Golem Jarosława Kaczyńského

6. 1. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Musím udělat přestávku ve svém seriálu "Mezitím v Absurdistánu", neboť to, o co jde, není legrace.

Vzestup k moci Jarosława Kaczyńského byl postaven na rozdmychávání xenofobních nálad ve společnosti a na flirtování s extremní pravicí. Poukazoval jsem na to ve svém úplně prvním článku, napsaném pro Britské listy. Dnes je to, co dělá strana Právo a spravedlnost, možné jen v důsledku tohoto narativu, který dominuje polskému politickému životu - že je údajně polská pravice obráncem Poláků a křesťanských hodnot před muslimskou invazí, kterou sponzoruje levicový Západ.

Vláda strany Právo a spravedlnost spolu s katolickou církví zachází nesmírně daleko, aby splnila požadavky extremní pravice. Zrušena byla Rada pro boj proti rasové diskriminaci a xenofobii, bylo rozhodnuto, že její existence je "bezdůvodná". Úřad prokurátora, který řídí Zbigniew Ziobro, protestuje proti nedávnému soudnímu rozhodnutí, kdyu byl známý fašista z Vratislavi odsouzen za spálení loutky Žida, protože je prý nepodmíněný trest za to příliš přísný. Před několika lety odmítla prokuratura v Białystoku vyšetřovat případ neonacistických nápisů na zdech. Argumentovala, že malovat hákové kříže po zdech nemůže být považováno za rasistické, protože "svastika je hinduistický symbol štěstí. Nyní tvrdí oficiální dokument ministerstva spravedlnosti, že keltský kříž, známý symbol, který používá hnutí "bílé moci" "může mít různé konotace, jako náboženský symbol, anebo prostě jako symbol hnutí, které je proti míšení ras", a proto ho není možno považovat za symbol nenávisti. Takže, jak se zdá, pro polskou vládu je apartheid v pořádku, pokud netvrdíte, že vaše rasa je nadřízená.

Povzbuzováni takovýmto chováním zvedají násilníci a nenávistníci hlavu. Podle Veřejného ochránce práv (jednoho z mála vládních činitelů, kterého strana Právo a spravedlnost dosud nenahradila), zatímco došlo v roce 2016 k mírnému zvýšení zločinů z nenávisti páchaných vůči všem, zdvojnásobil se počet nenávistných zločinů spáchaných proti muslimům a došlo k pětkrát více zločinům z nenávisti proti Arabům než v roce 2015. A tyto statistiky zaznamenávají pouze případy oznámené policii.

Média přinášejí zprávy o xenofobním chování, verbálních útocích a útocích proti cizincům téměř každý den. Terčem takových útoků nejsou jen muslimové, na všechno, co se nepovažuje za polské či za katolické, reagují lidé agresivně - v prosinci byl vypálen pravoslavný kostel. I lidé, kteří se dosud nechovali rasisticky, najednou překročili určitou hranici a chovají se jako rasisté. Nedávno napsala jedna moje známá na facebooku, že se víc bojí extremní pravice než muslimů. Reakce byly téměř okamžité, její stránka byla zaplavena sprostými útoky:

Překlad: "Jdi do prdele, ty špinavá děvko. Měla bys být hromadně znásilněna a měli by ti rozbít ksit. Když je neznáš, debile, drž hubu."


Nemusím snad vysvětlovat, proč byla diskuse nemožná. Rodina a přátelé tohoto Mariusze byli šokováni, protože nemohou uvěřit, že se Mariusz začal chovat takto agresivně. Tvrdí, že to musel napsat nějaký hacker. Opravdu? Jaký by mělo smysl hackersky proniknout do něčího facebookového účtu jen za účelem šíření rasové nenávisti?

