Británie: Zničili Corbyn Labouristickou a Mayová Konzervativní stranu?

18. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Před eurovolbami, které se v Británii konají ve čtvrtek 23. května, dosáhla panika v Labouristické straně nejvyššího vrcholu. Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění totiž vyplývá, že proevropští britští liberální demokraté předstihli labouristy, kteří odmítají zaujmout vůči brexitu konkrétní postoj.



Z průzkumu veřejného mínění vyplývá, že proevropští liberální demokraté se stali těsnými favourity stoupenců setrvání Británie v EU. Stoupenci setrvání Británie v EU podporují liberální demokraty 29 procenty, kdežto labouristy jen 28 procenty.

Z širšího průzkumu vyplývá, že liberální demokraté jsou nejpopulárnější stranou v Londýně a že celostátně zřejmě odsunou labouristy až na třetí místo.

Průzkum organizací YouGov/Datapraxis, které se dotazovaly 9000 občanů, zjistil, že Farageova Brexit Party vede ve všech anglických regionech, nikoliv však ve Skotsku, kde vedou skotští nacionalisté.

Když průzkumníci odstranili hlasy voličů, kteří nevědí pro koho hlasovat anebo k volbám nepůjdou, liberální demokraté mají 17 procent, labouristé 15 a zelení 11. V čele stojí Brexit Party s 34 procenty a konzervativci mají 9 procent.

Vedení Labouristické strany Jeremyho Corbyna zastává naprosto nerealistický názor, že labouristé musejí podpořit jak voliče, kteří hlasovali pro brexit, tak ty, kteří hlasovali proti brexitu.

Londýnský muslimský primátor Sadiq Khan apeloval na pokrokové voliče, aby zabránili Farageovu vítězství. Sadiq Khan také "bojuje ve dne v noci za to, aby Británie zůstala členem Evropské unie prostřednictvím nového referenda.

Nigel Farage má být vyšetřován Evropskou unií protože jako europoslanece veřejně nepřiznal 450 000 liber, které mu věnoval pochybný britský milionář Arron Banks. 


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6856

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2019