Marek Hilšer, zajímavý prezidentský kandidát. Ale...

15. 9. 2017 / Václav Chyský

čas čtení 4 minuty

Komentář k interviewu s Markem Hilšerem, kandidátem na prezidentský stolec, publikovaném v Přítomnosti

Marek Hilšer se hlásí o kandidaturu ve věku 41 let podobně jako jeho úspěšný francouzský vrstevník Emmanuel Macron, který vyhrál volby ve věku 39 let. Mělo by to výhodu, že nebyl zatížen komunistickou výchovou a tak mohl mít příležitost dostat neideologický objektivní pohled na historii našeho státu. Při pádu režimu mu bylo 14 let.

Jeho kandidatura se vymyká české tradici v tom, že na československém (českém) prezidentském stolci zasedali pánovém ve zralém věku: TG Masarykovi bylo 68 let, jeho nástupci Edvardu Benešovi 51, národnímu mučedníkovi Emilu Háchovi 66 let, Václavu Havlovi 53 let, Václavu Klausovi 62 let a prvnímu českému přímo volenému prezidentovi Miloši Zemanovi 69 let. Komunistické funkcionáře nezminuji. Marek Hilšer ve svém mládí spatřuje výhodu v blízkosti k mladému voličstvu.

.

Chvályhodný je jeho výrok, že se chce zařadit do proevropského proudu.

Problematický je však jeho přístup k interpretaci poválečné minulosti Československa a tím i Evropy, který je typický pro většinu české střední i mladší generace. Je to odtržení od minulosti, bez které je nesnadné pochopit přítomnost. V rozhovoru s Přítomností říká Hilšer, že ho komplex témat vyhnání Němců a Benešových dekretů nezajímá. Je to pozoruhodný názor, neboť znalost kontinuity minulosti, přítomnosti a tím i vyhlídky do budoucnosti je u politiků conditio sine qua non. Hromadné vyvlastnění německé menšiny bez přihlížení na chování jednotlivců byl předehrou k hromadnému vyvlastnování a přesídlování nepohodlných českých sociálních vrstev, zejména při kolektivizaci zemědělství. Zmizela úcta k individuu s následkem stalinistického soudnictví padesátých let. Zmizel právní řád. Následky vyvlastnění a s tím spojené restituce nejsou vyřešeny dodnes a zavdávaly příležitosti ke korupčnímu tunelování.

Když jedu do pohraničních oblastí nemohu se zbavit pocitu okupované země. Tisíce zlikvidovaných obcí a přetrvávající stavební jizvy pohraničních měst, jakož i stále ještě nevyřešené sociální a etnické otázky (Romové) jako následek poválečného chaotického osídlování a vysoká nezaměstnanost v pohraničních regionech jsou i po sedmdesáti letech nepřehlédnutelné. Příčinu odlišné struktury problematických regionů by měl Hiršel, rodák z Chomutova, citlivě vnímat.

Výstavnost lázeňských měst, kde se slaví mezinárodní filmové festivaly, je jako samozřejmost vydávána za součást (etnické) české kultury. Architektura pohraničních měst i vesnic je zřetelně odlišná od měst v českém vnitrozemí. Česká veřejnost se nad tím nepozastavuje, podle vyjádření Marka Hilšera ho tato tematika osobně jakož i mladou generaci nezajímá. Občanský život bez znalosti kořenů vlastního státu je známkou povrchnosti a nekulturnosti. Minulost nás stále dohání. Rány nejsou zacelené.

Představuji si na úřad prezidenta osobnost, vybavenou komplexním věděním sub specie aeternitatis a morální hloubkou, vlastnostmi nutnými pro representaci ve vysokém úřadě. Vysokou latku nastavil TG Masaryk, i když mu idea československého státu úplně nevyšla, protože ztroskotala na všudypřítomném nacionalismu, kterým byla prosáknutá celá předválečná Střední Evropa.

Rozdíl je v tom, že Němci se se svojí neblahou minulostí ve školách zabývají. Také jim to trvalo nejméně dvě generace, než se k tomu dopracovali. Tady je to kandidátovi na prezidentský stolec úplně jedno. Nevadí mu odříznutí od minulosti a vytěsnování témat, která nejsou údajně aktuální. Mlha panuje v obou směrech. Ve směru nacistickém i komunistickém. Ideologií se stal konzum a tak zvaná pohoda, hedonistický přístup k životnímu stylu, carpe diem noctem que. Život na povrchu. Nechci generalizovat a poučovat, ale očekával bych, že si mladý prezidentský kandidát vezme příklad ze spisů TG Masaryka. Je to dobrá průprava do prezidentského úřadu. Jde o styl myšlení i když se některé pasáže přežily.

Uveřejněno též v Přítomnosti



.



0
Vytisknout
15474

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2017