RYCHLÝ PROPAD STŘEDNÍ EVROPY SMĚREM K AUTORITÁŘSTVÍ

Po Kaczyńského vítězství se z Polska zřejmě stane nové Maďarsko

25. 10. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Z průzkumů provedených u východů z volebních místností vyplývá, že Polsko se nedělními všeobecnými volbami posunulo radikálně k extremní pravici. Poláci dali absolutní parlamentní většinu extremistické euroskeptické straně Právo a spravedlnost, která bojuje proti imigraci, chce zavádět sociální dávky zaměřené na podporu rodin, chce zakázat potraty a umělé těhotenství.

Dosud vládnoucí centristická strana Občanská platforma přiznala porážku poté, co z průzkumů provedených u východů z volebních místností vyplynulo, že národně konzervativní Právo a spravedlnosti získá 39,1 procent voličských hlasů, zatímco Občanská platforma pouhých 23,4 procenta.

Do parlamentu se zřejmě nedostanou vůbec žádní levicoví poslanci. Z dalších stran se tam dostane ultrapravicové hnutí jediného člověka, Pawla Kukize (9 procent), neoliberální nová podnikatelská strana neprůhledného mladého ekonoma Ryszarda Petru Současné Polsko (7 procent) a pasivní rolnická Strana lidová (5,1 procent). Zajímavá nová levicová strana mladých lidí Razem se do parlamentu nedostane, ale získá státní dotaci, protože zřejmě zaznamenala podporu až 4 procent.

Šéfem strany Právo a spravedlnost je Jaroslaw Kaczyński, bratr při letecké katstrofě ve Smolensku r. 2010 zahynulého Lecha Kaczyńského. Nastrčil za sebe do funkce budoucí premiérky dvaapadesátiletou Beatu Szydło. Szydłová stála v čele předvolební kampaně a hovořila v ní umírněně o modernizaci země, vyhnula se řečem o náboženství, o katastrofě ve Smolensku, o Lechu Kaczyńském. Jakmile bylo vítězství strany Právo a spravedlnost oznámeno, Jaroslaw Kaczyński vystoupil znovu do popředí a hned začal mluvit o spiknutí ve Smolensku a o svém bratru. Jak na to poukazuje náš odborník na polské záležitosti Tomasz Oryński, předvolební kampaň byla stranou Právo a spravedlnost velmi umně zmanipulována. Szydłová nabízela nové sociální dávky pro rodiny, zároveň snížení daní, státní podporu prodělečných uhelných dolů, boj proti kosmopolitanismu a Bruselu. Z internetových stránek strany Právo a spravedlnost byly však dočasně odstraněny plány na ústavní reformu směrem k omezení demokratických práv tak jako v Maďarsku.

Podle komentátorů je vlastně Kaczyński svého druhu Vladimírem Putinem, až na to, že ho nenávidí, protože si myslí, že Putin zavraždil jeho bratra, a protože pro Poláky je Rusko - a Německo - věčným nepřítelem. Mnoho Poláků se děsí, že se Polsko nyní stane katolickým Íránem nebo Tureckem. Absolutní moc strany Právo a spravedlnost bude bezpochyby znamenat, že obrovský vliv v zemi získá Jaroslaw Kaczyński.

Strana Právo a spravedlnost nedůvěřuje Německu a Evropské unii, požaduje více suverénních vnitropolských pravomocí a chce, aby silné NATO zatočilo s Ruskem. Strana slibuje vyšší sociální dávky, (zvýší především přídavky na děti), zvýšení minimální mzdy na 12 zlotých (cca 80 Kč), dřívější odchod do důchodu (v 65 pro muže a v 60 pro ženy) a nové daně uvalené na zahraniční banky. Szydło také bojuje proti přijímání uprchlíků z Afriky a z Blízkého východu.

Polský euroskeptismus je vybudován na frustracích, že Polsko údajně ztrácí vlastní domácí pravomoci, na nenávisti vůči sousednímu Německu, jehož strana Právo a spravedlnost obviňuje z hospodářského zotročení Polska, a hlavně koření v konzervativních rodinných hodnotách a odmítání rovnosti pohlaví, která by mohla ohrozit katolickou církev.

Katolická církev v Polsku se od smrti papeže Jana Pavla II. v roce 2005 stala protievropskou a ostře reakční. Chce zavést kompletní zákaz potratů a umělého oplodňování.

