Fašistický pochod ve Varšavě byl "jedním z největších ultrapravicových shromáždění" na světě

13. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Tisíce nacionalistických a fašistických demonstrantů se zúčastnily polského pochodu, který je považován za jednu z největších ultrapravicových akcí na světě. Jeden z účastníků v rozhovoru pro státní televizi prohlásil, že přišel, aby "odstavil židovstvo od moci".


Varšavskou demonstraci na den nezávislosti organizovaly ultrapravicové skupiny. Přitáhla ultrapravicové a nacionalistické aktivisty z celé Evropy, včetně britského Tommyho Robinsona, spolu s protestujícími ze Švédska, Německa a Slovenska.

Pochod byl jednou z mnoha událostí v rámci oslav obnovení polské státnosti v roce 1918. Před ním se prezident Andrzej Duda zúčastnil několika ceremonií spolu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Avšak pochod v médiích zastínil oficiální státní oslavy a další vlastenecké události.

Někteří z účastníků dali najevo sympatie pro xenofobní myšlenky a představu o nadřazenosti bílé rasy, když na jednom z transparentů stálo: "Bílá Evropa bratrských národů".

Jeden z účastníků řekl státní televizi TVP, že se pochodu účastní, aby "odstavil židovstvo od moci".

Účastníci pochodovali pod heslem "Chceme Boha", což je citát z polské náboženské písně citované americkým prezidentem Donaldem Trumpem během letošní návštěvy Varšavy.

Řečníci hovořili o potřebě postavit se liberálům a bránit "tradiční" polské křesťanské hodnoty.

Mezi organizátory byli Národně radikální tábor, Národní hnutí a Všepolská mládež - organizace, které odvozují svůj původ od antisemitských skupin aktivních před 2. světovou válkou.

Kromě národních vlajek někteří také nesli transparenty s falangou, ultrapravicovým symbolem z 30. let.

Vládnoucí strana se pochodu nezúčastnila, ale státní televize jej označila za "velký pochod vlastenců".

Došlo také k menšímu protestu antifašistů.

Rafal Pankowski, který stojí v čele antiextrémistického sdružení Nikdy víc, tvrdí, že navzdory odkazu na boha by měl být pochod považován za událost, kterou náboženská víra nijak neinspirovala.

"Víme, že Donald Trump není nejzbožnější muž - a myslím, že většina organizátorů také není moc zbožná," prohlásil sociolog Pankowski.

"Ale používají křesťanství jako znak identity, což se teď týká hlavně toho být proti islámu."

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8243

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2017