Maersk Tigris: Další hlavolam pro "kulhavou kachnu"

29. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Írán včera v mezinárodních vodách zadržel loď Maersk Tigris plující pod vlajkou Marshallových ostrovů, poté co vypálil vyrovné výstřely směrem k jejímu můstku. Jednalo se o druhou podobnou akci námořních jednotek íránských Revolučních gard v posledních několika dnech ZDE. Íránští pasdaráni evidentně testují, co si vůči nejslabšímu poválečnému americkému prezidentovi mohou dovolit. Do oblasti byl sice vyslán torpédoborec USS Farragut, ale neočekává se, že by pro osvobození zadržené lodi odvlečené do přístavu Bandar Abbás něco podnikal.

Spojené státy nesou odpovědnost za obranu Marshallových ostrovů, pod jejichž vlajkou se Maersk Tigris plaví - a co je ještě důležitější, mají velký zájem na prostupnosti Hormuzského průlivu pro mezinárodní námořní dopravu, zejména pokud jde o ropné tankery. Řada scénářů možného konfliktu mezi USA a Íránem počítá právě se zablokováním Hormuzského průlivu jako s jedním z možných tahů íránské strany. Takový krok by ohrozil přepravu podstatné části ropy potřebné pro globální ekonomiku a způsobil paniku na světových burzách.

Íránský námořní konvoj vezoucí zbraně jemenským Húsiům před několika dny po kontaktu s americkým námořnictvem otočil a nepokusil se přirazit ke břehu; nelze vyloučit, že právě proběhl pokus o přepravu zbraní letecky ZDE. Teherán však pirátskými akcemi v Hormuzském průlivu vysílá varovný signál do Washingtonu, že může kdykoliv začít blokovat provoz na této přepravní trase, pokud...

Spojené státy vyvinuly značný diplomatický nátlak na Rijád, aby zastavil nálety na Jemen. Saúdové situaci "vyřešili" typicky po svém: Oznámili "vítězství", konec vojenské operace, zahájení "protiteroristické" operace - a v náletech pokračují, jako by se nic nestalo. Obama se snaží udržet spojenectví s Rijádem a současně pokračovat v námluvách s Teheránem, jakkoli obě uvedené země jsou nesmiřitelnými regionálními protivníky a ani USA nemají na to, aby současně udržovaly opravdu dobré vztahy s oběma kohouty na jediném ropném smetišti.

Tak jako kdysi SSSR v předvečer Ogadenské války o pár set kilometrů západněji si i USA nakonec budou muset vybrat, na čí straně v daném sporu skutečně stojí.

A jako vždy, když má dosluhující podnájemník v Bílém domě cokoliv důležitého rozhodnout, se věc velmi protáhne a bude to mimořádně napínavé.

0
Vytisknout
8690

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2015