdninách je možné se k ní připojit a absolvovat její sochařský workshop, organizovaný přímo v prostoru ZOO Dvůr Králové.

Čtyři osoby byly usmrceny při izraelském útoku na nemocnici

21. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

  • Nejméně čtyři osoby byly zabity, když izraelská armáda začala, podle svědků bez varování, ostřelovat nemocnici mučedníků z al-Asquy v centrální Gaze. Je to čtvrtá nemocnice, která byla zasažena izraelskou palbou od počátku izraelské ofenzívy před téměř čtrnácti dny, jejímž cílem je zabránit raketovým útokům. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze apelovalo na OSN a na další instituce, aby přiměly Izrael, aby nestřílel na nemocnice.
  • Izraelský premiér Binyamin Netanyahu dal najevo, že ofenzíva proti Gaze bude ještě více zintenzivněna.
  • Rada bezpečnosti OSN vyjádřila znepokojení nad eskalací násilí v Gaze a požaduje okamžité příměří.
  • Americký ministr zahraničí John Kerry v nestřeženém okamžiku mezi televizními rozhovory kritizoval bezcílné střílení izraelské armády do všech stran. Kerry sarkasticky zpochybnil izraelská tvrzení, že prý jde o "chirurgické" zásahy. Řekl: "Jsou to tedy zatraceně chirurgické zásahy. Zatraceně chirurgické zásahy."
  • Další vlna raket byla odpálena z Gazy směrem na Izrael. Nejméně šest jich bylo zlikvidováno za letu, jedna poškodila jednu budovu ve Sderotu.
  • Počet Palestinců usmrcených při izraelské ofenzívě stoupl na více než 500 a dalších 3150 osob je zraněno. Izrael uvádí, že usmrtil 10 extremistů poté, co přešli hranice tunely.
  • Izrael vysílá protikladné zprávy o tvrzení, že extremisté z Hamasu zajali jednoho izraelského vojáka.
  • Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že mezi usmrcenými izraelskými vojáky byli dva Američané.
  • Generální tajemník OSN Pan Ki-moon se v Kataru setkal s palestinským prezidentem Mahmudem Abbasem a jednal s ním o možnosti příměří. Abas se ještě v pondělí má setkat s šéfem Hamasu Khaledeem Mashaalem.
  • Izrael usmrtil desítky Palestinců v předměstí Gaza City při dosud nejvražednějším útoku. Nejméně 67 osob - někteří z nich byli bojovníci, ale mnoho z nich byli civilisté - bylo usmrceno během noci intenzivního násilí ve čtvrti Shujai'iya. Palestinský prezident Mahmoud Abbas to charakterizoval jako masakr. Stovky lidí byly zraněny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Propaganda Studia Zet na frekvenci rádia BBC

21. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zprávy v pondělí v 9 hodin: "Při izraelských útocích na extremistické cíle zahynula dnes ráno jedna žena."

Takto pojatá zpráva Studia Zet je ve své zaujatosti nechtěně komická. Její autor chce být stůj co stůj na straně Izraele, přestože izraelská armáda při svých vojenských akcích zabíjí velké množství žen, starých lidí a dětí. Proto do ní začleňuje hodnotící, stranický výraz "extremistické cíle". Zaujaté hodnotící výrazy ve zpravodajství nemají co dělat. Zpravodajství není komentář. Slušná média nenálepkují znesvářené strany v konfliktech výrazy jako "extremista" či "terorista". Kdo je totiž pro jednoho člověka extremista či terorista, je pro jiného hrdinný bojovník za svobodu. Od 11. září 2001 se výraz "terorista" či "extremista" stal výhodnou nálepkou pro všechny diktátory a propagandisty. Čínská vláda označuje tibetské disidenty za "extremisty" či "teroristy", stejně jako pro Putina jsou čečenští bojovníci "teroristé", osoby, které se vzbouřily proti vládě syrského prezidenta Assada jsou přece také "teroristé", pro Izraelce jsou "teroristé" Palestinci, pro Kyjev jsou "teroristé" východoukrajinští vzbouřenci, pro Putina jsou naopak "teroristé" členové kyjevské vlády. Slušná česká média by se na těchto propagandistických hrátkách neměla podílet.

Když údajně podle Studia Zet útočila izraelská armáda na "extremistické cíle", jak to, že obětí byla "jedna žena"?

Obama požaduje okamžité příměří v Gaze

21. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama požaduje "okamžité příměří" mezi Izraelem a Hamasem, poté, co nejkrvavější den bojů v Gaze vedl k zvýšení počtu palestinských mrtvých na 476.

