Brexit: Sněmovna lordů zastavila vládní plán na zrušení evropské charty práv

25. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Britská horní sněmovna se postavila plánu vlády Theresy Mayové na zrušení Evropské charty základních lidských práv. Dokument tak zůstává součástí britské legislativy.


  Vláda ve Sněmovně lordů utrpěla ponižující porážku v kauze zákona o brexitu, když komora hlasovala pro zachování klíčového lidskoprávního dokumentu EU v britské legislativě.

Většinu 71 hlasů (316 : 245) získal nadstranický návrh, který chartu uchovává. Jde o třetí vážnou porážku vlády ve věci Zákona o vystoupení z EU během necelého týdne. Předloha převádí do britského právního řádu většinu evropských statutárních dokumentů, nicméně charta práv tvořila jednu z mála výjimek, které vláda plánovala odstranit.

Minulý týden horní sněmovna odhlasovala dodatky, které se snaží udržet Británii v celní unii s EU a zachovat práva zaměstnanců po brexitu.

Poslední porážka může přinutit vládu, aby zmírnila svůj postoj, až se návrh vrátí do Dolní sněmovny. Ministři dosud trvali na tom, že uchování charty je zbytečné a že ochrana, kterou nabízí, bude zahrnuta v jiných dokumentech. Avšak řada členů Sněmovny lordů, včetně rebelujících konzervativců, tato tvrzení kritizuje.

"Tento zákon by neměl být využit jako omluva pro omezení zákonných práv, jimž se všichni těšíme proti státu," říká lord Pannick, sponzor dodatku. "Vyloučení Charty základních práv z tohoto zákona je bezzásadové a neodůvodněné."

Uchování charty podpořili například konzervativec lord Deben, labourista lord Goldsmith nebo liberální demokratka baronka Ludfordová. Pro dodatek hlasovalo deset konzervativních lordů, včetně bývalého vicepremiéra Heseltinea a bývalých ministrů Willettse a Pattena.

Charta základních lidských práv zahrnuje široké spektrum ochrany práv, včetně práva na soukromí, svobody projevu, rovnosti před zákonem a práv zaměstnanců. Jde o dokument širší než Evropská úmluva o lidských právech, která se již stala součástí britské legislativy podle zákona Human Rights Act.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10075

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2018