Cambridge Analytica nás ještě naštěstí nedokáže zmanipulovat

7. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Avšak digitální technologie by bylo možno využít k posílení demokracie, argumentuje George Monbiot

Série děsivých článků naznačovala, že firma jménem Cambridge Analytica pomohla zkreslit výsledky amerických prezidentských voleb i referenda o brexitu získáváním dat z Facebooku a jejich zneužitím pro analýzu osobních psychologických profilů jednotlivých občanů a přizpůsobením reklamy těmto individuálním profilům. Původ těchto zpráv je ve švýcarském časopise Das Magazin, ale podle následné kritické analýzy několika odborníků jsou prý přehnané.

To ovšem neznamená, že bychom neměli být bdělí, píše George Monbiot. Případ Cambridge Analytica nám nabízí pohled do dystopické budoucnosti, především v USA, kde je ochrana dat slabá.

<

Už nyní mají velké peníze nelegitimní moc nad politickými systémy, financování politických stran, které dává miliardářům a korporacím obrovské výhody nad obyčejnými občany, lobbistické organizace, předstírající, že jsou analytickými společnostmi, a jejich peníze od miliardářů, až po zaměstnance, kteří předstírají, že jsou aktivisté spontánních lidových hnutí.

Čína ukazuje, jak výrazně by se mohla situace ještě zhoršit. Článek v časopise Scientific American ukazuje, že v Číně se používají analytické algoritmy, které vytvářejí "hodnocení občana" podle jeho aktivity na internetu. Systém občanovy aktivity na internetu zkoumá, aby zjistil, jak je občan loajální a zda tedy může být odměněn tím, že dostane zaměstnání, půjčku nebo povolení cestovat do zahraničí. Pokud by se tato technologie spojila s technologií, schopnou individuálně přesvědčovat občany, vznikne systém, kdy budou občané pod absolutní kontrolou.

Avšak digitální technologie mohou být i nástrojem k posílení přímé demokracie, kdy lidé přímo komunikují s politiky o svých námětech, jak zlepšit různé služby a aspekty života. Funguje to v Brazílii, ve Francii, na Tchajwanu i na Islandu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6935

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2017