8. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 11. 2007

aneb Jak 1837 červených jízdních kol a logo prskající kočky změnily dějiny sociálních bojů

Některé zprávy zní našinci jako z jiného světa, nebo aspoň světadílu.

Do této kategorie v poslední době určitě patřily informace o tom, jak v průběhu argentinské krize dělníci obsazovali zkrachovalé fabriky a pokračovali v jejich provozování. Bez šéfů, bez výplat, s nejistou vyhlídkou, pokud šlo o reakci státních struktur. Nakonec v řadě případů argentinské soudy potvrdily nové majitele - dělnické kolektivy - a zdá se, že aspoň některé z podniků mají dobré šance na přežití.

V evropských poměrech tato představa zní téměř neskutečně. Přesto k něčemu podobnému v Evropě došlo, a to dokonce v sousedním Německu.

Sloupek
Ivan Diviš

NÚNĚZ DE BALBOA VYSTOUPAL NA VRŠEK,
vymínil si, že tam vystoupá sám --
Ještě dvě stě ještě sto ještě tři kroky
tušil dobře, uviděl pod sebou šíji
Atlantiku a Pacifiku
stál tam omámen hodnou chvíli,
než zavolal dolů na své druhy.
pak byl zakut do želez, přepraven do Španělska
a tam sťat

19. II. 1995

ze sbírky Verše starého muže, Eminent 1998. Mezi svých deset básní vybral Michal Šanda.

8. 11. 2007

V britských médiích silně pokračuje kontroverze, týkající se komisaře londýnské Metropolitní policie Sira Iana Blaira. Mnozí ho obviňují z odpovědnosti za smrt nevinného občana, Brazilce, elektrikáře Jeana Charlese de Menezese, kterého londýská policie zastřelila po nástupu do metra v červenci 2005. Minulý týden prohrála londýnská policie soudní řízení v této věci, kdy ji soud shledal vinným z celé řady závažných pochybení.

8. 11. 2007

Třiadvacetiletá prodavačka v knihkupectví na londýnském letišti Heathrow Samina Malik byla shledána vinnou, že psala básně na oslavu islámského terorismu a shromažďovala si doma extremistickou literaturu.

Dala si jméno "lyrická teroristka" a psala a na internetu zveřejňovala básně na počest Usámy bin Ladina, texty chválící islámské mučednictví a usekávání hlavy obětem.

8. 11. 2007

Opakovaně nám posílá kritické připomínky k Britským listům redaktor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. Nejnověji ostře protestoval proti tomu, že Štěpán Kotrba citoval podle Českého rozhlasu předsedu Slovanského výboru Mináře, že Jan Sokol je údajně "kolaborant z rodin kolaborantů". Jindřich Šídlo považuje tuto citaci za "sprostou manipulaci" a poukazuje na to, že Štěpán Kotrba byl členem KSČ, takže "kdo je kolaborant", ptá se. Kotrbova formulace mi nepřipadá zrovna šťastná. Kotrba se jí skutečně otevírá obvinění z manipulativnosti. Na to je férové poukázat.

Jde mi však o něco jiného. Opakovaně nabízím panu Šídlovi, aby se k obsahu Britských listů vyjádřil veřejně, kritika je záslužná a potřebná. Jenže to on ne.

8. 11. 2007

Mark Klein, bývalý technik společnosti AT&T zjistil, že jeho firma, velký americký poskytovatel internetových služeb a čelná telefonní společnost, dovolila vládnímu národnímu bezpečnostnímu úřadu, aby se připojil v San Francisku na její síť a odebíral z ní obrovské množství dat o soukromém internetovém provozu.

Klein se vydal tento týden do Washingtonu ve snaze přesvědčit americký Kongres, aby neposkytl právní imunitu internetovým společnostem, které pomáhají americké vládě v jejím "boji proti terorismu", píše list Washington Post.

8. 11. 2007

< fotografie Getty Images

Firmy Unilever, Cargill, Nestlé, Kraft, Procter and Gamble rozšiřují svou poptávku po palmovém oleji, který se dováží především z provincie Riau na Sumatře. Tam je uloženo podle odhadů až 14,6 miliard tun uhlíku v jednom z nejhlubších světových rašelinišť.

Více něž 1,4 milonů hektarů pralesa v Riau bylo už proměněno v plantáže, další 3 miliony hektarů lesa mají být proměněny v oblast pro pěstování biopaliva.

