Maďarsko: Chirurgové z pohotovostí dali vládě ultimátum

30. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
68 traumatických chirurgů oznámilo ukončení své činnosti, pokud vláda nesplní svůj slib, informuje Péter Cseresnyés.


Chirurgové vládu opakovaně bezvýsledně žádali o zajištění řádného financování péče a placení skutečných nákladů zákroků. Podle listu Népszava dosud nebylo uděláno nic, ačkoliv kritický nedostatek lidských zdrojů a vybavení ohrožují péči o pacienty.

Traumatologové kliniky Sándora Pétefyho a Národního traumatologického institutu Jenő Manningera se snažili vymoci si odpověď Ministerstva lidských zdrojů v dopise z 13. září.

List uvádí, že i když profesionální návrh přijatý v srpnu obsahuje detailní popis existujících problémů a návrhy řešení, od té doby se nic nestalo. Navzdory vládním slibům nebyla Maďarská traumatologická společnost ani vyrozuměna, ani nedostala pořádnou odpověď na své otázky.

Podle lékařů pokud vláda nesplní své sliby, vážně uvažují o výpovědích k 1. říjnu.

V takovém případě instituce zajišťující 30-40 % traumatické péče v Budapešti od října zavře. "Výsledná katastrofa v péči o pacienty bude odpovědností těch, kdo rozhodují," napsali lékaři.

Dopis byl odeslán premiéru Orbánovi, ministru financí, ministru lidských zdrojů, ministryni zdravotnictví a několika dalším představitelům vlády.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7667

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2019