Patočka a Onderka jako signál směřování ČSSD

13. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Vyhození Jakuba Patočky z ČSSD a vzestup Romana Onderky ukazuje na to, jak chce ČSSD řešit svou současnou krizi: nikoli obratem k západní levici a levicovému aktivismu, nýbrž vytvořením týmu dinosaurů, který bude hrát za Okamuru v druhé lize, aby pak postupně byl o většinu svých zbylých voličů Okamurou připraven. Pokud Okamura něco hřímá o přímé odvolatelnosti politiků prostými lidmi, míří přesně na politiky Onderkova typu.


Podívejte se na poslanecký klub ČSSD. Onderka, Chovanec, Foldyna, Dolínek, Birke. Haškovec Birke obrácený v Sobotkova podporovatele. Koho asi tak bude podporovat dnes? A proti tomu tam stojí Sobotka, Hamáček, Valachová. To jsou zbytky strany, která kdysi, před 5 lety, vyslala do prezidentské volby Jiřího Dienstbiera. To byla strana, kterou si s Okamurou nikdo splést nemohl.

Patočku vyhodili za to, že chtěl referendum o nádraží v Brně. Za to si je Okamura namaže na chleba, řekne: vidíte, jak se bojí názoru občanů! Toho člena ČSSD, který přirovnával lidské bytosti k invazi slimáků, což je ryze nacistický instrument propagandy, nevyhodili, protože nacismus se v ČSSD pomalu začíná nosit. Zbylí straníci a voliči se ze zbytkové ideologie ČSSD naučí takto uvažovat a pak si – zejména pod dojmem konjunkturálního pokušení, jaké představuje růst SPD, proti níž je ČSSD už malou stranou – řeknou, že nemá smysl dále být v ČSSD nebo ji volit, když ty správné zásady má v plnější míře právě SPD.

0
Vytisknout
9758

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2017