Zimbawská armáda zajala prezidenta, hlídkuje v ulicích Harare

15. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Zimbabwská armáda dnes oznámila, že zajala prezidenta Roberta Mugabeho a jeho ženu, zajišťuje vládní kanceláře a hlídkuje v ulicích po nočních nepokojích, které zahrnovaly obsazení státní televize a rozhlasu ZBC.


Noční akce, při nichž došlo ke střelbě u prezidentovy rezidence a z blízkosti univerzitního kampusu se ozvalo několik výbuchů, vyvolala úvahy o puči. Nicméně příznivci pučistů, k nimž patří skupina zimbabwských válečných veteránů, chválí akci jako "nekrvavou nápravu".

Ozbrojení vojáci v obrněných transportérech jsou rozmístěni na klíčových místech hlavního města Harare, zatímco Zimbabwané se v zemi stižené finanční krizí rutinně staví do dlouhých front před bankami, aby si vyzvedli omezeně dostupnou hotovost. Lidé sledují zprávy o převzetí moci armádou na mobilních telefonech, zatímco cestují do zaměstnání nebo jdou po nákupech.

V prohlášení k národu odvysílaném televizí a rozhlasem ZBC mluvčí armády prohlásil, že se pučisté zaměřují na "zločince" v okolí prezidenta a zajistí, že v zemi bude obnoven pořádek.

Není jasné, kde se nachází třiadevadesátiletý prezident Mugabe, ale zdá se, že jej armáda zadržuje. "Jeho bezpečnost je zajištěna," prohlásil mluvčí armády.

Akce armády následuje poté, co prezident minulý týden propustil bývalého viceprezidenta dlouhá léta považovaného za svého nástupce. Za nástupkyni místo něj vybral manželku. Armáda se nicméně postavila za zavrženého politika, který pobývá v jihoafrickém exilu. Vládnoucí strana označila kritiku prezidenta z úst šéfa armády za "vlastizrádné jednání". Ale zdá se, že generálporučík Chiwenga nyní kontroluje situaci.

Veteráni války za nezávislost chválí akci armády jako "nekrvavou nápravu vážného zneužití moci". Podle předsedy jejich organizace Chrise Mutsvangwy armáda vrátí do Zimbabwe "skutečnou demokracii" a udělá ze země "moderní modelový stát".

Veteráni jsou oddanými spojenci zavrženého viceprezidenta Emmesona Mnangagwy.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9135

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2017