Při likvidaci starobylých pralesů se uvolňuje uhlík. Rašelina se rozkládá a pozemky se stávají obětí požárů, které často hoří po desetiletí. Pokud budou rašeliniště na Sumatře dál takto ničena, podstatně to zvyší globální emise uhlíku, varuje organizace Greenpeace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 11. 2007

Ústředí společnosti Nestlé vydalo 8.11. stanovisko následujícího znění:

Nestlé se již řadu let zaměřuje na získávání palmového oleje ekologickým a společensky odpovědným způsobem. Zpráva Greenpeace stojící v pozadí dnešní publicity listu Guardian význam spotřeby Nestlé přehání, neboť Nestlé spotřebovává pouze zanedbatelnou část světové produkce v řadě výrobků. Nestlé nepoužívá surový palmový olej, ale nakupuje výrobky na základě zpracování palmového oleje od seriózních výrobců. Přibližně 95% tohoto palmového oleje pochází od dodavatelů, kteří jsou členy sdružení RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil -- Kulatý stůl pro udržitelné (získávání) palmového oleje) a kteří proto působí na základě veřejně deklarovaného závazku získávat palmový olej udržitelným způsobem. Pokud jde o Indonésii a Malajsii, odkud pochází 85% světové produkce palmového oleje, agronomové z Nestlé v těchto zemích přímo spolupracují s dodavateli tak, aby podpořili udržitelné výrobní postupy.

Martin Walter

Corporate Affairs Manager

Nestlé Česko s.r.o.

8. 11. 2007

Zastrčené ve stručné zprávě s titulkem Prezident proti redukci armády (Právo 2. tm.) věty, jež mě znepokojily:

Ministryně obrany "...podle summitu NATO v roce 2004 by armáda měla změnit poměr mezi nasaditelnými složkami a těmi, co mohou operovat jen na území ČR, ve prospěch vojáků schopných vyjet do misí. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka by v roce 2014 armáda měla osm procent vojáků nasazených v misích a 40 procent k tomu kdykoli připravených."

Přeloženo do běžné češtiny: V roce 2014 bude takřka polovina české armády určena nikoli k bezprostřední obraně své země, nýbrž bude expedičním sborem k zásahu jinde ve světě. Kam půjde, bude určovat nikoli český ministr (ministryně) obrany, nýbrž NATO.

8. 11. 2007

"Jak v rozvinutých, tak v rozvojových zemích sílí přesvědčení, že demografické tlaky vedou k tomu, že stávající (průběžné) penzijní systémy budou do budoucna neufinancovatelné ... Tento pohled je však přehnaně pesimistický. Ve vyspělejších zemích jednoduchá úprava parametrů, jako je např. vyšší věk odchodu do důchodu nebo změna finanční motivace, může velice rychle finanční tlaky na penzijní systém zmírnit. Navíc, drastické reformy, jako je přechod od veřejně administrovaného průběžného systému penzijního pojištění k systému, spoléhajícímu výhradně na soukromě spravované penzijní fondy, nemusí přinést očekávané zlepšení; větší než předpokládané náklady na konverzi systému a administrativu, menší než předpokládané výnosy a nižší pokrytí mohou značně zredukovat přínos takových reforem."

To je jeden ze závěrů, ke kterému docházejí autoři ze Sekce pro ekonomické a sociální záležitosti OSN ve své Stručné informaci č.3 ze září 2007, ve které obhajují koncept všeobecné penze. Celý text je možno najít ZDE

Proč o tom píšu? Výše uvedený materiál totiž úzce souvisí hned s několika tématy, v současnosti a nedávné minulosti diskutovanými na BL, a nejen tam.

Boeing B-52H Stratofortress
8. 11. 2007

Incident Bent Spear

Zdeněk Brousil

Letos 29. srpna krátce po deváté hodině ranní zamířila skupina výzbrojních techniků na americké letecké základně Minot AFB v Severní Dakotě, kde je umístěno 5. bombardovací křídlo USAF, k jednomu z iglú, jak tamní personál nazývá přísně střežené zodolněné sklady řízených střel s jadernými hlavicemi. Netušili, že zanedlouho způsobí mimořádnou událost, která se nadlouho zapíše do historie amerického vojenského letectva. Nepostřehli totiž, že všech šest řízených střel AGM-129 bylo opatřeno jadernou hlavicí, každá o síle hirošimské pumy.

Od této chvíle byly tyto jinak přísně střežené jaderné zbraně dalších 36 hodin bez dozoru, protože nikdo z pozemních obsluh ani posádky letounu neměl o jejich skutečném stavu ani tušení. Za posledních čtyřicet let to byl první doposud známý let bombardovacího letounu s jadernými zbraněmi na palubě, který se ocitl ve vzdušném prostoru USA bez příslušného povolení z nejvyššího velitelského stupně strategických sil. Tato skutečnost, která by byla jistě dobrým námětem ke sci-fi fi lmu, odvrátila alespoň na chvíli pozornost amerických vojenských plánovačů od války v Iráku a Afghánistánu a vyprovokovala v Pentagonu i mimo něj řadu otázek souvisejících s adekvátním zabezpečením jaderné výzbroje USA před jejich možným zneužitím na vlastním území.

Tento článek vyšel v odborném měsíčníku ATM 11/2007 , který je v prodeji od pátku 2. 11.

BL 6. 9. 2007: Americký bombardér B-52 omylem vzlétl s jadernými střelami ZDE

8. 11. 2007

Ruská Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, schválila zákon o pozastavení ruské účasti ve Smlouvě o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE). Pro se vyslovilo všech 418 přítomných poslanců, kteří tak splnili přání ruského prezidenta Vladimira Putina.