Narativu ultrapravice dominují konspirační teorie. Nedávno ubodal Tunisan jednoho Poláka, což vyvolalo v Ełku veřejné nepokoje. Navzdory policejní přítomnosti dav zvandalizoval restauraci, kde se prodával kebab. Terčem útoku se stal i byt majitele restaurace a obchod, který vedla jeho partnerka. Další takové případy se udály v jiných částech Polska - například ve Vratislavi byla Molotovovým koktejlem vypálena egyptská restaurace. Pravice líčí situaci v Ełku jako další frontu války mezi muslimy a západním světem a snaží se argumentovat, že smrt Poláka byl zločin z nenávisti, spáchaný muslimem.

Avšak pravda je jiná. Situace v Ełku byla jen typickou hádkou a potyčkou, v níž jeden z účastníků skončil mrtvý. K takovým incidentům dochází pravidelně - například téže noci pobodal v Krakově náhodného muže na ulici polský kuchař. Takové incidenty málokdy vyvolávají nepokoje, i když je pachatelem cizinec - poté, co jednoho Poláka usmrtil v potyčce Kanaďan, nikdo se neshromáždil, aby zničil kanadské velvyslanectví, davy nezničily skladiště s javorovým sirupem a nikdo se nerozhodl spálit svá cédéčka Celine Dionové a Garou. Avšak případ z Ełku byl opravdu jiný. Jak uvádějí svědci, k potyčce tam došlo poté, co zabitý muž a jeho kamarádi dlouho sprostě nadávali tuniským zaměstnancům obchodu s kebabem. Tunisané nadávky ignorovali, pokud šlo pouze o nadávky. Tak se polští násilníci začali nudit a rozhodli se odejít, ale předtím začali krást z ledničky v obchodě nápoje. To bylo poslední stéblo a zmíněný Tunisan reagoval hněvivě a začal násilníky honit s nožem. Takže, ano, smrt mladého Poláka byla důsledkem zločinu vyvolaného nenávistí, ale ne tak, jak si to polská ultrapravice představuje.

A jaké jsou reakce vládnoucí strany? wPolityce.pl, server, který je považován za propagandu strany Právo a spravedlnost, vydal rozsáhlý redakční komentář, který se snažil vykonstruovat západní spiknutí, které zneužívá tragedii v Ełku k tomu, aby ukázalo Poláky jako rasisty. Ministr vnitra Mariusz Błaszczak tvrdí, že "na rozdíl od západní Evropy, Polsko je bezpečné - také díky tomu, že strana Právo a spravedlnost odmítla pokračovat v politice předchozí vlády, která měla v úmyslu otevřít polské hranice muslimům". Na dotaz, co si myslí o rasistických nepokojích v Ełku, které byly na hranici lynčování, se ministr vyjádřil, že "takové reakce jsou naprosto pochopitelné".

Takže polská vláda, jako obvykle, předstírá, že se nic neděje, a zároveň dál   rasistické násilníky silně povzbuzuje. Jako by situace už tak nebyla velmi nebezpečná. Podívejte se na jakýkoliv článek, který se třeba jen vzdáleně zmiňuje o islámské víře nebo o uprchlické krizi, a uvidíte nekonečný řetězec agresivních a rasistických výroků. To, že čtenáři píší pod články rasistické výroky, není nic nového, ale nikdy nebývaly tak početné a v minulosti se lidé báli šířit takové názory na vlastních osobních účtech pod vlastním jménem a s vlastní fotografií. Někdo si dokonce udělal tu práci, vzal některé ty komentáře a učinil je výroky nacistických vojáků. Uvědomíte si, že je to něco, co by nacističtí vojáci přesně říkali, a výsledek je děsivý: http://freikorpspolen.tumblr.com/.

Jarosław Kaczyński vybudoval Golema polského rasismu, xenofobie a agrese. Zdá se, že se situace už začíná vymykat z rukou: Když v Ełku během mše za oběť útoku apelovali kněz a rodinní pozůstalí na přítomné, aby se nechovali agresivně a zdůraznil, že křesťané mají reagovat láskou, nikoliv nenávistí, zhnusení lidi během jeho kázání kostel opustili. Čeští čtenáři znají legendu o pražském Golemovi. Takže nemusím vysvětlovat, proč se obávám, že tohle dopadne špatně.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
11680

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2017