Neměl by někdo s lidmi mluvit?

10. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
74 procent obyvatelstva ČR si myslí, že Trumpovo pozvání pro Miloše Zemana do Bílého domu zvýší mezinárodní prestiž České republiky!!

"Nedivte se ničemu, třetina národa jsou idioti," vyjádřil se před časem v rozhovoru pro IDnes nedávno zemřelý psycholog Slavomil Hubálek. Takové tvrzení se většinou v západních demokraciích považuje za arogantní vyjádření elitismu. "Vůle lidu" je tam posvátná. Žádný politik, ani psycholog by si tam nedovolil říct, že občan je idiot.

V dnešní Anglii (záměrně neříkám Británii, protože se to týká drtivou většinou podivné posedlosti určitého množství Angličanů údajně nádhernou imperiální minulostí jejich země, kterou se pošetile snaží znovu vytvořit odchodem z Evropské unie) s tím po hlasování pro brexit velmi vážně zápolí britská média. Vzhledem k tomu, že "občan má vždycky pravdu", prezentují se ve sdělovacích prostředcích často bez věcné korekce naprosté pitomosti. Co lidi chtějí, i když je to naprosto nereflektované a bude jim to škodit, to se musí splnit. To je demokracie.

Tento týden vysílal rozhlas BBC dokumentární pořad o novém divadelním představení, sestaveném z autentických výroků stoupenců brexitu. Když je to posloucháte, zjišťujete, že chudáci lidi hlasovali pro brexit skoro vždycky v důsledku silné frustrace, ale často způsobené něčím, co s členstvím Británie v Evropské unii nemá vůbec nic společného. "Hlasovala jsem pro brexit, protože se mi nelíbí žvanění politiků." "Hlasovala jsem pro brexit, protože mě štve manžel."

Kdosi se v tom dokumentárním pořadu vyjádřil, že by možná k hlasování o závažných otázkách měli být připuštěni jen občané, kteří dokáží složit základní inteligenční test.

Řešením snad by mohlo být s lidmi trpělivě mluvit. I v Česku.

Co si totiž počít se zprávami, že lidé v ČR dnes nejvíce uznávají Babiše a Okamuru, a že si 74 procent obyvatelstva ČR myslí, že Trumpovo pozvání pro Miloše Zemana do Bílého domu zvýší mezinárodní prestiž České republiky!!

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9142

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2017