Syrský Idlíb: Po vetování pomoci OSN Ruskem a Čínou hrozí humanitární krize

23. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Čína a Rusko čelí ostré kritice za vetování rezoluce OSN o prodloužení přeshraniční pomoci v Sýrii. Humanitární organizace varují před humanitární katastrofou, pokud pomoc zachraňující životy bude zastavena.

Za řevu válečných letadel a za výbuchů raket pokračuje evakuace Maarat Al Numanu. Více než 150 000 nově z domovů vyhnaných lidí z jihovýchodního Idlíbu čelí katastrofálním humanitárním podmínkám. Buďte s nimi, buďte jejich hlasem.



Obavy z krize v syrské provincii Idlíb o víkendu vzrostly, když nálety vyhnaly tisíce lidí z domovů v poslední zbývající opoziční enklávě.

Nejméně dvanáct lidí v sobotu zemřelo při náletech na město Sarakíb, tvrdí organizace Syrian Observatory for Human Rights se sídlem v Británii. Dodává, že při střetech z minulého týdne zemřelo takřka 140 lidí.

Idlíb je terčem sílících náletů prováděných syrským a ruským letectvem.

OSN vyzvala k "okamžité deeskalaci" a tvrdí, že režimní ofenzíva již vyhnala z domovů na 60 000 lidí.

V oblasti žijí zhruba tři miliony lidí, z nichž mnozí již byli vyhnáni z jiných částí Sýrie.

Znepokojení ohledně humanitární situace v Idlíbu vzrostlo, když Rusko a Čína v pátek vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která by o rok prodloužila přeshraniční humanitární pomoc.

Rezoluce předložená Německem, Belgií a Kuvajtem by umožnila humanitární dodávky do Sýrie ze dvou míst v Turecku a jednoho v Iráku.

Rusko, které je spojencem syrského Asadova režimu, chtělo schválit pouze dodávky po dobu šesti měsíců a omezit je na dvě turecké lokace.

Pokud nebude dosaženo alternativní dohody, pomoc financovaná OSN přestane být v lednu dodávána do povstaleckých oblastí.

Humanitární organizace Oxfam tvrdí, že životy mnoha vysídlených v Idlíbu závisejí na této pomoci.

"Neexistuje realistický způsob, jak se dostat ke statisícům těchto rodin," jedině přeshraniční operace, uvádí se v prohlášení Oxfamu.

Konflikt v Sýrii od roku 2011 vyhnal z domovů miliony lidí a více než 370 000 jich zabil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7439

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2019