Ukrajinské jednotky tvrdí, že zaznamenávají úspěch při dobývání Luhansku

18. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Ukrajinské jednotky údajně vztyčily svou národní vlajku nad policejní stanicí ve vzbouřeneckém centru v Luhansku, uvedl Kyjev v neděli, a dodal, že vzbouřenci bojují tvrdě ve snaze si Luhansk udržet. Je totiž součástí jejich dodávkové linie do Ruska. Podle Kyjeva proud zbraní a vojáků z Ruska vzrostl. Fotografie na Twitteru ukazuje ukrajinskou vlajku před policejní stanicí, nelze ji však nezávisle ověřit.

Ministři zahraničí Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa jednali o ukrajinské krizi v Berlíně. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier po jednání uvedl, že přednesou zprávu svým šéfům a pravděpodobně se dohodnou v pondělí či v úterý jak v rozhovorech pokračovat...

"Cílem zůstává vytvořit na Ukrajině příměří a zabránit dalším obětem," uvedl Steinmeier. Byly to obtížné rozhovory, ale doufám, že jsme v některých bodech učinili pokrok."

Rusko popírá, že pomáhá vzbouřencům a obviňuje Kyjev, podporovaný Západem, že vyvolal humanitární krizi nepřiměřeným užíváním síly proti ruským mluvčím na východní Ukrajině, kteří odmítají ukrajinskou vládu.

Čtyřměsíční konflikt na východě Ukrajiny dospěl do kritické fáze. Kyjev a západní vlády sledují nervózně, zda Rusko zasáhne na podporu prohrávajících vzbouřenců.

V sobotu uvedl Alexander Zacharčenko, premiér samozvané Doněcké lidové republiky, že vzbouřenci přijímají asi 150 ozbrojených vozidel, včetně 30 tanků, a 1200 bojovníků vycvičených v Rusku. Dodal, že plánují velkou protiofenzívu.

Tvrzení, že bojovníci byli vycvičeni v Rusku, je problematické pro Moskvu, která opakovaně popírá obvinění z Kyjeva a od západních spojenců, že by poskytovala hmotnou podporu separatistickým bojovníkům.

Ukrajinská krize vedla k nejvážnějšímu zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem od ukončení studené války a vyvolala obchodní omezení, která škodí jak ruské ekonomice, tak ekonomice evropských zemí.

Rusko a Ukrajina se také sváří už celou řadu dní ohledně konvoje 280 ruských nákladních vozidel s vodou, potravinami a léky.

Konvoj byl vyslán z Moskvy na východní Ukrajinu, ale už několik dní stojí v Rusku nedaleko hranice.

Kyjev varuje, že by se mohl konvoj stát trojským koněm pro Rusko, jehož prostřednictvím by Rusko vzbouřencům dodalo zbraně, což Moskva odmítá jako absurdní. Moskva zdůrazňuje, že pomoci je zoufale zapotřebí pro civilisty bez vody a elektřiny, kteří jsou pod neustálým bombardováním ukrajinské ofenzívy.

Po mnoha dnech sporů mezi Kyjevem a Moskvou se v neděli objevily známky pokroku. Šestnáct vozidel se oddělilo od hlavního konvoje a přejelo do ruského autobusového depa nedaleko hraničního přechodu s Ukrajinou, informoval ze scény kameraman tiskové kanceláře Reuters.

Mezinárodní Červený kříž uvedl, že se Rusko a Ukrajina dohodly, že náklad bude zkontrolován, avšak dosud se nedohodly o bezpečnostních opatřeních.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6669

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2014