CFE, stanovící maximální počty tanků, děl, obrněných vozidel, bojových letadel a vrtulníků na obou stranách někdejší železné opony od Atlantiku po Ural, byla podepsána v roce 1990. O devět let později byla revidována se zřetelem na zánik Varšavské smlouvy a rozšíření NATO. Ruská strana tvrdí, že její krok je vynucenou odpovědí na neochotu zemí Severoatlantické aliance ratifikovat modifikovanou podobu CFE, domluvenou v roce 1999 v Istanbulu. Kosačev zdůraznil, že ruský krok není nevratný, klíč k řešení situace má prý ale nyní v rukou NATO. Podle čínského rozhlasu první náměstek ruského ministra obrany Alexander Kolmakov řekl, že Rusko nevyloučí možnost rozšířit vojenské síly na západě země.

Zdroj iHNed : Rusko je na odchodu od smlouvy o konvenčních silách ZDE

ATM/BL: EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR: Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy" ZDE

8. 11. 2007

KONEC REVOLUCE RŮŽÍ

JU│ Ruská media obšírně komentují poslední hodiny vývoje v Tbilisi. Jak uvádí Vzgljad, v posledních hodinách v Tbilisi již došlo při protestech opozice na vodní děla, gumové obušky a slzný plyn. Vojáci pronásledují stávkující a bijí je hlava nehlava včetně žen. Prezident Saakašvili je tímto vývojem zjevně zaskočen a snaží se přesvědčit přesvědčuje Gruzíny, že za vším je Rusko.

Podle vyjádření představitele hnutí Za jednotnou Gruzii ve čtvrtek bude celé Tbilisi a celá Gruzie v ulicích. Gruzie je šokována tím, jak se policie chová k vlastnímu lidu. Prezident Saakašvili vystoupil ve středu v televizi a litoval, že policie použila obušky proti lidem...

8. 11. 2007

Portrét/výročí

V minulé, XI. části příběhu o životě a smrti herečky Anny Sedláčkové (1887-1967), jsme připomněli, že mezi její obdivovatele patřili lidé obyčejní, ale i mimořádní, také budoucí velcí herci -- například Zdeněk Štěpánek. Herečka, která rostla rolemi, měla své záliby, ale i malá potěšení, mezi něž patřily i četní čtyřnozí miláčkové. Stále pokračujeme v příběhu herečky, které její publikum nazývalo stručně Andula. Narodila se 29. září 1887 a zemřela o 80 let později dne 24. listopadu 1967.

Pro mnohé čtenáře, kteří reagují na tento fejeton o slavné Andule, zůstává nejasná role zejména několikrát zmiňované "tety Elly", dávné fanynky a posléze za protektorátu tajemnice Divadla Anny Sedláčkové (DAS).

8. 11. 2007

Monitor Jana Paula:

Stanice ČR 3 Vltava vysílala v pondělí 29.10.2007 v rámci Kritického klubu pořad Nostalgie Husákových dětí, jež se u příležitosti výstavy Husákovo 3+1 na VŠUP zabýval českým kutilstvím a tzv.lidovou tvořivostí. Příspěvky diskutujících se víceméně shodly na tom, že "české kutilství" je ojedinělý fenomén, což je nepochybně pravda. Zajímavé je zamyslet se proč, co bylo příčinou.

8. 11. 2007

Že Literární noviny už dávno nejsou to, co bývaly, se všeobecně ví. Přesto lze říci, že pod vedením Jakuba Patočky se do jisté míry staly listem opozičním vůči vládní politice a že si tak získaly část své ztracené prestiže zpět. Jenže jak se říká -- "ocuď až pocuď". Čas od času si ukousnou příliš horké sousto, které ne a ne spolknout, takže je chvíli přežvykují, a posléze nespolknuté a tudíž i nestrávené vyplivnou. Někdy jde o podstatné věci, jindy o malichernosti -- dost často nějak osobně svázané s lidmi, kteří Literárky dělají. A protože zastávám staré lidové rčení, že každý cikán hádá podle vlastní karty, posloužím osobní zkušeností.

Před více než rokem otiskly Literárky recenzi románu Věry Noskové. Jejím autorem nebyl nikdo jiný, než sršatý Vladimír Just, nesnášenlivý arbitr uměleckých kvalit nejen literatury, ale i divadla (viz jeho aktuální problémy v grantové komisi Magistrátu hl. m. Prahy). Just, který pracoval za normalizace v Ústavu české a světové literatury a který se při svých polemikách na stránkách Kmene neváhal před redakcí zaštiťovat výroky typu: "S mým názorem souhlasí celá ZO KSČ našeho ústavu," se po roce 1979 celkem úspěšně stylizoval a stylizuje do role celoživotního bojovníka proti komunismu.

