Tajná studie Bundeswehru:

Kolaps Evropské unie je reálný

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Podle informací listu Spiegel Bundeswehr poprvé vyhodnocuje sociální a politické trendy do roku 2040. A stratégové rozvíjejí nejhorší možný scénář, napsal Konstantin von Hammerstein.


Bundeswehr je přesvědčen, že během příštích dekád může přijít konec Západu v jeho nynější podobě. Podle stostránkového dokumentu "Strategický výhled 2040" schváleného koncem února ministryní obrany a od té doby utajovaného existuje šest hlavních scénářů dalšího vývoje.

V jednom z nich ("EU v rozkladu a Německo v reaktivním módu") autoři předpokládají "mnohonásobnou konfrontaci". Budoucnost znamená svět, v němž mezinárodní řád erodoval po "dekádách nestability", hodnotové systémy ve světě se rozcházejí a globalizace byla zastavena.

"Rozšiřování EU bylo z velké části opuštěno, další státy společenství opustily. Evropa ztratila globální konkurenceschopnost," napsali stratégové Bundeswehru. "Stále neuspořádanější, někdy chaotický a ke konfliktu náchylný svět dramaticky změnil bezpečnostní prostředí v Německu a Evropě."

V pátém scénáři ("Západ na Východ") některé východní státy EU zmrazí evropskou integraci, zatímco jiné "se přidaly k východnímu bloku". Ve čtvrtém scénáři ("multipolární soutěžení") je na vzestupu extrémismus a existují partneři EU, kteří "příležitostně usilují o specifický přístup k ruskému `státně kapitalistickému modelu` ".

Dokument otevřeně nepředkládá konkrétní prognózu, ale všechny scénáře jsou "věrohodné s výhledem k roku 2040", napsali autoři. Simulace prováděli vědci Plánovacího úřadu Bundeswehru (Bundeswehrplanungsamt).

Celý článek v němčině: ZDE

0
Vytisknout
11919

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2017