Němečtí zákonodárci vyzývají ke stažení vojáků z Turecka

13. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Zhoršující se vztahy mezi Berlínem a Ankarou vyvolaly výzvy napříč politickými stranami, aby němečtí vojáci opustili leteckou základnu Incirlik v Turecku. Ta byla těžištěm nasazení německého letectva v boji s takzvaným islámským státem.


Koaliční bavorská CSU hovoří o zhoršujících se vztazích a eskalující slovní válce - poté co některá německá města zakázala shromáždění, na nichž měli agitovat turečtí vládní představitelé - jako o důvodu ke stažení vojáků. Stranický mluvčí pro zahraniční a bezpečnostní politiku Florian Hahn sdělil listu Bild am Sonntag, že podle něj existují pochybnosti, zda turecká vláda zaručí bezpečnost německých vojáků. Zároveň označil Jordánsko jako možnou náhradu za tureckou základnu.

Výzva získala podporu největší opoziční strany Die Linke. Její předsedkyně Sahra Wagenknecht prohlásila: "Ve světle nedávných událostí v Turecku je nejvyšší čas na stažení našich Tornad a vojáků Bundeswehru, stejně okamžitého jako zastavení dodávek zbraní Turecku."

Ministr vnitra Thomas de Maiziere se snažil zpochybnit úvahy o stažení. Podle něj jsou vojáci v Turecku, aby "chránili zájmy NATO a tedy naše zájmy".

Na základně Incirlik nedaleko syrské hranice je umístěno asi 240 německých vojáků, většina z nich se podílí na průzkumných misích v boji s takzvaným islámským státem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6533

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2017