Americký předpovídač britských volebních výsledků:

Nejvíce poslanců získají konzervativci, avšak výsledek bude chaos

28. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Nate Silver, muž, který správně předpověděl volební výsledky ve všech amerických státech v roce 2012, varuje, že po britských všeobecných volbách bude zřejmě muset vzniknout koalice tří stran.

V televizi BBC Silver uvedl v pondělí večer, že podle jeho odhadů získají konzervativci 283 křesel, labouristé 270, skotští nacionalisté 48, liberální demokraté, ulsterští unionisté osm, UKIP jedno a ostatní strany 16. To bude znamenat, že žádné dvě strany nebudou schopny utvořit v parlamentě většinu bez pomoci třetí politické strany.

Silver zdůraznil: "Jestli se tato čísla nezmění, konzervativci budou největší stranou, ale labouristé se skotskými nacionalisty budou mít víc křesel. Avšak ani oni nebudou schopni utvořit většinu. Sázkové kanceláře většinou zaujímají názor, že labouristé budou mít víc možností, ale přesto to bude nesmírně chaotický výsledek. Stále vládne ještě obrovská nejistota, kdo po 7. květnu v Británii utvoří vládu.

Analýza celé řady průzkumů veřejného mínění deníku Guardian usuzuje, že konzervativci získají 274 křesel a labouristé 270. Ani jedna strana nezíská potřebných 326 křesel, což by jí zajistilo většinu.

Silver si je také vědom, že britští voliči mohou používat taktického hlasování, aby se do parlamentu nedostal politik, kterého nechtějí, když vědí, že nemohou získat volební podporu pro politika, kterého chtějí. To celou situaci ještě více znejisťuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6517

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2015