Slovenský prezident vetoval "diskriminační" náboženský zákon

21. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Slovenský prezident Andrej Kiska vetoval zákon, který vyžadoval, aby náboženství mělo nejméně 50 000 příznivců k uznání za oficiální víru a mohlo se ucházet o státní podporu. V současnosti je hranice stanovena na 20 000.


Kiska v úterý vetoval zákon a označil ho za "diskriminační", který by ztížil muslimům a dalším menšinám dosažení státní podpory.

"Tento zákon omezuje základní práva," prohlásil Kiska několik týdnů poté, co zákonodárci schválili předlohu nacionalistické strany SNS, člena vládní koalice.

Na Slovensku žije podle odhadů 2 000 - 5 000 muslimů.

Očekává se, že koaliční poslanci veto přehlasují, v souladu s antimuslimskou rétorikou premiéra Fica. "Dokud jsem premiérem, nikdy nebudu souhlasit s ustavením jednotné muslimské komunity na Slovensku," sdělil novinářům v úterý.

Slovensko má 18 registrovaných náboženských komunit a vloni na jejich podporu vydala téměř 40 mil. eur. Registrované společnosti mohou získat dotace na podporu svých škol a placení církevního personálu.

Podle Mohamada Hasny, předsedy Islámské nadace, skutečnost, že se muslimové nemohou registrovat významně ovlivňuje jejich každodenní život.

"Muslimové nemohou zřídit své vlastní církevní školy," sdělil AFP a dodal, že tradiční svatby a pohřby také nejsou legálně uznávány.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7325

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2016