K eurovolbám i dále:

AVAAZ: Naléhavá hrozba dezinformací - a jak se můžeme chránit

20. 5. 2019

čas čtení 8 minut
JDĚTE VOLIT!! TENTOKRÁT JE TO OPRAVDU ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÉ!!

Vážení přátelé,

je možné, že se během pouhých několika dní ultrapravice zmocní eurovoleb a naplní evropský parlament rasisty, fundamentalisty a popírači globálního oteplování.

Vypadá to, jako že tyto strany vznikly naprosto z ničeho. Nyní v některých zemích Evropské unie stojí v čele průzkumů veřejného mínění. Co je tedy jejich tajnou zbraní?

Dezinformace


Právě v této chvíli se Evropa topí v dezinformacích. Tvrdí se, že gangy migrantů útočí na policii, nebo že katedrála Notre Dame bude znovu vybudována s minaretem! Už po dlouhé měsíce zkoumá náš tým tsunami falešných zpráv v Evropě a zjistili jsme šokující pravdu - materiál z dezinformačních sítí byl zhlédnut stamilionkrát!


 

Množství studií dokazuje, že nikdo není vůči těmto toxickým lžím imunní. Avšak čím více víme, na co si musíme dávat pozor, tím se dokážeme lépe ochránit. Organizace Avaaz připravila materiál, který má pomoci Evropanům aby vyzráli nad dezinformacemi. Prosíme, sdílejte ho široce!

5 věcí, které musíme my všichni znát o dezinformacích

1. Dezinformace žijí z našeho strachu a šíří se rychle


Lidský mozek je zkonstruován tak, že si pamatujeme záporné informace daleko déle než pozitivní informace, tak se totiž učíme. Šiřitelé dezinformací to vědí a zneužívají hlubokých emocí, které nás dokáží přimět, abychom je sdíleli na sociálních sítích. Díky tomu se dezinformace šíří až šestkrát rychleji než věcné informace.

2. Dezinformace se rychle šíří na sociálních sítích a dosahují miliardy lidí


Čím více času trávíme na sociálních sítích, tím více peněz tyto firmy vydělávají. Vědí, že extremní a šokující materiál vyvolává naši pozornost, a tak programují své servery tak, aby podporovaly šíření právě těch nejextremnějších a nejvíce šokujících dezinformací. A dostává se to k miliardám lidí. Nejvýznamnější denní tisk prodává jen pár milionů výtisků, avšak zprávy na Facebooku oslovují více než miliardu lidí denně.

3. Dezinformace jsou proměňovány ve zbraně používané proti nám


Autoritářští předáci od Brazílie až po Čínu používají dezinformace jako zbraně pro starou známou politickou strategii podle hesla "Rozděl a panuj". Avšak v čele šíření dezinformací stojí Rusko - jeho obrovské "trollí farmy"  zaměstnávají tisíce lidí, kteří zakládají miliony falešných účtů, na nichž šíří dezinformace. A RT, ruská propagandistická televize,  je na YouTube jedním z nejsledovanějších zpravodajských kanálů. Má podle odhadů 2 miliardy diváků!

4. Vede to k zabíjení lidí a ochromuje to demokracii


Dezinformace vedou k lidovému vraždění v Indii  a v Brazílii a vyvolaly brutální etnické očišťování v Myanmaru.   Také ochromují naši politiku. Fake news nám  přinesly brexitBolsonara a Trumpa.   A likvidují důvěru  v mainstreamová média, v naše demokratické instituce a v naše politické představitele. Vytvářejí tak perfektní podmínky pro to, aby moc uchvátili antiestablishmentoví autoritáři. V důsledku šíření dezinformací jsou nyní sociální sítě hrozbou demokracii.

5. Nikdo není imunní

Dezinformace jsou mikrozaměřovány na lidi po celém politickém spektru. Je to součástí strategie jak polarizovat a ochromit naše společnosti. V USA vytvořila ruská armáda trollů falešnou stránku pro americké černošské aktivisty, kterou sledovalo více lidí než oficiální stránky hnutí Black Lives Matter! Myslíme si, že my se obětí této manipulace nemůžeme stát, ale studie dokazují, že i ti nejvzdělanější  mezi námi mají tendenci věřit fake news a lidé nad 65 let je nejčastěji sdílejí.

Dezinformace šíří nedůvěru, strach a lži. Ale čím více o nich víme, tím lépe jim můžeme zamezit - sdílejte tento článek s přáteli a s příslušníky vaší rodiny. A čtěte dál o tom, jak se ochránit!

