Paříž odmítla výstavbu provozovny McDonald’s ve své historické části

3. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Paříž ve dva roky trvajícím sporu už napodruhé odmítla otevření provozovny McDonald’s ne jedné z nejstarších historických ulic Rue des Petits-Carreaux.

Dvoupatrovou budovu hamburgerové restaurace Pařížané nechtějí. Na ulici uprostřed čtvrti Montorgueil by se nelíbila voličům ani místním politikům.

Oblast je pěší zónou s obchůdky, starými kavárnami a módními restauracemi. V roce 2004 ulicí prošla britská královna při oslavách 100. výročí spojenecké dohody mezi Británií a Francií.

Místní starosta Jacques Boutault ze strany zelených (EELV) se pustil do boje, zorganizoval petici za zablokování výstavby pobočky hamburgerového giganta. Říká, že si přeje ochránit tradiční prodejce ve čtvrti před konkurencí, která by jim šla po krku, a děti před nezdravými stravovacími návyky.

Obyvatelé a majitelé provozoven se také obávají, že příchod multinacionálního podniku by zničil identitu čtvrti a vedl ke zvýšení nájmů, které by si poté nemohli dovolit.

Ve středu pařížské zastupitelstvo podpořilo Boutaulta a zavázalo se "udělat vše legálně možné" proti výstavbě. Podobné stanovisko zaujalo již v roce 2013, když tehdejší starosta Paříže Bertrand Delanoë odmítl vydat stavební povolení.

McDonald’s si nicméně stěžovala na toto rozhodnutí a odvolala se ke správním soudům. V dubnu soudce nařídil přezkoumat žádost společnosti.

Firma poukazuje na to, že jiný hamburgerový řetězec Quick a občerstvovna Starbucks již na sporné ulici provozovny mají.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5903

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2015