I mně je hanba – reakce na článek „občana České republiky“

1. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Poslední dobou jsem stále zahanben, protože jsem také občanem ČR, podobné názory ZDE slýchám často kolem sebe, stejně tak v médiích nebo od našich politiků, píše čtenář Jiří Chaloupka.

Ti lidé zachraňují svojí rodinu před ničemnými režimy, srovnatelné většina z nás nezažila. Aby to dokázali, jsou ochotni zaplatit vše co mají, utéct od příbuzných a přátel do vzdálené země, v které nebudou rozumět ani slovo. Musí mít opravdu vážný důvod, aby takto riskovali. Pomoc budou potřebovat zpočátku určitě, ale na jiný kontinent se stěhují proto, že u nich doma a blízkém okolí se nedá žít, necestují kvůli dávkám.

To se vážně, český národe, chceš chovat tak sobecky, že odmítneš pomoci?

Stejně důležitá je zodpovědnost. Žijeme v EU a buďme za ní rádi. Systém to zatím dokonalý není, ale udržuje mír a spolupráci i mezi národy, které se v historii tak moc nemusely. Evropa chce spravedlivě rozdělovat uprchlíky a nám se to nelíbí? EU nám nevnucuje všechny uprchlíky, pouze velmi malou část z nich a (dle mého mírné) kvóty jistě zohlednily mimo jiné i poměrnou chudobu vůči jiným členským státům. Nemůžeme očekávat, že EU bude slabším pomáhat a problémy zůstanou jen těm silnějším. Migrace je problém celé unie, ne jen Itálie, Řecka nebo Německa.

Jsme součástí unie, tak se tak chovejme.

0
Vytisknout
7924

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2015