Britská vláda očekává rozhodnutí v první žalobě o brexitu

19. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Právníci zastupující jednoho britského občana žádají soud, aby potvrdil, že článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU smí být aktivován pouze, pokud to schválí Dolní sněmovna

V Británii se zahajuje první soudní řízení, jehož cílem je zabránit premiérce Therese Mayové, aby aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy. Právníci argumentují, že aktivaci tohoto článku má právo schválit pouze britský parlament, nikoliv premiérka.

Případ má být projednán u britského Vysokého soudu v úterý. Předložil ho Deit Dos Santos, britský občan, který pracuje jako kadeřník. Poté, co byl identifikován, je terčem verbálních útoků na internetu.

Obdobnou argumentaci u soudu předložila právní firma Mishcon de Reya. Soudci budou v první řadě řešit, zda mají být oba případy sloučeny. Stoupenci Brexitu zorganizovali minulý čtvrtek před kanceláří této právní firmy demonstraci pro brexit.

Případ, předložený Dos Santosem, argumentuje: "Výsledek referenda není právně závazný v tom smyslu, že má pouze konzultativní charakter a vláda nemá povinnost rozhodnutí referenda realizovat. Avšak předchozí britský premiér se mnohokrát vyjádřil, že má v úmyslu rozhodnutí referenda realizovat a zorganizovat odchod Velké Británie z Evropské unie."

Vláda argumentuje, že její pravomoci jsou založeny na královské prerogativě.

Takový přístup, tvrdí Santosovi právníci, je "ultra vires", mimo legitimní pravomoci vlády, protože podle ústavních požadavků Velké Británie smí být vydáno oznámení, že Spojené království odchází z Evropské unie, pouze po předchozím schválení britským parlamentem.

Většina poslanců Dolní sněmovny je pro setrvání Británie v Evropské unii. Stoupenci brexitu kritizují případné předání pravomoci ohledně aktivace článku 50 jako pokus o podvod.

Santosovi právníci argumentují, že jimi předložený případ se týká ústavního principu parlamentní suverenity, nikoliv konkrétního politického problému. Santos se nesnaží zastavit brexit. Vzhledem k tomu, že se britská vláda v dohledné době článek 50 aktivovat nechystá, případ bude zřejmě soudně dořešen až na podzim.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6858

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2016