Izrael zintenzivnil svou ofenzívu, která si v neděli vyžádala 120 palestinských životů, třetina z nichž byly ženy a děti. Téhož dne bylo také usmrceno třináct izraelských vojáků, dva s americkým občanstvím.

Izraelská média v pondělí informovala, že izraelská vojska pokračují v útoku na čtvrť Shujai'iya, východní čtvrť Gaza City, kde došlo v neděli k nejintenzivnějšímu zabíjení a po intenzivním izraelském bombardování jsou ulice plné trosek a mrtvol.

Byla nalezena černá skříňka sestřeleného boeingu. Je v Doněcku.

21. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Proruští separatisté působící na východě Ukrajiny jsou pro vyjádření, která sami zveřejnili v reakci na sestřelení malajsijského letadla, primárním, i když jistě ne jediným podezřelým ze spáchání tohoto činu", napsal jsem. S tím je dále konzistentní zpráva, že tato strana bránila vyšetřovatelům v přístupu na místo havárie, kterou přinesl britský Guardian ZDE, i čerstvá zpráva o tom, že povstalci nalezli černou skříňku z letadla, avšak místo předání mezinárodním vyšetřovatelům ji odvezli do Doněcku ZDE. Trosky letadla, které podle některých jedinců bez potuchy o tom, jak funguje přibližovací zapalovač raketové hlavice se střepinovým účinkem "nevybuchlo", se nacházejí na ploše 15 km2, což samozřejmě přispívá k celkovému chaosu při shromažďování důkazů.

Ke spolupachatelům masových vražd v Gaze

21. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nedělní masakr izraelské armády během tankové ofenzivy ve čtvrti Šadžaja v pásmu Gazy si vyžádal nejméně 60 obětí ZDE. V neděli byla v pásmu Izraelci zavražděna více než stovka Palestinců. Jde zatím o nejkrvavější den izraelské vojenské ofenzivy, která byla zahájena před 13 dny. Od začátku operace "Ochranná hrana" přišlo podle posledních údajů televize Al-Džazíra o život 435 Palestinců a tisíce dalších byly zraněny. Toho by však Izrael těžko sám dosáhl, kdyby na své straně neměl mocné komplice.

Trampoty s výběrem kandidáta

21. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Jsou to ale s výběrem českého kandidáta na eurokomisaře trampoty. Možná se mnohým z nás vybavily patálie Vladimíra Špidly, který před lety nejprve u Kalouska narazil s Teličkou, potom vše vsadil na nemastného neslaného M. Kužvarta, aby se nakonec do Evropy vypravil sám.

Kdo že je tu viníkem?

19. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je nebetyčně tristní a tragikomické pozorovat, jak v českých médiích a na sociálních sítích vypukla další fáze informační války ukrajinsko-ruského konfliktu se sestřelem malajského civilního letu s 298 lidmi na palubě. Kdo byl možným pachatelem tohoto zločinu? Vypadá to, že řada lidí má jasno, většinou však podle toho, které straně konfliktu straní.

TTIP škodí zájmům Evropy, TTIP škodí lidem

19. 7. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 7 minut

odpověď na otázku pro Parlamentní listy

Objevují se pochybnosti kolem americko-evropské dohody o volném obchodu TTIP. Zatímco čeští exportéři se na ni evidentně těší, sociolog a europoslanec Jan Keller nebo ekonomka Ilona Švihlíková varují před nárůstem moci nadnárodních korporací. Je nutné dohodě přičítat epochální a téměř až démonický charakter? Proč bychom se neměli radovat z toho, že získáme přístup na významný americký trh?

Sekání trávy a sekání hlav

18. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Tráva umírá, člověk umírá, člověk je tráva.
Gregory Bateson

Inbar a Šamir v krátké studii Mowing the Grass (Sečení trávy, pdf) publikované v říjnu loňského roku popsali novou izraelskou strategii v boji s arabskými sousedy.

Strategie a priori vychází z předpokladu, že politické řešení konfliktů neexistuje a nemá smysl usilovat o získání "hlav a srdcí" obyvatel, jak se o to neúspěšně snažily USA v pozdějších etapách válek v Afghánistánu a Iráku.

Proto je cílem Izraele čas od času "posekat trávu", jak to autoři nazývají. To znamená: Když se někde v sousedství začne tvořit potenciální centrum ozbrojeného odporu, IDF tam vpadne, způsobí co největší škody a na čas se opět stáhne. Až do dalšího nájezdu. Do dalšího sekání hlav.

