Skotská vláda řeší problém bezdomovců na ulici rozdáváním peněz v hotovosti

23. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

Sociální pracovníci, kteří řeší problém bezdomovců, přespávajících na ulicích ve skotských městech, mají nyní pravomoc jim na místě  v hotovosti vyplácet finanční pomoc ve výši až 200 liber (6000  Kč). Tyto peníze poskytuje skotská vláda pro sociální pracovníky pro řešení těžce řešitelných případů bezdomovců, kteří odmítají reagovat na nabízenou sociální pomoc a odebrat se do útulku.

Sociální pracovníci jim nyní mohou poskytnout na místě peníze v hotovosti, aby si bezdomovci zakoupili šatstvo, opatřili kopie ztracených dokumentů anebo si najali místnost v blízkém hotelu. Účelem je vytvořit důvěru mezi bezdomovci a sociálními službami.



Pracovníci sociálních služeb v Glasgow, kteří tuto metodu používali během zimy, svědčí o tom, že tento přístup vedl k dramatickému zvýšení úspěchů v jejich práci. Vyšší výdaje až do částky 2000 liber jsou schvalovány v úřadě po konzultaci s manažerem.

V Anglii nyní vešel v platnost zákon požadujících, aby komunální úřady odstranily bezdomovectví. Avšak charitativní organizace poukazují na to, že zákon neřeší faktory - včetně změn v sociální podpoře a škrtů v rozpočtech komunálních úřadů - které vedly k tomu, že se počet lidí přespávajících v Anglii na ulici za posledních sedm let každoročně zvyšuje

Britští konzervativci přislíbili ve svém volebním programu, že bezdomovectví zlikvidují do roku 2027, zatímco skotská vláda experimentuje s flexibilním přístupem sociálních služeb.  

Charitativní organizace Crisis obdržela od skotské vlády přes letošní zimu pro rozdávání bezdomovcům částku 250 000 liber a asi polovina z toho byla použita.

"Malé věci, jako možnost zajít si k holiči se nechat ostříhat či oholit jsou pro bezdomovce velká věc. Vydali jsme 8 liber (240 Kč) na to, že jsme nechali řádně vyprat a vyžehlit šatstvo jednoho člověka. Choval se agresivně a všem vyhrožoval, ale teď má s pracovníky prádelny dobrý vztah. Je to všechno o schopnosti vytvořit důvěru."

Bezdomovcům obrovsky pomáhají malé částky: 10 liber za kopii starého výpisu z banky nebo rodného listu, jimiž se prokazuje totožnost při základní žádosti o sociální pomoc, které se ale při životě na ulici opakovaně ztrácejí. 160 liber na televizní přijímač pro rodinu, která uprchla před násilím a má dvě malé děti, které potřebují zabavit v cizím městě, pár mincí na zprovoznění plynoměru pro ženu, která se chystala vrátit se na ulici, protože v jejím provizorním bytě byla strašná zima.

Jim Thompson z jedné charitativní organizace hovoří o jednom mladém muži, kteří přespával na ulici dlouhá léta a odmítal jakoukoliv pomoc od sociálních služeb, navzdory jeho zhoršujícímu se zdraví. "Prostřednictvím tohoto fondou jsme ho nejprve ubytovali na dva dny v hotelu a pak jsme ho dostali do nemocnice. Kdybychom neměli přístup k tomuto fondu, přišli bychom o něho. Dával si injekce do třísla a v nemocnici našli tunel infekce dolů po celé jeho noze. Potřeboval injekce antibiotik po dobu šesti týdnů. Začal nám důvěřovat, protože jsme mu sehnali ten pokoj v hotelu. Jste jako v nebi, když jste léta předtím spali jen na ulici."

0
Vytisknout
7703

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2018