Rusko zlikvidovalo vědeckou nadaci "Dynasty", protože je to údajně "cizí agent"

9. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Nadace Dynasty, která v Rusku poskytovala stipendia a granty mladým vědcům, oznámila, že končí svou činnost, protože byla podle kontroverzního zákona z Kremlu označena za "cizího agenta". Nadace fungovala v Rusku od roku 2002 a poskytla mladým ruským vědcům četné granty. Jejím dvaaosmdesátiletým zakladatele je Dmitrij Zimin, úspěšný podnikatel a filatrop, který založil Beeline, jednu z největších sítí mobilních telefonů v Rusku. Zimin se minulý měsíc z Ruska vystěhoval a nyní žije v emigraci v zahraničí.

Nadace se stala nejnovější obětí zákona z roku 2012, podle něhož se musejí všechny nevládní organizace, které dostávají financování ze zahraničí, registrovat jako "cizí agenty" - což naznačuje, že jsou to špioni. Ruské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že Ziminova filantropická nadace je také "cizím agentem", protože Ziminovy bankovní účty, z nichž granty financuje, jsou v zahraničí. Ziminovi stoupenci poukazují na to, že si Zimin své peníze vlastnoručně sám vydělal, a to v Rusku.

Dodávají, že granty - letos Ziminova nadace rozdělila mladým ruským vědcům 8 milionů dolarů - jsou používány k vlasteneckým účelům a přinášejí velký prospěch ruské vědě, která léta trpěla úpadkem, odchodem mozků do zahraničí a rozpočtovými škrty.

Ruské ministerstvo spravedlnosti později rozšířilo svůj útok na Ziminovu nadaci poukazem na to, že Nadace Dynasty financuje Liberální misi, organizaci, v jejímž čele stojí bývalý ruský ministr hospodářství Jevgenij Jasin a jejímž cílem je v Rusku šířit myšlenky liberalismu. Jasin uvedl, že se Zimin vystěhoval z Ruska na dobu neurčitou.

Ruští vědci reagovali na likvidaci nadace Dynasty zuřivě. Více než 3000 vědců, autorů, nakladatelů a studentů podepsalo otevřený dopis, který požaduje, aby ministerstvo spravedlnosti zrušilo své rozhodnutí, které charakterizovali jako "nikoliv obyčejný příklad tupé byrokratické horlivosti, ale přímou ránu hrdosti, prestiži, slávě a budoucnosti Ruska".

Ve středu požadovala horní komora ruského parlamentu, aby úřady zakázaly dvanáct zahraničních nevládních organizací - včetně amerických organizací Freedom House, National Endowment for Democracy a Ukrajinského světového kongresu jako "nežádoucí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7994

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2015