O třech důvodech, proč Hitler nikdy nezačal II. světovou válku

13. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Namísto letního kulatého výročí vypuknutí prvního světového konfliktu se již pomalu blíží podzimní nekulaté výročí války druhé. Při té příležitosti se vyplatí zopakovat důvody, proč k této válce vlastně nikdy nedošlo. Tedy alespoň podle zasvěcených dobových komentátorů.

Za prvé, Adolf Hitler měl pouze legitimní péči o zájmy Němců mimo hranice státu, který řídil. Bylo by nefér upírat mu právo starat se o soukmenovce, s nimiž bylo po prohrané válce špatně zacházeno. Vítězná Dohoda zakázala připojení Rakouska a zatrhla i pokusy o německou vládu v československých Sudetech. Navrch bylo Německo ve vážné demografické krizi, teprve v roce 1935 vyrovnalo počet obyvatel z roku 1917, a pokus získat další Němce se tedy jevil jako naprosto pochopitelný. Bylo přece jasné, že až legitimní zájmy budou naplněny, Německo se prostě opět zařadí mezi ostatní světové mocnosti.

Za druhé, Hitler byl drsný hráč, liboval si ve "hře na kuře", ale ve skutečnosti to s válkou nemyslel vážně. V neposlední řadě proto, že jeho armáda a průmysl nebyly na válku dosud vůbec připraveny. Přezbrojení Wehrmacht mělo být dokončeno teprve na přelomu 40. a 50. let, existovaly vážné nedostatky v motorizaci, neexistovala příprava na válčení v kontinentálním klimatu a v podmínkách zaostalé dopravní infrastruktury; panoval naprostý nedostatek terénních nákladních aut, syntetický benzín mrzl již při relativně mírných teplotách, technici u útvarů neměli nemrznoucí maziva a vojáci teplé oblečení. Německý průmysl nepřešel na plnou válečnou výrobu až do roku 1943. Bylo přece jasné, že za takových podmínek Hitler válčit nebude.

Německá ekonomika těžce poškozená krizí a hyperinflací, donedávna sužovaná drakonickými reparacemi, byla dočista nepřipravena na problémy spojené s válečným hospodářstvím. Chyběly strategické materiály a důležité suroviny, existoval požadavek na zvyšování životní úrovně, který přece vynesl Hitlera k moci. Kdo by riskoval lidovou nespokojenost vyvolanou opětovným návratem ekonomických těžkostí, kterými nový režim tak efektně mlátil po hlavě "úpadkovou" Výmarskou republiku! Bylo přece jasné, že v takových ekonomických podmínkách Hitler válčit nebude.

Pokud byste náhodou měli pocit, že jste v poslední době podobné argumenty někde slyšeli, nemusí to být úplná náhoda.

Než si vzpomenete, kde to bylo, zkuste se prosím zamyslet nad jednou věcí: To že si člověk automaticky vycházející z určitých myšlenkových předpokladů a schémat nedokáže některé věci vůbec představit a pokládá je za zcela vyloučené ještě neznamená, že pro jiného, který pracuje s jinými východisky, nevypadají tytéž věci naprosto "normálně" a logicky.

0
Vytisknout
22111

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2014