Dokonale bláznivé slovenské volby - Vítězí jen a jen emoce

2. 3. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

 

Je sečteno 99.8% okrsků, takže výsledek se pohne možná o desetinku (bude rozhodující pro Progresívne Slovensko).

1) Dramaticky se mýlily exit polly. Smeru přisoudily ani ne 14%, dostane 18%. PR/Spolu daly skoro 9%, když dostane 7% (pro něj hranice do vstup do parlamentu, protože to je koalice!), bude to se štěstím. Řekl bych, že "pollaři" byli líní se vydat na východ země...

 

2) OLANO je jasný vítěz, ale současně ukazuje na to, jak vypadá současná politika. Před třemi měsíci měli šestiprocentní popularitu a nikoho moc nezajímali. Ale dokázali dokonale "načíst vítr" a trefit se do nálad - jasným vítězem s 25% a třetinou mandátů. Složí vládu se kterýmikoli dvěma ze tří dalších stran (Kiska, SaS, Sme Rodina).

3) Smer je definitivně venku, s Kotlebou dohromady má jen 55 mandátů (potřeba 75), ani s cirkusáky ze Sme Rodina to nedá.

4) Strany maďarské menšiny už nevolili ani Maďaři. (8.3% populace a 5% hlasů, jsou mimo parlament, což taky není moc dobré)

5) Progresivné Slovensko a Spolu podle současných čísel budou mimo parlament: druhé největší překvapení a současně velká škoda. Poctivé strany, které vlastně jako první zvedaly vlajku proti Ficovi, doplatily na to že se jednak nespojily s Kiskou (to by asi chytlo jinou dynamiku) a vlastně nejely drsně anti-Fico kampaň. PS/Spolu je současně na 6,94% - a protože jsou koalice, kde je kvórum 7%, jsou out. Kiska je vlastně další poražený s 5.8% - očekávalo se víc.

6) Další zajímavosti: Smer pořád ještě vyhrál ve dvacítce okresů. Stále mu patří východ země, kde podle Fica "nič nie je". A taky střed země. PS/Spolu bodovalo vlastně jen v Bratislavském kraji (14%), v žádném jiném nepřelezli 7% - holt městská liberální strana, která neoslovila většinu země. Viz obrázek.

7) V zahraničí se volilo totálně jinak: PS/Spolu 33%, Kiska 27%, Olano 14%, Smer 3% (!).

Z výsledku slovenských voleb se můžeme radovat (porážka Smeru, kterému lze s klidem přilepit nálepku "mafiáni", porážka novo-fašisty Kotleby), ale ne moc. Ukazuje se totiž, jak vypadá dnešní politika: vítězí jen a jen emoce. Progresivné Slovensko, které rok pilovalo program a přes roadshow po celé zemi se snaží lidem vysvětlit, co chce provést a proč, bude (nejspíš) mimo parlament. OLANO, což vlastně ani není žádná strana (má celkem čtyři členy - Matovičova rodina), kandidátku v podstatě náhodně poskládanou z lidí z dosud neznámých stran a představujících úplně bizarní názorový mix, od ultrakonzervativních katolíků až po jasné liberály (jak budou tito lidé hlasovat v otázkách kulturních válek, podle svého svědomí nebo stranicky?). Matovič sám kandidoval z posledního místa kandidátky, dostal půl miliónu preferenčních hlasů - pro srovnání, Babiš jich dostal 48 000. Strany tak dnes vlastně vůbec nejsou zajímavé: slouží jen jako "vehikl" pro lídra. OLANO fakticky neexistuje jako strana, je to vehikl Matoviče; Sme Rodina taky není žádná strana, je to jen vehikl Kollára. Tohle pochopitelně dobře není - postrádá to jak stabilitu, tak čitelnost. Osobnosti přicházejí a odcházejí, s nimi stoupají a padají strany. Ne že bychom to u nás měli jiné: pokud padne Babiš, ANO končí jako politická síla.
//Edit k preferenčním hlasům: neuvědomil jsem si že SK je jeden obvod. I tak ale půl miliónu hlasů znamená mu cca 2/3 voličů jeho strany dalo kroužek - to je nebývalé//
//Ještě jeden edit: Peter Pellegrini dostal 413 pref hlasů, celý Smer 526 tisíc. Je vidět že kroužkování je u sousedů hodně využívané. I příznivci Smeru tak řekli: Pellegrini ano, Fico ne//

Asi si musíme zvykat na novou politiku: kdo předvede větší show, vyhraje. Voličů, kteří volí podle programové shody, je tak 20% a nerozhodují. Kdo se nejlíp trefí do nálady těch 80%, má premiéra, i kdyby svoje lidi na kandidátce vybral náhodně z telefonního seznamu.

0
Vytisknout
8407

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2020