Předčasný jásot českých zapadniků zatím není namístě

7. 11. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Když Babišova MFD rozkryla ruské financování zemanovců, vyvolala okamžitě záchvat optimismu na sociálních sítích. Babiš závislý na nepřerušeném přísunu eurodotací prý konečně zkříží meče se Zemanovým okolím, které se zuby nehty snaží zajistit a zprostředkovat ruskou dostavbu Dukovan. A to, tvrdí se, ve svých důsledcích znamená konec politické aliance prozápadního premiéra s proruským prezidentem.


Myslím že předpoklady, na nichž podobné spekulace stojí, jsou velice vratké. Viktoru Orbánovi se skvěle daří čerpat souběžně eurodotace a ruský vládní úvěr na dostavbu jaderné elektrárny Paks - což by i české optimisty praecox mělo poučit, že podobné varianty napojení na různé penězovody se nutně navzájem nevylučují.

Další otázka zní, zda signály z Babišových médií jsou čteny správně a zda jsou řazeny do správného kontextu. Kdo odkrývá vazby Zemanovy kampaně na Kreml nemusí přece mít nutně v úmyslu překazit kšefty Rosatomu na Českomoravské vrchovině. Tyto obchody jsou potenciálně velmi finančně zajímavé - a Korejci, které Dana Drábová pasovala na hlavního konkurenta Rusů, nemají úplně dobré reference.

Ve hře je přece i možnost, že se jedna skupina usilující o "vejvar" z ruské zakázky na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany pokouší vyšachovat ze hry druhou, konkurenční. Například tím, že ji veřejně označí za zdiskreditovanou přímými finančními vazbami na Moskvu. Zatímco jsou tu přece i jiní, kdo mohou zajistit skvělou obhajobu projektu v Bruselu, jenž už v minulosti kývl i na maďarský Paks.

Oznámení o možném odložení dostavby nemusí zatím znamenat o nic více než signál ANO, že je schopno zablokovat projekt, pokud na něm nebude samo finančně zainteresováno.

V celém značně netransparentním rozhodovacím procesu jsme bohužel odsouzeni číst kryptické signály a pokoušet se na jejich základě odhadnout, k jakým faktům se vlastně vztahují. Spolehlivost úvahy tu není o mnoho vyšší, nežli v prastaré disciplíně zvané kremlinologie.

Možná, že ANO hodlá zatnout SPO(Z)u tipec a obrátit se jednoznačně na západ. Anebo mu chce jednoduše vyfouknout lukrativní byznys s Moskvou.

Čert ví. Andrej ví. My stále jen tápeme.

1
Vytisknout
12154

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2018