8. 11. 2007

UŽITEČNÉ INFORMACE PRO SOBOTNÍ NÁVŠTĚVNÍKY ŽIDOVSKÉHO MĚSTA



PDF K VYTIŠTĚNÍ

Židovská obec v Praze oznamuje, že v sobotu 10. listopadu 2007 se bude konat u Staronové synagogy od 14 hodin pietní náboženské shromáždění k uctění památky obětí říšského pogromu, tzv. křišťálové noci, kterou se před 69 lety začalo v nacistickém Německu organizované vražedné násilí vůči židovské komunitě. Židovská obec v Praze je společně se všemi, kteří berou neonacistické nebezpečí vážně, připravena náboženské shromáždění chránit, zajistit bezpečnost účastníků a zabránit průchodu neonacistů Židovským Městem. Budeme rádi, pokud se sejdeme v co nehojnějším počtu -- lidé různých denominací, věřící i nevěřící, všichni, kdo chtějí dát najevo svůj odpor proti neonacismu.

To prohlásil přd několika dny předseda Židovské obce v Praze František Bányai. Desítky organizací od židovských liberálů z Bejt Praha či Bejt Simcha, Česká unie židovské mládeže, Federace židovských obce v České republice, ICEJ, Liga proti antisemitismu, Nadační fond obětem holocaustu, ale i konzervativní Masorti ČR, Památník Terezín, Společnost křesťanů a Židů, Romea, Terezínská iniciativa, WIZO Židovské muzeum, Muslimští demokraté, sdružení Junák, ale i Mladí sociální demokraté, Mladí zelení, Socialistická solidarita, Revoluční mládež, mladí komunisté, anarchisté a radikální antifašisté, mnozí pražští zastupitelé, poslanci a senátoři koalice i opozice - ti všichni se rozhodli podpořit protest v sobotu 10. listopadu 2007 a účastnit se shromáždění proti pochodu neonacistů. I když s některými z nich nemusíte souhlasit v jejich názoru na různé politické či náboženské otázky, uvědomte si, že jste se sešli kvůli něčemu důležitějšímu. Zapomeňte na to , co vás rozděluje a uvědomte si, co vás spojuje. Nepřítelem demokracie není různost názorů, ale hnědá špína. Vzhledem k trestuhodné zmatenosti povolovacího řízení Magistrátu, formalistické právní bitvě mezi neonacisty, magistrátem a správními soudy se pochod neonacistů a neonacionalistů pražským židovským městem "proti válce v Iráku" nejspíše bude konat. Primátor oznámil účast více než tisícovky policistů a několik set městských strážníků. Dá se předpokládat i vysoká účast tajných policistů. Doposud není exaktně známo, jakou roli bude policie plnit. V minulosti totiž bránila neonacisty při jejich pochodech Prahou, nyní se policie doposud jasně nevyjádřila . Přesto jsou tisíce lidí odhodlány nevpustit neonacisty do Maiselovy ulice. Tato akce znamená první spolupráci antifašistů bez ohledu na jejich názor, víru a politickou příslušnost. Protest vůči úřednické hlouposti a zvůli není protistátní činnost, ale povinnost slušných lidí. Vzhledem k tomu, že někteří z vás se takové akce účastní poprvé, přinášíme několik praktických informací, jak se chovat na demonstraci i při případném zadržení. Jste občané a máte nejen povinnosti, ale i svá práva. Buďte si toho vědomi a obhajujte je. │ŠOK

  • 13:00 - 13:30 až do večera - ŽLU Setkávání lidí na křižovatkách Břehové , Maiselovy a Pařížské ulice - blokáda ulic i za cenu fyzických střetů, ochrana Staronové synagogy
  • 14:00 Romové organizovaní Sdružením Romea před Staronovou synagogou v Pařížské ulici.
  • 14.00 Židovská obec v Praze u Staronové synagogy a Židovské radnice - pietní náboženské shromáždění - pod policejní ochranou
  • 14.00 ScSol, REVO náměstí Franze Kafky
  • 14:00 - 22:00 Mladí národní demokraté a další extremistické skupiny ■ 1. trasa - zakázáno , nicméně  ohlášen sraz neonacistů na 15:00  Břehová ulice před Právnickou fakultou UK, pochod ulicemi Maiselova, U Starého hřbitova; Břehová, Maiselova, Široká, Žatecká, Platnéřská, nám. Franze Kafky. ■ 2. trasa - zakázáno pochod z Tychonovy ulice na Hradčanské náměstí ■ 3. trasa - zakázáno pochod z Karlovy ulice přes Mariánské a Malé náměstí na Anenské náměstí
  • 14:30 Antifa - legálně nahlášená demonstrace náměstí Republiky a následně pochod ulicemi Revoluční -- Dlouhá -- V kolkovně -- Široká -- E. Krásnohorské -- Bílkova -- Pařížská
  • 15.00 Židovská liberální unie v ČR - legálně nahlášená demonstrace na Staroměstském náměstí
  • 17.00 až do večera Tolerance a občanská společnost - legálně nahlášená demonstrace roh Břehové a Maiselovy ulice.

