Neviditelné děti ve Španělsku: 200 rumunských dětí žije bez dokumentů

11. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Holčička trpí těžkým postižením, avšak nedosáhne na finanční pomoc. Její sedmapadesátiletá adoptivní matka Justi Carreterová se dozvěděla, že "v systému neexistuje", když požádala o pomoc. Dítě se narodilo ve Španělsku, ale její biologičtí rodiče z Rumunska je neregistrovali na konzulátě, informuje María Sosa Troyová.


Španělské úřady převzaly právní dozor nad holčičkou a byla svěřena do péče rodiny Carreterových, kde žije čtyři roky. Oficiálně není ani Rumunkou, ani Španělkou. Nemá žádné dokumenty týkající se národnosti - vše co existuje je rodný list.

Ve státní péči je ve Španělsku více než 200 dětí rumunského původu, ať už v dětských domovech, nebo u náhradních rodin. Nemají patřičné dokumenty, uvádějí zdroje na ministerstvu zdravotnictví. V některých případech se narodily ve Španělsku, ale nejsou registrovány na konzulátu, proto nemají národnost, a v jiných dorazily do Španělska s dokumenty, ale nebyla prodloužena jejich platnost. Tyto děti nemohou cestovat, přihlásit se do sportovních týmů nebo dostávat jakýkoliv typ sociální dávky.

Ve Španělsku v roce 2017 žilo ve státní péči v dětských domovech přes 17 000 dětí. Dalších 19 000, z nichž 1 800 představují cizinci, žije v náhradních rodinách.

Zatímco nezletilí z různých zemí jsou také bez dokumentů, u rumunských dětí jde o horší problém, uvedl zdroj na ministerstvu. V úterý se zástupci rezortu v Bukurešti sešli s rumunskými úřady ve snaze problém vyřešit. Pokud Rumunsko nenavrhne řešení, bude s ním muset přijít Španělsko: "Cílem je, aby tyto děti měly přístup ke zdrojům ze systému sociálního zabezpečení," uvedly zdroje na ministerstvu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7232

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2019