Pozor, Le Penová není ještě poražena

25. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Pokud by byla volební účast v druhém kole francouzských prezidentských voleb dne 7. května malá, varuje  Natalie Nougayrède, evropská noční můra by se mohla uskutečnit a Le Penová by se mohla stát francouzskou prezidentkou. Špatnou zprávou je, že Le Penová získala rekordních 7,6 milionů hlasů. Temné politické síly Francie, jejichž rasistické a autoritářské kořeny leží ve 20. století, zdaleka nebyly neutralizovány. Průzkumy veřejného mínění, které se v podstatě ukázaly správné, předpovídají 35-40 procent hlasů pro Le Penovou.


Je znepokojující a ostudné, že levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon dosud odmítl si vybrat mezi Macronem a Le Penovou. Kritizoval oba kandidáty, jak by mezi nimi nebyl žádný rozdíl. Byl to také pokus minimalizovat to, o co nyní jde. Jde o rozhodování mezi otevřenou, liberální Francií a uzavřenou, neliberální zemí. Mezi inkluzivitou na jedné straně a bigotností a nacionalistickou nenávistí na straně druhé. Příslibem posílit evropský projekt reformou oproti plánu uzavřít hranice, zavést ochranářství a odejít z euroatlantických struktur. Je to také volba mezi kandidátem, který rezolutně kritizuje ruského prezidenta Putina a jeho světový názor, a kandidátkou, která ruskému autokratu podlézá a je finančně závislá na jeho sítích.

Dnešní radikální levice podporuje toleranci, rozrůzněnost, boj proti politice škrtů a aktivismus na podporu životního prostředí a proti globálnímu oteplování. Je přirozeně antiestablishmentová - ve Francii je vysoká nezaměstnanost mladých lidí.

Pro dnešní generaci mladých lidí je totalitarismus 20. století, komunismus a nacismus, dávnou historií. Ve třicátých letech komunisté často dávali socialisty a pravici do jednoho pytle - říkali jim "sociálfašismus". Výmluvně o tom jako o nebezpečné pasti psal George Orwell.

O to do jisté míry jde v druhém kolem francouzských prezidentských voleb. Je absurdní dávat rovnítko mezi Macronem a Le Penovou, protože Macron jako bývalý bankéř je údajně otrokem zločineckého kapitalismu. Politický střed musí přežít, pokud je alternativou ultrapravice.

Kompletní článek v angličtině ZDE

 https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/apr/24/marine-le-pen-beaten-french-presidency-front-national-emmanuel-macron

0
Vytisknout
9892

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2017