Aktualizace - ČTK, IZS 8. 11. : Pravicoví extremisté nesmějí v sobotu pochodovat Prahou. Městský soud dnes zamítl jejich žaloby na rozhodnutí magistrátu, který Mladým národním demokratům shromáždění zakázal. Po jednání Městského soudu v Praze nemají Mladí národní demokraté povoleno na 10. listopadu žádné shromáždění, vzkazuje Magistrát. Primátor nicméně počítá s "nejhhorším možným scénářem - nelegálním pochodem po jedné z ohlášených tras. K zajištění klidu a pořádku bude k dispozici 1 100 policistů a 300 strážníků, situaci bude monitorovat vrtulník s kamerou. Pražská zdravotnická záchranná služba vyčlení 4 posádky pro případ potřeby pomoci lékařské služby a další budou v pohotovosti. V pohotovosti bude i Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy.

Několik praktických rad: jak se chovat na demonstraci ZDE

Peripetie právní bitvy mezi Magistrátem, soudy a pravicovými extremisty ZDE
8. 11. 2007

Každodenně jsme ujišťováni, - ba co více, často s podporou průzkumů veřejného mínění, - že lidi jsou s politikou nespokojeni až rozladěni, považují ji za špinavost atd. Bodejť by ne! Vždyť co nám během měsíců (a vlastně již celého roku) po volbách pod označením politika (a v rozporu s její skutečnou povahou) mnozí politici i početná media prezentují? V poznámkách o médiích (BLdne 9. a 25. října) jsem se zabýval obecněji médii, které nám barvitě prezentují jako politiku taškařice typu čunkiády, kubicovky, reje kolem bruselských miliard, vedení školství, ale také národní chobotnice, energetické koncepce a s delším časovým předstihem o přímé volbě prezidenta, či přístupu k "euru".

8. 11. 2007
Je zajímavé, jak může seriál Třicet případů majora Zemana působit na lidi jako zrcadlo. Pamatuji si, jak bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný opakovaně vysvětloval v pořadu Volejte řediteli, že TV Nova nebude Majora Zemana vysílat, neboť se jedná o ošklivou komunistickou propagandu. A najednou čtu v novinovém článku, že Vladimír Železný v seriálu sám účinkoval... K viděni zde: ZDE

Je možné, že jsou mé příspěvky nekvalitní a snižují úroveň Blistů, jak argumentuje pan Tomáš Sedláček.

Snažím se však na rozdíl od pana Sedláčka vycházet z faktů. Jiří Lábus si nezahrál v seriálu 30 případů nějakou bezvýznamnou vedlejší roli, ale v epizodě Mimikry ztvárnil jednu z hlavních postav. A stejně tak se výrazně angažoval ve vládní propagandistické kampani, když pózoval před kamerami a fotoaparáty.

Fascinuje mě flexibilita, se kterou Jiří Lábus nejprve propaguje komunistický útlak a pak pro změnu pozvání amerických vojáků na naše území.

8. 11. 2007
Zuzka Bebarová Rujbrová

Policisté hromadně opouštějí službu. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu je paralyzován. Z Nejvyššího státního zastupitelství unikly informace o případu Čunek. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká žádá o prověření úniku informací BIS. Případy se již zabývá Inspekce ministra vnitra...

Kauzy posledních dnů mají vyvolat dojem, že na objednávku a za honorář médií ojedinělé černé ovce z orgánů činných v trestním řízení v rozporu se zákonem, zásadou presumpce neviny i etikou umožňují, aby se širší veřejnost seznámila s tím, co bylo v průběhu šetření odhaleno, a že s nimi premiér, vláda, odpovědní ministři, nejvyšší státní zástupkyně exemplárně „zatočí“.

8. 11. 2007

8. 11. 2007

Taky máte nepříjemně divný pocit, že se společnost čím dál víc radikalizuje? Ba co hůř, že se ze samé pokrytecké lásky k lásce, pravdě, slušnosti, poctivým ideálům, objektivitě a tzv. nezávislosti názoru začínají problémy nakonec formalizovat, následně bulvarizovat – a tím v konečném důsledku bagatelizovat?

Nejste sami.

8. 11. 2007
tisková zpráva organizací mladých socialistů a sociálních demokratů

Nás, členy různých antifašistických levicových organizací, spojuje nesouhlas s akcí, kterou pořádají Mladí národní demokraté 10. listopadu 2007. Tato organizace, napojená na neonacistický Národní odpor, plánuje uspořádat pochod pražským bývalým Židovským městem na výročí Křišťálové noci -- pogromu, během kterého bylo v roce 1938 v nacistické Třetí říši zavražděno přes 100 židů a přes 30 tisíc jich bylo zavlečeno do koncentračních táborů, odkud se většina nikdy nevrátila. Nacistická zvůle stála nakonec život šesti milionů židů.

9. 11. 2007

27.11.2006 - obdržel MHMP písemné oznámení o konání shromáždění svolavatele Erika Sedláčka, ve kterém byl uveden jako účel shromáždění ,,protest proti účasti České republiky na okupaci Iráku".

30.11.2006 -- MHMP s využitím možností daných zákonem toto shromáždění zakázal. Svolavatel podal proti tomuto rozhodnutí k Městskému soudu v Praze žalobu, ve které se domáhal jeho zrušení.

