Thomas Rid: Rusové musejí být překvapeni, že Trump oslabuje Spojené státy přesně tak, jak chtějí

6. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Za studené války se předpokládalo, sovětská výzvědná komunita fungovala na základě předpokladu, že jakmile je nějaká výzvědná činnost prozrazena, jakmile je tajná operace odhalena, tak to je konec, už to dál nemůže fungovat. Ale v tomto případě jsme svědkem toho, že aktivní opatření bylo odhaleno, zveřejněno, a v důsledku toho, co nový americký prezident dělá na Twitteru, je toto aktivní opatření ještě daleko efektivnější, než když bylo utajené. A to, samozřejmě musí být pro Rusy obrovským překvapením.



Thomas Rid je profesorem bezpečnostních studií na Kings College v Londýně. Je autorem několika knih o bezpečnosti internetu. Rozhlas BBC se ho zeptal, co si myslí o napětí mezi nově zvoleným prezidentem Trumpem a americkou výzvědnou komunitou.

Profesor Thomas Rid: Situace, které čelíme, je pozoruhodná. Protože nová, přicházející americká vláda Donalda Trumpa a americká výzvědná komunita jsou v současnosti navzájem v přímém konfliktu. Je důležité si uvědomit, je toto je přímým důsledkem ruské výzvědné operace, která byla vyvtořena tak, aby využila rozporů ve Spojených státech a aby vyvolala rozkol mezi jednotlivými stranami. Má to název "aktivní opatření".

Reportér: Takže je to podle vás přesně to, co Rusové zamýšleli?

Profesor Thomas Rid: Nesmíme zapomínat na historii. "Aktivní opatření", výzvědné operace, například prozrazení důvěrných informací, jehož účelem bylo prohloubit rozkol v řadách protivníka, v západních společnostech, ta se provádí už dlouhé desítky let. Nejintenzivnější byla v sedmdesátých a v osmdesátých letech za studené války. Koncem osmdesátých let byla tato aktivní opatření naprosto perfektní.

Reportér: Avšak proč si myslíte, že neshody mezi Donaldem Trumpem a americkou výzvědnou komunitou pomáhají Rusům. Proč je to to, co chtějí? Co z toho mají?

Profesor Thomas Rid: Účelem je oslabit protivníka. Chtějí oslabit NATO, chtějí oslabit Evropskou unii a chtějí oslabit Spojené státy. Vyvolat nepřátelství amerického prezidenta vůči jeho vlastní výzvědné komunitě vládu toho prezidenta nesmírně oslabuje. Což oni si myslí, že je pro ně dobré.

Reportér: Vysvětlete konkrétně, jaké to může mít následky.

Profesor Thomas Reid: Jestliže nový americký prezident Donald Trump nebude každodenně dostávat informace od výzvědných služeb, a jestliže nedůvěřuje vlastní výzvědné komunitě, nebude prostě v situaci, kdy by mohl činit dobře informovaná zahraničně politická a bezpečnostní rozhodnutí. Takže kvalita prezidentova rozhodování bude výrazně ochromena. Také to ulehčí vyvolávání rozporu mezi spojenci v NATO, pokud se podařilo vyvolat nepřátelství mezi nově zvoleným prezidentem a výzvědnou komunitou. Dovolte mi, abych taky zdůraznil něco opravdu pozoruhodného. Je zjevné, že nikdo v Rusku neplánoval, že tato operace bude pokračovat tak dlouhou dobu. Za studené války se předpokládalo, sovětská výzvědná komunita fungovala na základě předpokladu, že jakmile je nějaká výzvědná činnost prozrazena, jakmile je tajná operace odhalena, tak to je konec, už to dál nemůže fungovat. Ale v tomto případě jsme svědkem toho, že aktivní opatření bylo odhaleno, zveřejněno, a v důsledku toho, co nový americký prezident dělá na Twitteru, je toto aktivní opatření ještě daleko efektivnější, než když bylo utajené. A to, samozřejmě musí být pro Rusy obrovským překvapením.

Reportér: Říkáte, že jim Donald Trump spadl do pasti?

Profesor Thomas Rid: Spadl jim skutečně do pasti. Dělá přesně to, co chce jejich velmi stará doktrína, aby dělal: aby prohluboval rozkol v amerických institucích a v americké vládě. Trump prostě kreslí obrovskou červenou mušku na čelo Ameriky.

Podrobnosti v angličtině (audio, od minuty 19,20) ZDE

0
Vytisknout
7358

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2017