Facaebook popřel, že ruské reklamy ovlivnily hlasováni o brexitu. Skutečnost je jiná

13. 5. 2018

čas čtení 3 minuty


Pracovníci firmy Facebook, kteří byli vyslýchání v britském parlamentním výboru pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport, tvrdili, že neobjevili žádné ruské reklamy, cílené na britské voliče během kampaně pro brexit. Ve skutečnosti však najdete v dokumentaci, zveřejněnou americkým Kongresem, celou řadu případů, kdy ruské reklamy umístěné na Facebooku ovlivňovaly voliče v Británii. Především to byly reklamy snažící se vyvolávat nenávist vůči imigrantům. 


Tyto reklamy umístila na Facebooku Kremlem financovaná Agentura pro výzkum internetu cíleně na ovlivňování britských voličů 9 dní před referendem o brexitu. Nechápu, proč je Facebook předal americkému Kongresu, ale ne britskému parlamentu:




Výbor britského parlamentu je frustrován skutečností, že Mark Zuckerberg se odmítl podrobit jeho výslechu, a jeho zástupce Mike Schroepfer dosud britského parlamentnímu výboru nezodpověděl čtyřicet otázek, které mu položily.

Četní britští poslanci jsou vysoce frustrováni tím, že se ukazuje, že systém kontroly a obrany demokratického procesu, zejména při volbách, je dnes beznadějně zastaralý. Legislativa odpovídá situaci v dávném dvacátém století, a protože je neúčinná, umožňuje politickým manipulátorům ovlivňovat na sociálních sítích voliče způsobem, o němž většina politiků vůbec netuší, že se to děje. 

Teprve tento týden pokutovala britská vládní Volební komise probrexitovou kampaň Leave.EU miniaturní částkou 70 000 liber (šéfem té kampaně byl miliardář) za to, že kampaň mnohonásobně porušila volební zákon. Jenže týdeník Observer o tom přinesl dokumentaci už před 15 měsíci, a celou tuto dobu byla Volební komise v nečinnosti. 

Čelní akademici a poslanci charakterizují dnešní situaci jako katastrofální. Liam Byrne, stínový labouristický ministr pro digitální záležitosti, popisuje nynější situaci jako podobnou k existenci tzv. "prohniůý, tedy podvodných volebných okrsků v Británii v 19. století. "Je to na té úrovni. Jsme svědky celkového kolapsu celého systému.. Je to naprosto zoufalé." 

Labouristický poslanec Stephen Kinnock zdůraznil, že je nepřijatelné, že Volební komise stále ještě nepředala důkazy o podvodech organizace Vote Leave, které předložil Christopher Wylie a Shahmir Sanni policii. "Zdá se, že existuje politický nátlak toto trestní stíhání oddalovat až do doby, kdy Británie odejde z EU. Celá věc smrdí. Předložil jsem Volební komisi důkazy, že firma Cambridge Analytica udělala práci v hodnotě asi 800 000 liber. Je neuvěřitelné, že naprosto samolibě ignorovali mnohonásobné důkazy v této věci. Systém naprosto selhává. " 

Soudce Gavin Millar a čelný expert na volební zákon, konstatoval: "Náš celý demokratický systém je zranitelný a otevřený útokům. Jestliže dovolíme, aby předvolební kampaň na celostátní úrovní takto ovlivňovaly peníze, musí existovat organizace, která bude mít silně pravomoci na to dohlížet."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7176

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2018