7. 11. 2007
reakce na monolog PetraPříhody v ČRo 6 "O nespokojenosti některých posluchačů s ČRo6"

Konečně. Externí komentátor Českého rozhlasu 6 Petr Příhoda se přiznal, že tu stanici, pro kterou pracuje, také poslouchá. Už jsme ani nedoufali.

Ačkoliv Český rozhlas 6 již svou krizi poslechovosti z let 2003-2005 překonal, nepodařilo se mu doposud sladit obsah s očekáváním posluchačů. Přitom stanice mluveného slova nemá mimo ČRo Česko prakticky žádnou konkurenci. Ač na středovlnných kmitočtech stanice Praha, drží ČRo 2 od začátku roku 2006 průměrných 680 000 posluchačů týdně, zatímco ČRo 6 slabých 45-57 000. To není stav vysvětlitelný nedostupností kmitočtů či čímkoliv jiným. To je nechuť k masážím se stále stejnými názory stále stejných komentátorů. Petr Příhoda se zamýšlí nad tristními výsledky v posluchačské anketě, kdy sama stanice začala "diskuzi o svém charakteru" a chtěla od svých posluchačů pochválit za to, jak je úžasná. Místo toho se dočkala tvrdé kritiky za svou převládající pravicovost. No bodejť.

ČRo 6 - někdejší Svobodná Evropa TÉMA BRITSKÝCH LISTŮ

8. 11. 2007

Farmaceutický průmysl je mocnější než státy

Už ke mně nechodí jako zástupci firem s dárky, ale jako pacienti. Mají v pracovní náplni lámat doktory, přesvědčovat nás, abychom psali léky. Na druhé straně cítí strach, co bude, až jim bude zle. Jeden dealer mi vyprávěl, že mají školení, jak získávat lékaře. Kuchařku, komu nabídnout rovnou peníze, koho pozvat na kongres, komu zaplatit knížku, kdo si řekne o úplatek sám. Takhle to funguje.

Lékař Jan Hnízdil je neúnavný kritik současného zdravotnictví i medicíny. Hovoří o přínosech komplexní péče, o krizi ve vztahu pacienta a lékaře i o způsobech získávání lékařů agenty farmaceutických firem. Týdeník A2 se pokusil udělat sondu do prostředí zprivatizovaného zdraví. Jaká je lékařská etika dříve a dnes? Jak se lobbují lékaři? Co způsobí, že se ministr zdravotnictví stane oblíbeným mezi lékaři či farmaceuty? Přežije ve funkci déle, než ministr, který se rozhodne zisky farmaceutických firem kontrolovat? Podrobnosti naleznete v týdeníku A2-45. │KOŠ

8. 11. 2007

Veřejné služby ve světě, kterému vládne trh

Zdravotní péče hrazená z veřejných zdrojů není samozřejmostí, právě tak jako jí nejsou jiné služby dotované státem -- školství, dopravní dostupnost a další. Jejich obecná přístupnost je výsledkem převládnutí určitých myšlenek v určitém čase. Nyní převládají zcela jiné myšlenky -- ty o nadbytečnosti státního vměšování a o ekonomické samospasitelnosti trhu. Jaké ale budou mít zeštíhlující reformy dopad na kvalitu společenského života, ptá se autorka, která se pustila do kritiky tržní ideologie.

8. 11. 2007

Polemika s článkem Borise Cveka "Pár slov o VŘSR"

Velmi nerad se k tomuto tématu vyjadřuji, vždy to bylo nevděčné téma a bohužel takovým zůstalo i po roce 1990. Ale po přečtení příspěvku pana Borise Cveka, jsem si řekl, že tak plo-chým a propagandistickým textem nelze jednostranně zatěžovat BL, píše Jan Škar-ban.

Ostatně vysvětlit jakoukoli převratnou událost krátkým článkem není dost dobře možné a krátkost textu sama navede autora k pouhému sdělení dosti jednoduchého názoru nebo dojmu. Omezím se proto na několik poznámek, kterými bych celý článek snad spíše doplnil.

8. 11. 2007

Vážená paní Brdečková,

přečetla jsem si Váš dopis AČFK na Britských listech a považuji za nutné na něj reagovat. Jako pravidelná účastnice (od roku 1995) musím říct, že Vaše napadení těch bezejmenných lumpů, odvolavších adorovaného Jiřího Králíka, mě velmi urazil, píše Zora Šepsová

Nejen že odmítáte vidět práci, kterou tito pro Vás neznámí pečlivě vykonávají, ale stejně jako Králík nechápete princip občanského sdružení a netušíte, že umělecký ředitel LFŠ je jeho součástí, nikoliv majitelem, a tudíž se musí řídit jeho stanovami a ne vlastními pravidly.

8. 11. 2007

Starého psa novým kouskům...