Taky povstaneme proti vládě?

18. 7. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Pokud má občan(ka) práci, dokonce takovou, která ho (ji) uspokojuje, a má-li navíc také střechu nad hlavou, a jako dospělý člověk přijatelné rodinné vazby, zpravidla nemá mnoho důvodů k rebelování.

Britský vicepremiér: Konzervativci chtějí zlikvidovat dlouhou britskou tradici obhajoby lidských práv

17. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

"Konzervativci se chtějí spojit s Putinem a dalšími světovými tyrany a zlikvidovat dlouhou britskou tradici obhajoby lidských práv," řekl ve čtvrtek v britském rozhlase liberálnědemokratický britský vicepremiér Nick Clegg. Varoval, že Cameronova restrukturalizace britské vlády znamená konec umírněných toryů, jako byl ministr Kenneth Clarke. Clegg zdůraznil, že Cameron vyhodil generálního prokurátora Dominica Grieva proto, aby se konzervativci mohli spojit s "tyrany", jako je Vladimír Putin, a bojovat spolu s nimi proti Evropské konvenci o lidských právech. Clegg dodal:

Jak Český rozhlas oblbuje posluchače - ale už to zřejmě nemá vliv

17. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Zdrojem velkého znepokojení je pro mě neuvěřitelně ubohá kvalita vysílání českého veřejnoprávního rozhlasu. Systematickým spiknutím, zjevně cíleným na otupování myslí posluchačů, je neustálé přerušování vysílání idiotskou hudbou, která brání posluchači myslet a mesmerizuje ho do stavu nevědomí. Ale i stanice jako Český rozhlas Plus, které to dělají méně, se projevují neuvěřitelně nízkou kvalitou svého vysílání, které je diletantské a k tomu ostře propagandistické. Redaktory zřejmě nenapadne, že by měli vysílat jen zajímavé, konkrétní myšlenky a nenaplňovat vysílání hloupou vatou, kterou ještě doplňují trapnými pokusy o propagandu. Jen pár ukázek ze čtvrtečního rána. Hlavní problém je, že vysílání je neuvěřitelně obecné, jsou to všeobecné plky, bez konkrétního zaměření na skutečné problémy, anebo se témata vysílání záměrně vyhýbají zásadním problémům dneška.

Náboženská válka v Polsku pokračuje

17. 7. 2014 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Boj o divadelním představení hry Piknik na Golgotě byl boj, který katolická církev v Polsku prohrála. Navzdory tomu, že představení tohoto kontroverzního dramatu bylo zrušeno, jeho zrušení se ukázalo být Pyrrhovým vítězstvím, protože občané, kteří jsou proti cenzuře, prováděné katolickou církví, se dali dohromady a zorganizovali četná čtení hry Piknik na Golgotě, jak jsme o tom už v Britských listech referovali. Možná právě v důsledku této reakce se nekonal protest proti akci o józe v jednom z městských parků v Poznani, navzdory ostře varovným článkům v pravicovém tisku, podle nichž je jóga nástrojem Satanovým, protože může vyvolat "náhlý pocit štěstí". Ale divadlo a jóga nejsou jedinými frontami ve válce mezi polskými katolíky a světskou částí obyvatelstva.

29202

Volyňský román -- VII. část

17. 7. 2014 / Josef Brož

čas čtení 14 minut

Olga mi nad ránem řekla, že její přítel Jurij se právě vrátil z východu. Přijel za ní až do Prahy. Takový drobný chlapec, viděl jsem ho.

"A co tam dělal?" řekl jsem zvědavě.

"On, snajpěr!" pravila nevzrušeným hlasem. Ano, přesně takhle jde život na Ukrajině, napadlo mi. Přesně takhle.

"On je snajpr? A proboha, kolik mu za to platěj?" vypadlo ze mne trochu nešikovně.

"On vojevájet za svoju zem!" vyštěkla Olga.

Ne, nebylo to nepřátelské, ale slyšet tahle slova od ženy nad ránem na baru v nonstopu, to je přece jen něco jiného. Potkal jsem ji tu již jednou se skupinou krajanů, z nichž jeden na mne v jednu chvíli docela divoce zavrčel. Krajani vypadali každý jako zápasníci sumo a plácali mne nakonec bodře po rameni, když jsem jim řekl pár vět v ukrajinštině.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
36064