Malta bije na poplach kvůli ruským akcím v Libyi. Zhorší podle ní uprchlickou krizi

16. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Libyjský válečný podnikatel podporovaný Ruskem může vyvolat "občanskou válku" v zemi a zvýšit příliv uprchlíků do EU, varovala Malta.


Libyjský velitel Chalífa Haftar postupuje na město Tripolis, sídlo vlády uznané OSN, informoval maltský ministr zahraničí George Vella.

"Haftar se svou armádou se pohybuje postupně, pomalu z východu na západ... a možná se nakonec spojí se svými kolegy ze západu, ze Zintane, a bude postupovat obchvatem na Bání Walíd, Misurátu a Tripolis," prohlásil Vella.

"To by bylo katastrofální, protože to by vytvořilo občanskou válku a vytvořilo více uprchlíků prchajících z Libye," dodal maltský ministr.

Vella také upozornil na Haftarovy kontakty s Ruskem. To podle něj dosud respektuje embargo na dodávky zbraní do Libye, ačkoliv Haftar "jezdí do Moskvy žádat o zbraně".

Rusko, které podle Velly Haftara financuje, má strategický zájem uchytit se v centrálním Středomoří. "Je to velmi nepříjemné. Všichni víme, že ruským snem vždy bylo mít základny ve Středomoří," upozornil Vella.

Haftar si ve čtvrtek prohlédl ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov plující ze Sýrie a zúčastnil se videokonference s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu.

EU, které příštích šest měsíců předsedá Malta, se snaží uzavřít dohodu s libyjskou vládou v Tripolisu a zmírnit proud uprchlíků směřujících do Evropy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7981

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017