Komunisté v České republice si ve středu 7. listopadu nostalgicky připomínali devadesáté výročí Velké říjnové socialistické revoluce, která v Sovětském svazu odstartovala proces budování socialismu jako jediné spravedlivé formy státního zřízení. Ústřední výbor KSČM vydal oslavné prohlášení, komunistický boss Vojtěch Filip označil VŘSR za nejvýznamnější událost lidských dějin a Vladimira Iljiče Lenina v podstatě za vrchol spravedlnosti, píše Ondřej Kapusta, předseda MS ODS město Zlín.

7. 11. 2007

Anonymni pozvání na demonstraci "musí být provokace"

Domnívám se, že anonymní pozvání "studentů FFUK" je provokace, protože iniciativa NE základnám a studentský přípravný výbor k demonstraci 17.listopadu, jehož jsem členem (studenti.nolimit.cz) pořádají ve stejný den na stejném místě demonstraci O HODINU DŘÍVE, tedy v 16 hodin a tady se někdo zcela zjevně snaží, aby ti lidé přišli až už bude po všem..., píše Lukáš Kantor a my souhlasíme, že kdo svolává k demonstraci, by měl mít odvahu se podepsat.

7. 11. 2007

ANALÝZA

Řízená indiskrece aneb „atomovka“ zákulisních byrokratů

Maršála Tuchačevského stála jeho kauza propadnutí majetku, ztrátu postu i hrdla a pro občany nejen Sovětského svazu, ale i okolní Evropy pár měsíců válečného strádání navíc. Čunka jeho kauza stála jen ministerské křeslo a s vysokou pravděpodobností jeho majetek mu bude zachován (ba dokonce, poučen od některých koncipientů, není bez šancí ho i zmnožit) a pro občany ČR Čunkova kauza může znamenat , byť to zní paradoxně, pár měsíců reformního nečasu a radarového pathosu navíc . Což dost to závisí na razanci postoje opozičních sociálních demokratů.

Letos 1. 6. uběhlo 70 let od Tuchačevského popravy. Nyní lze mít za věrohodné, že k prezidentovi Benešovi od roku 1936 dostávaly informace, že v sovětském Rusku, existuje skupina generálů, která by chtěla větší spolupráci s Německem. Z hlediska vojenského, věrohodnost takovým náznakům dával i jistá vojenská spolupráce mezi Německem a Ruskem. Soudí se, že prezident Beneš pokud vůbec měl konkrétnější informace o ruských generálech, chystajících v Rusku převrat, tedy potažmo i o Tuchačevském, pak je ruskému vyslanci Alexandrovskému předal, ale až po Tuchačevského popravě.

7. 11. 2007

Bouře v Severním moři přispěla k dalšímu růstu ceny ropy, která se hodně přiblížila 100 dolarům za barel. Průměrná cena bezolovnatého benzínu ve středu v Británii poprvé překročila hranici 1 libry (cca 43 Kč) za litr. Dosáhla průměrné ceny 1,08 libry za litr.

Cena barelu americké lehké nerafinované ropy dosáhla ve středu dopoledne dosud nejvyššího rekordu 98.62 dolarů, ropa Brent dosáhla nového rekordu 95.19 dolarů za barel.

7. 11. 2007

Pravděpodobně jenom podzim a k němu přináležijící deprese vedly KDU - ČSL k rozhodnutí ponechat pana Čunka ve vedení strany.

7. 11. 2007

Podle pana Bence a podobných se člověk může vyjadřovat jen k tomu, co sám zažil. Čili dnes se už nikdo nesmí vyjadřovat k tomu, co se stalo, dejme tomu, před rokem 1800. A přesto se k tomu lidé, především odborníci, vyjadřují!

Obecně se věří, že věci lze lépe a nestranněji zhodnotit po 100 letech než po letech 10.

I v Německu začalo vyrovnávání se s nacismem poté, co přišla nová generace a začala se ptát na to, co sama nezažila a čím nebyla pokřivena.

To, co se normalizačnímu občanovi zdálo normální, čili kolaborovat, lhát, krást a držet hubu, to se mé a mladší generaci už tak normální nezdá. Normalizační dědci na to pak reagují tím, že nesmíme mluvit o tom, co jsme sami nezažil. Ale my mluvit budeme a budeme vyprávět svým dětem stejně jako dnešní Němci vozí své děti do Osvětimi.

7. 11. 2007

Ještě za vlády prezidenta Clintona američtí politici zareagovali na stoupající ceny ropy tím, že si nechali na toto téma vypracovat studii. Studie, sponzorovaná Radou pro zahraniční vztahy a vypracovaná ve spolupráci s vůdčími představiteli amerických ropných a energetických společností, energetickými odborníky z předních amerických universit ale také odborníky na národní bezpečnost, nazvaná "Výzvy strategické energetické politice", byla dokončena začátkem roku 2001 a předána viceprezidentovi Bushovy nové vlády, Dicku Cheneymu. Ve studii se uvádí, že "silný ekonomický růst na celé zeměkouli a vzrůstající globální poptávka po energii" způsobily, že "svět je v současné době nebezpečně blízko dosažení maximální kapacity své globální produkce" a že "Amerika nemůže dále předpokládat, že státy, které produkují ropu, jí vyprodukují více".