5 způsobů jak se ochránit před dezinformacemi

1. Když něco vidíte, řekněte něco!


Nevěřte všemu, co čtete na internetu. Viděli jste náhodnou stránku na Facebooku se šokujícími informacemi o nějakém politickém kandidátu? Nedůvěřujte tomu! Zkontrolujte si fakta u důvěryhodných zdrojů, a pokud si myslíte, že jste našli dezinformaci, informujte nás ZDE.  

2. Podporujte dál autentickou novinářskou práci


Většina tradičních médií dodržuje předpisy a etiku. To způsobuje, že jsou daleko důvěryhodnější než náhodný autor na internetu! Tradiční média nejsou dokonalá, ale ověřují si fakta a mohou být pohnána k odpovědnosti! Předplatit si tisk vysoké kvality, obsahující autentickou novinářskou práci  je jedním z nejmocnějších činů, jaký může občan dnes udělat.

3. Připojte se ke kampani za očištění sociálních sítí.


Organizace Avaaz má jednoduchý a efektivní plán jak přimět technologické giganty, aby vyléčili dezinformační epidemii na soicálních sítí - tím, že fake news budou kontrastovat s nezávisle ověřenými věcnými opravami. Přidejte se k této kampani. 

4. Nevzdávejte se demokracie!

Cílem trollích armád je vytvořit takovou atmosféru nedůvěry, že obyčejní občané začnou odmítat demokracii. Až se to stane, začnou demokracii ovládat fanatičtí extremisté. MUSÍME CHODIT K VOLBÁM, POVZBUZOVAT SVÉ PŘÁTELE, ABY TAKÉ HLASOVALI, a požadovat od zvolených politiků, aby se zodpovídali z toho, co dělají.

5. Zvolte důvěru v lidstvo

Dezinformace zneužívá našeho nejhlubšího strachu. Zneužívá našich přirozených sklonů vidět věci černě a reagovat hněvivě a cynicky. Avšak pokud se naučíme interakci s argumenty lidí, kteří nesmýšlejí jako my, s empatií, s nasloucháním a moudrostí, dokážeme se propojit navzdory svým rozdílům. Máme navzájem toho více společného, než co nám tvrdí náš strach. Pokud tomu budeme důvěřovat, mohou se uskutečnit neuvěřitelné věci.


Naše civilizace je neúspěšnější v historii lidstva, na tolika frontách, od lidských práv až po demokracii. Jsme schopni ukončit během jediné generace chudobu, a jsme už blízko toho, že budou všechny děti na světě chodit do školy. Je jasné, že se nám to podařilo díky demokracii, velkým novinářům, zodpovědným politikům  a spoluobčanům. Avšak síly, které prosazují dezinformace, jsou mocné a hrozí to všechno zničit. Nedovolme, aby zvítězili, tím, že se vzdáme naděje!!

Jak vypadají dezinformace? Podívejte se na tyto tři děsivé příklady:


1. Když dezinformace vyvolávají genocidu



Na internetu se virálně rozšířily nenávistné lži o menšině Rohingyů v Myanmaru. Falešná tvrzení například o kanibalismu (viz výše) byla zneužita armádou a antimuslimskými organizacemi k rozsáhlému etnickému očišťování. Tisíce rodin Rohingyů byly zmasakrovány, ženy brutálně znásilněny a jejich domovy vypáleny. OSN to byla nucena vyhlásit za genocidu.

2: Když jsou zneužívány fake news k útokům na celé společenské skupiny, jako jsou migranti


Asi 10 milionů lidí vidělo toto video migrantů ničících policejní automobil. Problém? Je to naprosto falešné - ten záběr je z hraného filmu a to bylo odhaleno už před mnoha lety. To nezabránilo ultrapravicovým organizacích v Itálii a po celé Evropě, aby ho znovu rozšířily, dokonce i před několika týdny - a Facebook neučinil nic. Video se virálně šířilo a vyvolávalo nedůvěru, nepřátelství a dokonce i nenávist vůči migrantům.

3. Když jsou dezinformace zneužívány k polarizaci společnosti a k vyvolávání strachu a hněvu


Ve Francii sdílelo 251 000 lidí dopis od francouzského herce Gérarda Lanvina kritizující prezidenta Macrona a jeho vládu! Jediným problémem bylo, že ten dopis byl naprosto falešný. Herec sám upozornil, že se stal obětí krádeže jeho totožnosti. Je to jasný příklad toho, jak jsou dezinformace zneužívány k vyvolávání nedůvěry vůči vládě - a proto je to tak velkou hrozbou demokracii.





0
Vytisknout
8693

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2019