Strana Právo a spravedlnost odmítne jakékoliv formy partnerství pro homosexuály a zakáže eutanázii. Na podporu svých ultrakonzervativních požadavků chce používat častých populistických referend, pro něž se podpisy sbírají v kostele po nedělních bohoslužbách. Těchto referend má být užíváno i proti rozhodnutí parlamentu.

Stranu Právo a spravedlnost silně podporuje ostře konzervativní náboženská rozhlasová stanice Radio Maryja, která v některých vzdálenějších částech Polska je v pásmu FM jedinou rozhlasovou stanicí, která se tam dá poslouchat.

Strana Právo a spravedlnost obviňuje Občanskou platformu, že posluhovala Německu, zejména v otázkách Ukrajiny a řecké dluhové krize. Právo a spravedlnost tvrdí, že Občanská platforma dovolila nenažraným zahraničním investorům a bankám zotročit Polsko a že neochránila polské zaměstnance a držitele malých půjček. Propaganda ze strany Právo a spravedlnost přesvědčila Poláky, že nyní ignorují, že se Polsko stalo za vlády Občanské platformy šestou největší ekonomikou v EU. Obyčejní lidé si stěžují, že nemají peníze na živobytí. Přestože polská ekonomika má letos vzrůst o 3,5 procenta a nezaměstnanost klesla pod 10 procent.

Voliči však slyšeli na introspektivní rétoriku strany Práva a spravedlnost a přijali její argumentaci, že sekularistická a genderová politika Evropské unie a multienticita západní EVropy jsou hrozbou pro tradiční katolické hodnoty a národní suverenitu.

V Polsku se nedokázala zatím řádně regenerovat levice, zůstává chaotickou směsicí zelených, socialistů radikálů a postkomunistů. Dlouhodobě však má určitý potenciál levicová strana mladých lidí Razem (Společně), jejíž charismatický a schopný zástupce exceloval v televizní debatě. Strana se nedostala do parlamentu, získala ale 4 procenta, a tak má nárok na státní dotaci.

Šedou eminencí vládnoucí strany Práva a spravedlnost zůstává Jarosław Kaczyński, který před volbami vyvolával strach z uprchlické krize. Tvrdil, že uprchlíci přinášejí "na řecké ostrovy choleru, úplavici do Vídně, různé druhy parazitů". Obdobným způsobem se hovořilo o židovských uprchlících, prchajících ve třicátých letech z Německa před nacismem.

Strana Právo a spravedlnost vládla naposledy v Polsku v letech 2005-2007, kdy ve funkci premiéra a prezidenta byli oba bratři Kaczyńští. Jejich vládní období bylo charakterizováno konflikty, způsobenými jejich bojovným přístupem a vyvoláváním mezinárodního napětí v důsledku jejich protiněmeckých a protiruských postojů. Jaroslaw Kaczynski několikrát naznačoval, že havárie letadla ve Smolensku byla záměrně způsobena Ruskem.

"Jestliže strana Právo a spravedlnost skončí spolu se spřízněným prezidentem jako jediná síla u moci, Polsko se stane dalším Maďarskem," řekl profesor Radosław Markowski z Polské akademie věd.

Právo a spravedlnost hodlá změnit polskou ústavu, a to tímto způsobem:

- celá polská ústava bude motivována vírou v Boha. Obrovský vliv bude mít katolická církev

- výrazně mají být posíleny pravomoci prezidenta na úkor parlamentu

- polský prezident bude především vládnout vydáváním dekretů

- polský prezident bude mít právo odvolávat a jmenovat ministry

- opozice bude mít v parlamentu menší prostor pro debatu o svých návrzích, návrhy bude předkládat především vláda

- vláda bude moci pořádat častá populistická referenda, jejichž výsledky budou mít přednost před rozhodováním parlamentu

- nová ústava má dát vládě možnost omezit svobodu slova či právo na stávku, pokud o tom rozhodne lidové referendum

- z ústavy má být odstraněno ustanovení, že stát musí být vůči náboženství nestranný

- ve školách se bude povinně intenzivně vyučovat náboženství, mají být zakázány potraty a eutanázie.

Jedinou nadějí je, že vzhledem k tomu, že strana Právo a spravedlnost nyní získala v Polsku téměř absolutní moc, nebude se moci vymlouvat na nikoho jiného a Poláci velmi rychle uvidí, co se děje.

Podrobnosti v polštině ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
9116

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2015