Britská ministryně vnitra chce radikálně omezit právo na azyl

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Plán britské ministryně vnitra byl ostře kritizován organizacemi pro uprchlíky a podnikatelské kruhy odmítly její restriktivní imigrační strategii

Konzervativní britská ministryně vnitra Theresa Mayová požadovala ve svém projevu na kongresu britské Konzervativní strany, aby žádosti lidí o azyl, přicházejících ze zemí, kde zuří válka a vládne útlak, byly hodnoceny v sousedních zemích a nikoliv v Británii, "kam se dostanou jen bohatí a zdraví lidé".

Její názor okamžitě ostře odsoudil Refugee Council, Rada pro uprchlíky, která její výroky charakterizovala jako "absolutně hrůzostrašné". Prestižní britský Institute of Directors, Ústav ředitelů podnikatelských firem, konstatoval, že ho "překvapuje neodpovědná rétorika ministryně vnitra", a obvinil ji, že se snaží podbízet protiimigračním náladám a dává přednost vnitrostranickému politikaření před zájmy Británie jako celku.

Refugee Council konstatoval, že úmysl Mayové uzavřít britské hranice uprchlíkům, kteří se snaží zachránit své životy, je "absolutně hrůzostrašný", stejně jako její "drsný útok" proti základním zásadám, vtěleným do mezinárodního práva, že lidé, prchající před pronásledováním, mají právo v Británii žádat o azyl.

"Představa paní ministryně, že těch pár uprchlíků, kterým se samotným podaří dospět do Británie, nepotřebuje ochranu, je zásadně chybná. Uprchlíky se nestávají jen chudí a nemocní lidé," konstatoval generální ředitel Refugee Council Maurice Wren.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6975

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2015