Západ drasticky zanedbává epidemii eboly v Africe

12. 9. 2014

čas čtení 3 minuty



Zdravotníci v Libérii jsou nuceni posílat pryč každý den až 30 osob nakažených ebolou z klinik, které si už nedokáží poradit s rostoucím počtem nemocných osob. Charitativní organizace Lékaři bez hranic kritizovala mezinárodní společnství za jeho chabou reakci na epidemii eboly v západní Africe, která si dosud vyžádala životy více než 2300 osob. To se považuje za konzervativní odhad. Zdravotnické systémy v západní Africe už zkolabovaly a hrozí, že počet nakažených osob nyní poroste exponenciálně. To se stane, pokud nedojde k dramatickému navýšení mezinárodní pomoci. Na začátku této reportáže jsou znepokojující záběry.

Reportér Tom Clarke: Na tomto videu, natočeném tento týden, vidíte osoby nakažené ebolou, které byly odmítnuty a poslány pryč ze zdravotního střediska v hlavním městě Libérie Monrovii. Přepracovaní zdravotníci byli svědky toho, jak někteří pacienti zemřeli u bran zdravotního centra, jiní byli odvezeni zpět svými rodinnými příslušníky, kteří věděli, že tím sami riskují nakažení.

Všech 160 postelí v tomto středisku je nyní plných. Lékaři bez hranic, kteří středisko provozují, uvádějí, že nemají jinou možnost než odmítat až 30 nakažených osob denně, které potřebují naléhavou léčbu. Hovořili jsme s pracovníkem Lékařů bez hranic, který přijel do Libérie, aby zachraňoval životy, nyní je jeho úkolem odmítat přijetí umírajících pacientů.

Pierre Trbovič: "No, je to samozřejmě srdcervoucí. Rodiče ráno přivezou své nemocné dítě. Odmítneme je a oni se vrátí za dvě hodiny a dítě je mrtvé. A my ho musíme nechat u bran, protože my ani nemáme nosítka, abychom ho mohli přinést dovnitř."

Reportér: V Libérii, v Sierra Leone a v Guineji je nyní více než 4000 případů eboly. Polovina z nich je v Libérii. Avšak vzhledem k tomu, že léčebná střediska v toé zemi jsou nyní plná, je nemožné určit, jak rychle se choroba teď bude šířit.

Avšak čelný britský epidemiolog, který studuje data z Libérie, zjistil, že každý případ nakaženého člověka mimo kliniku způsobuje nakažení více než jedné další osoby. A to není dobrá zpráva.

Profesor John Edmunds: "Z toho vzniká dlouhodobá epidemie, která by mohla proniknout celou společnosti, pokud to nezastavíme hned teď. A zdvojnásobení počtu nemocných je asi čtrnáct dní. Takže pokud jsou přehlcené naše služby nyní, za čtrnáct dní to bude dvakrát tak horší."

Reportér: Při současné epidemii je v Libérii něco přes 2000 nakažených osob. Za čtrnáct dní to tedy bude 4000 osob. Za dalších 14 dní to bude 8000 osob. Za osmnáct týdnů, tedy za čtyři měsíce, bude nakaženo přes milion osob. Experti varují, že to je fiktivní číslo, než se epidemie rozšíří do takové velikosti, jiné faktory ji trochu omezí. Avšak ukazuje to, jak rychle se nyní virus šíří a jak nedostatečné je úsilí ho neutralizovat.

Profesor John Edmunds: "Mohlo by se to stát opravdu katastrofou. Apokalyptický scénář nelze vyloučit."

USA a Británie nabízejí pro západní Afriku asi 1000 postelí, jenže Lékaři bez hranic konstastují, že jen pro Monrovii jich potřebují 1200.

0
Vytisknout
7696

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2014