Nezávislý francouzský prezidentský kandidát se dotahuje na Fillona a Le Penovou

6. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Vedení konzervativního kandidáta Francois Fillona se podle posledního průzkumu snižuje. Nezávislý kandidát Emmanuel Macron se dotahuje na bývalého premiéra i šéfku ultrapravice Marine Le Penovou.


V sérii simulovaných scénářů se počítalo s výhrou Fillona, který měl v prvním kole získat 28 % hlasů. To je oproti listopadovému průzkumu společnosti Elabe propad o 7 až 8 %.

Le Penová končí v prvním kole druhá prakticky ve všech scénářích s výjimkou jednoho, který tuto pozici přiřkl Macronovi. Měla by získat 22-24 % v prvním kole. To je oproti listopadu mírný pokles.

Macron získal mezi 16 - 24 %. Jeho zisky se liší v závislosti na tom, koho vyberou socialisté v primárkách konaných příští měsíc, a zda Francois Bayrou - také centrista - bude kandidovat.

Macron je třetí osobou voleb, která se distancuje od zapáleného levičáka Jeana-Luca Melenchona a jakéhokoliv jiného tradičního socialistického kandidáta. Umístil se na druhé pozici ve scénáři, v němž socialisté za kandidáta vybrali bývalého ministra hospodářství Arnauda Montebourga místo favorita, expremiéra Manuela Vallse, a kde Bayrou nekandidoval.

Společnost netestovala scénáře pro druhé kolo voleb v květnu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6204

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2017