Dokument také konstatuje, že od roku 1990 se ceny ropy zdvojnásobily a že "americký národ dál vyžaduje velké dodávky levné energie bez obětí a nesnází", a vyvozuje z toho, že "naše reakce" musí sahat až k "přehodnocení role energie v americké zahraniční politice", že toto přehodnocení "se dotkne americké politiky vůči Střednímu východu" a že USA "musí okamžitě přehodnotit svou politiku vůči Iráku, včetně vojenských, ekonomických, politických, diplomatických hodnocení". Studie také navrhovala, aby tým vedený Dickem Cheneym, který se začal touto problematikou zabývat v Bushově vládě, přizval ke spolupráci americké ministerstvo obrany.

Jiří Paroubek, XXXII. sjezd ČSSD, 2005
7. 11. 2007

ANALÝZA

Když se člověk dívá na to, jak si sociální demokracie vybírá svého kandidáta na prezidenta, má pocit, že už to někdy viděl. Jakoby se znovu vracela situace před volbou prezidenta v roce 2003, kdy tehdejší vedení sociální demokracie vybíralo a vybíralo a vlastně dělalo všechno možné i nemožné, jen aby ukázalo svou rozštěpenost a zabránilo volbě - tehdy jedině přicházejícího v úvahu – Miloše Zemana. Jak stejně nerozhodně se sociální demokraté chovali v lednu 2001, když vlála česká vlajka nad Kavčími horami a obrazovka zrnila usilovným bojem všech proti všem za odumírající demokracii.

Ještě si všichni vzpomínáme, jak prezidentská volba nakonec skončila – omluvou vedení sociální demokracie národu za to, že nedokázala vybrat důstojného kandidáta.

◄ Jiří Paroubek, XXXII. sjezd ČSSD, 2005

7. 11. 2007

(sbírka středoškolských příkladů)

Petr Král obnovil na těchto stránkách svoji při, ve které spojuje dílo básníka s jeho mravním profilem. Jedno prý ovlivňuje druhé, jedno bez druhého nelze hodnotit a úpadek lidský obvykle přináší i úpadek básnický (ovšem může působit i opačně).

Zvedněme hozenou rukavici a začněme rovnou protiútokem: Básník darebákem být musí. Kdo neprožije hloubky zloby, závisti, nenávisti, kdo nepochopí, jaké je sám zradit, ničit, selhat, komu nebylo nikdy špatně ze sebe sama, ten bude navždycky jen jednostrunným sladkoblbem.

20. 10. 2007

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Jan Čulík konečně dopsal svou 650 stránkovou knihu o českém hraném filmu posledních osmnácti let (vyjde před Vánocemi v brněnském nakladatelství Host) a mohl se tedy znovu začít systematičtěji věnovat účetnictví Britských listů.

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá pravidelně méně než 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V září 2007 přispělo celkem 86 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 13659.99 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.9. 2007 částku 143 461.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

srpen 2007červenec 2007červen 2007květen 2007

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2007 Příhoda z ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 11. 2007 Právo: Z komára velbloud aneb normální pronájem předmětem "investigace" Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Štvanice na Jiřího Čunka Jan  Čulík
28. 10. 2007 Odešel jeden z největších českých popularizátorů vědy - Ivo Budil Štěpán  Kotrba
25. 10. 2007 Paroubkův Kudrys je pryč první, další ještě zbývají Štěpán  Kotrba
19. 10. 2007 Obří genitálie v BBC   
17. 10. 2007 Česká televize se dotkla mé cti Jan  Neoral
17. 10. 2007 Britská veřejnoprávní korporace propustí 1700 - 2800 novinářů   
15. 10. 2007 Mediální rady pod evropským drobnohledem Irena  Ryšánková

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
12. 10. 2007 Nelehká úloha z trigonometrie, aneb proč není radar někde úplně jinde? Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2007 Cena ropy dosáhla rekordu   
6. 11. 2007 Nord Stream vstupuje do Evropy   
31. 10. 2007 Ropa na vrcholu, bude na Vánoce benzín za 40 Kč?   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?   
27. 10. 2007 Rusko si bude činit nárok na arktický šelf   
27. 10. 2007 Bushova irácká politika: 92 slábnoucích dolarů za barel ropy   
22. 10. 2007 Ostrý pokles těžby ropy povede k válkám a nepokojům, varuje německá studie   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek
4. 10. 2007 Je slušnost a civilizovanost "protikapitalistická"? Bohumil  Kartous
28. 9. 2007 Také učitelé potřebují dobré vzdělání! Michal  Giboda
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech   
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví   
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti   
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2007 Chceme do ČR americké rakety proti Rusku!   
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Informovanost o základně? Ivan  Kunc
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
28. 10. 2007 Rusko chce "demokratizovat" americký systém raketové obrany   
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
26. 10. 2007 Putin přirovnal krizi s americkými základnami ke kubánské krizi   
25. 10. 2007 Spojené státy zvou na území České republiky ruská vojska a nevědí, k čemu má základna sloužit   

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík