Trumpova hrubost a arogance zjevně sjednocuje Evropu

30. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Trumpova návštěva v Evropě tamější politiky šokovala, měla ale pozitivní dopad, píše Natalie Nougayrède. Podobně jako někdejší sovětská hrozba donutila Evropany, aby se soustředili na to, co mají navzájem společného a jak by to mohli ochránit, Trump zřejmě Evropě napomohl pokročit k užší integraci. Zájem evropského kontinentu spočívá v tom zajistit, aby byla Trumpova toxicita neutralizována. To se může stát jedině, pokud si Evropa určí nové ambiciozní cíle. Trumpova cesta do Evropy ostře připomněla Evropanům, že žijí v novém světě nejistoty a že se musejí sjednotit.




Proto výroky německé kancléřky Angely Merkelová o tom, že Evropa se už nemůže "stoprocentně spoléhat na jiné" byly logickým vyústěním děsivých tří dnů trumpovské diplomacie. Merkelové výroky a její protitrumpovský postoj její postavení před zářijovými všeobecnými volbami v Německu mohou jen posílit.

Je pravda, že směsice Trumpovy vulgárnosti, arogance, hlouposti a hrubosti způsobuje, že Evropané mají tajně velmi dobrý pocit, jak jsou sami inteligentní a civilizovaní. Stejně tak, jako se Evropa rozhodla, že na brexit je nutno reagovat jednotně, Trump se rychle pro Evropu proměňuje v katalyzátor integrace.

Všechno toto bylo možné velmi intenzivně vnímat při bratislavském setkání evropských a amerických činitelů a analytiků, které se konalo o minulém víkendu. Představa, že by Evropa mohla plně spojit svůj osud s americkým prezidentem, jako je Trump, rychle mizí.

Zatím ale není jasné, co bude následovat. Evropa není zrovna vyzbrojena  a v blízké budoucnosti bude stále záviset na americkém angažmá na evropském kontinentě. Středoevropané si rychle začínají být vědomi vznikající osy Francie-Německo a nebudou chtít zůstat pozadu. Přitom existují velké rozdíly mezi postojem Viktora Orbána na jedné straně a Čechy, Slováky a Poláky na straně druhé.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
9068

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2017